Ο άγνωστος Έλληνας που κέρδισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης πριν από τον Κυριακίδη αλλά έμεινε στην αφάνεια!

 Runbeat Team   17:10 13-10-2021  

Ο άγνωστος Έλληνας που κέρδισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης πριν από τον Κυριακίδη αλλά έμεινε στην αφάνεια!


Η ιστορία του Στέλιου Κυριακίδη είναι λίγο πολύ γνωστή. Ο Έλληνας δρομέας είχε προσφέρει μία από τις μεγαλύτερες αθλητικές επιτυχίες της χώρας μας, όταν το 1946 έγινε ο πρώτος αθλητής εκτός ΗΠΑ και Καναδά που κερδίζει στον μαραθώνιο της Βοστώνης. Ο Κυριακίδης είχε σημειώσει μία πολύ μεγάλη επιτυχία, όμως υπάρχει ακόμα ένας Έλληνας που είχε καταφέρει την ίδια διάκριση, 26 χρόνια πριν!

 

Ο λόγος για τον Παναγιώτη Τριβουλίδη, γνωστό στις ΗΠΑ και ως Peter Trivoulidas. Ο Έλληνας αθλητής γεννήθηκε το 1878 στον Πειραιά ή στα Βάτικα Λακωνίας και είχε καταφέρει να σημειώσει μία πολύ αξιόλογη αθλητική πορεία, κατακτώντας μεταξύ άλλων το χάλκινο μετάλλιο στην διελκυστίνδα, στην Μεσολυμπιάδα του 1906 στην Αθήνα. Στη συνέχεια της αθλητικής του καριέρας αποφάσισε να ασχοληθεί με τον μαραθώνιο, και το 1914 μετανάστευσε στις ΗΠΑ.

Εκεί, ξεκίνησε να προπονείται με τον Φινλανδό Ολυμπιονίκη Χάνες Κολεμάινεν, ο οποίος βρισκόταν σε μεγάλη ηλικία. Ο Τριβουλίδης δήλωσε συμμετοχή στον 24ο μαραθώνιο της Βοστώνης σε ηλικία 42 ετών, και κατάφερε να εκπλήξει τους πάντες παίρνοντας τη νίκη με χρόνο 2:29:31, ξεπερνώντας για ένα λεπτό τον Ροθ από τις ΗΠΑ στο τέλος. Η ιστορία του Τριβουλίδη έχει μείνει σε μεγάλο βαθμό στην αφάνεια, καθώς έτρεξε ως αμερικανός και όχι ως Έλληνας, συνεπώς ο Κυριακίδης είναι -τυπικά- ο πρώτος Έλληνας που νίκησε στον αγώνα.

 

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Τριβουλίδης είχε λάβει μέρος και στον μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αμβέρσας το 1920, όμως δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την προσπάθειά του. Τα ίχνη του χάθηκαν μετά από κάποιο σημείο, και δεν γνωρίζουμε την ημερομηνία του θανάτου του, ενώ επίσης δεν υπάρχουν και πολλές φωτογραφίες που να τον απεικονίζουν.