Νότια Αφρική: Η διαφορετική ευκαιρία πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες για τους Μαραθωνοδρόμους της χώρας

 Runbeat Team   20:07 22-05-2021  

Νότια Αφρική: Η διαφορετική ευκαιρία πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες για τους Μαραθωνοδρόμους της χώρας


Μία διαφορετική ευκαιρία να προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο θα έχουν οι Μαραθωνοδρόμοι της Νότας Αφρικής. Η ομοσπονδία της χώρας σκοπεύει να χρησιμοποιήσει έναν ultramarathon αγώνα για να δώσει την πρόκριση σε αθλητές για τον Μαραθώνιο του καλοκαιριού.

 

Πιο συγκεκριμένα, αύριο, Κυριακή (23/05) θα διοργανωθεί ο αγώνας «Nedbank Runified Breaking Barriers 50km», ο οποίος θα είναι 50 χιλιομέτρων και είναι ειδικά σχεδιασμένος για να δώσει την ευκαιρία στους ultra runners που θα τρέξουν να σπάσουν το παγκόσμιο ρεκόρ. Μεταξύ άλλων θα λάβουν μέρος αθλητές από την Ανατολική Αφρική, αλλά και κάποιοι από άλλες χώρες.

Η διοργάνωση ωστόσο θα προσφέρει και ένα «παραθυράκι» πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες για τους αθλητές που δεν τα έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής, καθώς οι μετρήσεις στους χρόνους θα γίνουν σε δύο φάσεις. Δηλαδή αυτό που σκοπεύει να κάνει η ομοσπονδία είναι να μετρήσει τον χρόνο που θα έχουν κάνει οι αθλητές στην απόσταση του μαραθωνίου (42.2 χιλιόμετρα) και στη συνέχεια τον χρόνο τερματισμού στον αγώνα (50 χιλιόμετρα). Όσοι αθλητές έχουν καταφέρει να τρέξουν κάτω από το Ολυμπιακό όριο (2:11:30 για τους άνδρες και 2:29:30 για τις γυναίκες) θα πάρουν και την πρόκριση στους Ολυμπιακούς.

 

Το γεγονός αυτό αποτελεί σίγουρα μία ευχάριστη είδηση και μία καλή ευκαιρία για όσους μαραθωνοδρόμους δεν κατάφεραν να προκριθούν, σε μία αρκετά δύσκολη χρονιά όπως η φετινή. Σχετικά με τον αγώνα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Νότιας Αφρικής, James Moloi είπε στο Sowetan: «Το βλέπουμε ως μία ευκαιρία για τους άνδρες και τις γυναίκες που δεν έχουν πάρει την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες να δοκιμάσουν την τύχη τους. Θα μετρήσουμε τον χρόνο τους στα 42,2 χλμ. και εάν καταφέρουν να τερματίσουν και στα 50 χιλιόμετρα αυτό θα είναι ένα bonus».

Με σκοπό να τηρηθούν όλα τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, αλλά και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, στον αγώνα θα λάβουν μέρος αυστηρά 70 άνδρες και 35 γυναίκες, που θα είναι μαραθωνοδρόμοι ή ultrarunners, με διαφορετικούς σκοπούς και στόχους.