Mwaniki: “Η Kipyegon έχει όλα τα φόντα για να γίνει η επόμενη κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ Μαραθωνίου”

 Runbeat Team   16:40 28-10-2023  

Mwaniki: “Η Kipyegon έχει όλα τα φόντα για να γίνει η επόμενη κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ Μαραθωνίου”


Ολοένα και περισσότερες αθλήτριες του στίβου μεταπηδούν στους αγώνες δρόμου και μάλιστα με τεράστια επιτυχία καθώς ξεχωρίζουν σχεδόν από την πρώτη τους συμμετοχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε φέτος η Sifan Hassan, η οποία νίκησε στον πρώτο της μαραθώνιο στο Λονδίνο και σημείωσε ευρωπαϊκό ρεκόρ στον δεύτερο μαραθώνιό της στο Σικάγο.

Η επόμενη που, όπως όλα δείχνουν, θα μεταπηδήσει στον Μαραθώνο είναι η απόλυτη πρωταγωνίστρια φέτος στις μεσαίες αποστάσεις στην πίστα, η Faith Kipyegon. Η Κενυάτισσα έχει εκφράσει και δημόσια την πρόθεσή της αυτή, ενώ ο προπονητής στίβου Stephen Mwaniki το πάει ένα βήμα παραπέρα υποστηρίζοντας ότι η Κενυάτισσα θα έχει μία απόλυτα επιτυχημένη καριέρα ως μαραθωνοδρόμος.

 

Να υπενθυμίσουμε ότι η Kipyego έχει ήδη κερδίσει τέσσερις παγκόσμιους τίτλους (τρεις στα 1.500 μέτρα και ένα στα 5.000 μέτρα) καθώς και δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στα 1500μ. και είναι επίσης η κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στα 1.500μ. και στο μίλι.

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να τρέξει σε έναν μαραθώνιο, η Kipyego είπε ότι είναι στο μυαλό της όχι όμως μόνο απλά για να συμμετάσχει, αλλά για να διεκδικήσει ένα παγκόσμιο ρεκόρ!

Χαρακτηριστικά είχε πει στο Citizen TV: «Θα με δείτε στο μαραθώνιο στο μέλλον. Όταν έρθει η ώρα να βρεθώ στην εκκίνηση θα έχω τη δυνατότητα να σπάσω το παγκόσμιο ρεκόρ».

Σύμφωνα με τον Mwaniki το ενδεχόμενο αυτό δεν αποκλείεται καθώς έχει γερές βάσεις από τον στίβο.

«Για να έχεις μια μακρά καριέρα ως δρομέας πρέπει να ξεκινήσεις από τον στίβο. Εκεί είναι που “χτίζεις” τη βάση. Στην προπονητική υπάρχει κάτι που ονομάζουμε ηλικία προπόνησης», είπε ο Mwaniki στο Pulse Sports και εξήγησε:

«Υπάρχει η βιολογική ηλικία και η ηλικία της προπόνησης. Η βιολογική ηλικία είναι πόσο χρονών είσαι, αλλά η ηλικία προπόνησης είναι πόσο καιρό τρέχεις. Έτσι, οτιδήποτε κάνεις συνεχώς, με συνέπεια το τελειοποιείς. Είναι πάντα καλό να έχεις ένα υπόβαθρο πριν πας στον μαραθώνιο. Να έχεις κάνει στίβο να έχεις καλές βάσεις και να έχεις αναπτύξει βασική ταχύτητα».

 

Θεωρεί ότι η εμπειρία δίνει στην Kipyegon ένα πλεονέκτημα καθώς ξεκίνησε να αγωνίζεται σε παγκόσμια πρωταθλήματα στα 16 της, με συμμετοχή σε cross-country, πριν από την καριέρα της στον στίβο.«Αν κοιτάξουμε τη Faith Kipyegon τρέχει για πάνω από 10 χρόνια και είναι απλώς θέμα χρόνου αφού συγκεντρώσει τα χιλιόμετρα της, να γίνει η κορυφαία μαραθωνοδρόμος».

Η 29χρονη, ωστόσο, δεν έχει τελειώσει ακόμα με την πίστα καθώς στόχος της το 2024 είναι το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στα 1500μ. κάτι που εάν πετύχει θα γράψει ιστορία ως η μόνη αθλήτρια που κατακτά τρεις συνεχόμενους Ολυμπιακούς τίτλους στο συγκεκριμένο αγώνισμα.