Ναύπακτος: Μυστήριο με τον θάνατο αθλητή που σκοτώθηκε στον 4ο Αρχαίο Ασκληπιείο Σκάλας

 Runbeat Team   8:30 09-05-2022  

Ναύπακτος: Μυστήριο με τον θάνατο αθλητή που σκοτώθηκε στον 4ο Αρχαίο Ασκληπιείο Σκάλας


Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκε σε κενό 150 μέτρων ο 68χρονος δρομέας από την Πάτρα κατά την διάρκεια του 4ου αγώνα Αρχαίου Ασκληπιείου Σκάλας στην Ορεινή Ναυπακτία ερευνά η Αστυνομία. Ο αγώνας είχε υψηλό βαθμό δυσκολίας όπως άλλωστε αναφέρει και η προκήρυξη του αγώνα.

Το απόγευμα της Κυριακής 8 Μαΐου εντοπίστηκε η σορός του άτυχου πατρινού δρομέα, ερασιτέχνη αθλητή και φυσιολάτρη. Τραγική φιγούρα ο γιος του ο οποίος μαζί με ένα ακόμα φιλικό πρόσωπο τον αναγνώρισαν όταν οι άνδρες της ΕΜΑΚ κατάφεραν να τον ανασύρουν νεκρό.

Ισχυρή πρόσκρουση από μεγάλο ύψος

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που μίλησε στο ethnos.gr η σορός του 68χρονου βρέθηκε παραμορφωμένη από την πρόσκρουση καθώς έπεσε από πολύ μεγάλο ύψος και ο θάνατος του προφανώς ήταν ακαριαίος.

Μάλιστα βρέθηκε κοντά στο ποτάμι που βρίσκεται στο περίφημο φαράγγι του Σκα που είναι γνωστό στην περιοχή και σε πολλά σημεία είναι επικίνδυνο για όσους θελήσουν να το προσεγγίσουν.

Γκρεμός 150 μέτρων

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ethnos.gr ο Χριστόφορος Δουραμάνης βρέθηκε στο κενό σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο όπου ο γκρεμός φτάνει και τα 150 μέτρα. Μάλιστα η προσέγγιση στο σημείο ακόμα και από απλό πολίτη είναι πολύ δύσκολη και χρειάζεται προσεκτική πεζοπορία τουλάχιστον 20-25 λεπτών.

«Τρέχει στον αγώνα με δική του ευθύνη»

Αυτό που θα πρέπει να ερευνήσει η Αστυνομία είναι εάν η διαδρομή πράγματι είχε χαραχτεί πλάι στον γκρεμό θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των αθλητών ή εάν ο άτυχος Χριστόφορος έχασε τον προσανατολισμό του και πήρε άλλο μονοπάτι που τον οδήγησε στο κενό.

Να σημειωθεί πάντως πως στη δήλωση συμμετοχής κάθε δρομέας υπέγραφε υπεύθυνη δήλωση στην οποία αναφέρεται πως «ο κάθε αθλούμενος τρέχει στον αγώνα με δική του ευθύνη». Τον αγώνα διοργάνωναν από κοινού ο αθλητικός σύλλογος Αγέλαος και ο Δήμος Ναυπάκτου.

Το επικίνδυνο σημείο της Σάρας που αναφέρει η προκήρυξη

Αξια αναφοράς είναι και η προκήρυξη του αγώνα η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: "Η διαδρομή των 9,5 km είναι μία καταπληκτική διαδρομή που αποτελείται από το 80% από μονοπάτια διαφόρων ειδών και το 20% από δασικό κατηφορικό δρόμο, που οδηγεί στον Τερματισμό. Σε αρκετά σημεία η διαδρομή έχει δύσκολα και τεχνικά περάσματα, όπου χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

*Η διαδρομή των 21km συνεχίζοντας τον μεγάλο ορεινό δρομικό κύκλο, δίνοντας 1.450 μ. θετικής υψομετρικής διαφοράς, αποτελείται και αυτή από το 80% από μονοπάτια διαφόρων ειδών και το υπόλοιπο 20% προς τον Τερματισμό, κατηφορικό και σε δασική διαδρομή.

*Οι διαδρομές έχουν δύο Κοινά Μονοπάτια, από την Εκκίνηση έως το 2.8 km (1ο CP) και από το Αρχαίο Ασκληπιείο 14.5 km (5ο CP) έως το 16 km.

Το πρώτο κομμάτι των 2.8 km είναι κοινό. Αρκετά Δύσκολο και Τεχνικό κομμάτι που θα πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη Προσοχή. Περνάμε ένα σημείο Σάρας και ένα στενό σημείο του Φαραγγιού του ποταμού Σκα, λίγο πιο πάνω φτάνουμε στο σημείο του Διαχωρισμού (1ο CP) Μικρής και Μεγάλης Διαδρομής.

«Ασυμβίβαστος και αθλητικός»

 «Ήταν ένας καταπληκτικός άνθρωπος, κοινωνικός, αγαπούσε τη ζωή. Κυρίως αγαπούσε τον αθλητισμό και τους αγώνες δρόμου. Είχε τρέξει σε πολλούς μαραθωνίους και είχε και πολλές διακρίσεις. Σχεδόν κάθε σαββατοκύριακο έτρεχε σε αγώνα. Ήταν πολύ ενεργητικός και ασυμβίβαστος με την ηλικία του. Αρνούνταν να δεχτεί πως το σώμα μας γερνάει», είπε άνθρωπος που γνώριζε καλά τον 68χρονο. Τραγική φιγούρα ο γιος του ήταν σε κατάσταση σοκ και δε μπορούσε να αρθρώσει λέξη.

Πηγή: ethnos.gr