Ο επιμένων… ονομάζεται Αλέξης Αυδής και συνεγείρει με το παράδειγμά του: «Μη φοβηθείτε και θα τα καταφέρετε»

 Πάνος Κατσαρός   18:44 17-03-2023  

Ο επιμένων… ονομάζεται Αλέξης Αυδής και συνεγείρει με το παράδειγμά του: «Μη φοβηθείτε και θα τα καταφέρετε»


«Μπορεί να ήμουν ο τελευταίος που τερμάτισε στον χθεσινό Ημιμαραθώνιο Καλαμπάκα -Τρίκαλα αλλά η χαρά μου είναι σίγουρα ίδια ή και μεγαλύτερη από τον νικητή...».

Με αυτή τη φράση συνόδεψε την ανάρτησή του ο Αλέξης Αυδής μετά τον τερματισμό του στον Ημιμαραθώνιο Καλαμπάκα – Τρίκαλα την περασμένη Κυριακή, με τον δρομέα από τα Ιωάννινα να μην εγκαταλείπει και να τερματίζει στην τελευταία θέση με χρόνο 3:33:16.

 

Ο Αλέξης Αυδής κατάφερε να τερματίσει μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες στο παρελθόν στον συγκεκριμένο αγώνα, κόβοντας τελευταίος το νήμα του τερματισμού στον μεγάλο αγώνα και συγκινώντας με την συμμετοχή του. Ο αθλητής του Συλλόγου Δρομέων Ιωαννίνων έστειλε ένα σημαντικό μήνυμα για την δύναμη της θέλησης δείχνοντας ότι με σκληρή δουλειά, πίστη στις ικανότητές μας αλλά και την στήριξη των δικών μας ανθρώπων, μπορούμε να ξεπεράσουμε τα όριά μας.

Ο Αλέξης Αυδής μοιράστηκε την εμπειρία του στο Runbeat, μιλώντας τόσο για την σχέση του με το τρέξιμο, όσο και για όλα όσα του έχει δώσει.

«Είχα φτάσει 171 κιλά και ήθελα να βρω έναν τρόπο να τα ξεφορτωθώ»

«Ασχολούμουν πάντα με τον στίβο στην ζωή μου, απλά κάποια στιγμή σταμάτησα λόγω κάποιου τραυματισμού. Στη συνέχεια έμπλεξα με άλλα πράγματα, όπως ο κάθε άνθρωπος, όπως ποτά τσιγάρα, και άρχισα να παίρνω κιλά. Το 2014 είχα φτάσει σε ένα σημείο να έχω πάρει πάρα πολλά κιλά, και συγκεκριμένα στα 171, και ήθελα να βρω έναν τρόπο να τα ξεφορτωθώ. Έτσι, αποφάσισα να ξεκινήσω ξανά το τρέξιμο κι άρχισα να μπαίνω σιγά σιγά σε αγώνες» είπε αρχικά στο Runbeat ο Αλέξης Αυδής, που στη συνέχεια αναφέρθηκε στο τι έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια:

«Έχω τερματίσει τρεις φορές τον κλασικό μαραθώνιο τρεις φορές, την μία μάλιστα μετά από μία αρκετά σοβαρή περιπέτεια υγείας που είχα με τον κορωνοϊό. Είχα προσπαθήσει άλλες δύο φορές να τερματίσω τον ημιμαραθώνιο Καλαμπάκα – Τρίκαλα, αλλά δεν τα κατάφερα και την περασμένη Κυριακή έγινε για πρώτη φορά».

«Η συγκίνηση ήταν απίστευτη»

Αναφορικά με το πως βίωσε τον αγώνα, ο δρομέας από τα Ιωάννινα τόνισε:

«Ήταν ένας εκπληκτικός αγώνας, ειδικά από την άποψη της διοργάνωσης, δεν είχε να ζηλέψει τίποτα από τους μεγαλύτερους αγώνες που υπάρχουν. Στα πρώτα δέκα χιλιόμετρα μου έβγαινε πολύ άνετα γιατί το πήγαινα 500 μέτρα τρέξιμο, 500 μέτρα γρήγορο περπάτημα. Από εκεί και μετά ήρθε και η κούραση λόγω των κιλών, οπότε χαλάρωσα τον ρυθμό μου. Γενικά βγήκε όμως πολύ όμορφα. Ο κόσμος ήταν απίστευτα υποστηρικτικός και αυτό μου έκανε τρομερή εντύπωση. Ο κόσμος φώναζε, κόρναραν από τα αυτοκίνητα, ήταν απίστευτο. Αν υπήρχε έστω και μία σκέψη να εγκαταλείψω οποιαδήποτε στιγμή του αγώνα, η υποστήριξη του κόσμου την έδιωχνε κατευθείαν. Ήξερα ότι στον τερματισμό με περίμεναν και οι δικοί μου άνθρωποι, και ο σύλλογος μου.

Ο επιμένων… ονομάζεται Αλέξης Αυδής και συνεγείρει με το παράδειγμά του: «Μη φοβηθείτε και θα τα καταφέρετε» runbeat.gr

Η συγκίνηση ήταν απίστευτη, επειδή ήταν η τρίτη προσπάθεια που έκανα για να τερματίσω στον αγώνα. Θα μπορούσα να την συγκρίνω και με τον πρώτο μου τερματισμό στον κλασικό μαραθώνιο. Ήταν πολύ έντονη η συγκίνηση. Δεν συγκρίνεται με τίποτα ο τερματισμός».

Όπως τόνισε, δεν είχε καταφέρει να τερματίσει στις δύο προηγούμενες προσπάθειές του, συνεπώς αυτό ήταν και κάτι που τον ώθησε στον τερματισμό του, στον αγώνα του 2023. Ο Αλέξης Αυδής γνώριζε ότι στον τερματισμό περίμεναν οι δικοί του άνθρωποι και ήθελε να πανηγυρίσει μαζί τους:

«Ίσως ήταν ο εγωισμός μου πάνω σε αυτό. Δεν ήθελα με τίποτα να εγκαταλείψω για τρίτη φορά. Είμαστε τρία αδέρφια, τρέχαμε και οι τρεις. Ο αδερφός και η αδερφή μου είχαν ήδη τερματίσει, οπότε ήξερα ότι θα με περίμεναν και δεν ήθελα για άλλη μία φορά να τους πω ότι δεν τερμάτισα. Πιο πολύ ήταν ότι δεν ήθελα για τρίτη φορά να μην τα καταφέρω ξανά. Ήταν η μέρα για να γίνει, πήγαν όλα τέλεια».

 

Για το πως συνδυάζει την δουλειά με τις προπονήσεις, ο αθλητής από τα Ιωάννινα τόνισε:

«Είμαι τυχερός σε αυτό το κομμάτι, γιατί δουλεύω σε κατάστημα το οποίο έχει να κάνει με αυτό. Είμαι στο 5th Element στα Ιωάννινα, το οποίο είναι κατάστημα outdoor εξοπλισμού, ορεινού τρεξίματος και τρεξίματος γενικότερα. Τα περισσότερα παιδιά που είμαστε εδώ τρέχουμε και έχουμε μία πολύ όμορφη ομάδα. Αυτό βοηθάει, βοηθάει και η ίδια η εργασία σε αυτό που έχουμε να κάνουμε, και οι ιδιοκτήτες είναι μέσα σε αυτό που κάνουμε».

«Χίλιες φορές αν είναι να πάθω κάτι να το πάθω κάνοντας κάτι που αγαπάω, παρά να το πάθω όσο είμαι στον καναπέ»

Ο Έλληνας δρομέας αναφέρθηκε στο τι έχει κερδίσει από το τρέξιμο στα χρόνια που ασχολείται, καθώς πέρα από τα σωματικά οφέλη, το τρέξιμο είναι ένας τρόπος αν γνωρίσουμε νέους ανθρώπους και νέα μέρη.

«Το τρέξιμο μου έχει δώσει φιλίες. Εξ αιτίας του τρεξίματος έχω γνωρίσει ανθρώπους με τους οποίους είμαι κάτι παραπάνω από φίλος, είμαστε οικογένεια. Έχω όμορφες εικόνες, έχω γνωρίσει μέρη που υπό άλλες συνθήκες δεν νομίζω ότι θα έβλεπα. Ασχολούμαι κατά κύριο λόγο με το ορεινό τρέξιμο και πιστεύω ότι υπάρχουν διαδρομές που δεν θα τις έκανα αν δεν υπήρχαν οι αγώνες. Έχω γεμίσει όμορφες εικόνες.

Ο επιμένων… ονομάζεται Αλέξης Αυδής και συνεγείρει με το παράδειγμά του: «Μη φοβηθείτε και θα τα καταφέρετε» runbeat.gr

Υπάρχουν άνθρωποι που μου στέλνουν μηνύματα και μου λένε ότι τους παρακίνησα να το κάνουν κι αυτοί. Είναι πολύ όμορφο να ξέρεις ότι σήκωσες άλλον έναν από τον καναπέ. Υπάρχουν πολλοί που μου λένε “Τι είναι αυτά που κάνεις, θα πάθεις τίποτα” και τους λέω “Χίλιες φορές αν είναι να πάθω κάτι να το πάθω κάνοντας κάτι που αγαπάω, παρά να το πάθω όσο είμαι στον καναπέ”».

«Έχω να πω σε όλους να μην φοβηθούν, ακόμα και αν κάνουν 100 μέτρα στην αρχή»

Στέλνοντας το δικό του σημαντικό μήνυμα προς όλους που μπορεί να σκέφτονται να ξεκινήσουν το τρέξιμο προκειμένου να βελτιώσουν τον τρόπο ζωής τους, ο Αλέξης είπε χαρακτηριστικά, κλείνοντας τη συνέντευξή του στο Runbeat:

«Έχω να τους πω ότι δεν πρέπει να το φοβηθούν. Ακόμα και αν την πρώτη μέρα κάνουν 100 μέτρα, να μην το φοβηθούν. Κι εγώ την πρώτη μέρα που ξεκίνησα έκανα 100 μέτρα και μετά δεν μπορούσα άλλο, και έφτασα να τερματίζω 42 χιλιόμετρα μαραθώνιο. Να το κάνουν όσο δύσκολο και να τους φανεί την πρώτη μέρα. Απλά ποτέ να μην ζορίσουν τον εαυτό τους. Ειδικά όσοι έχουν παραπάνω κιλά όπως έχω κι εγώ. Εγώ κοιτάζω πάντα το ρολόι μου, για να μην ξεπερνάω τους 140 σφυγμούς για να μην βάλω και τον εαυτό μου σε κίνδυνο. Προσπαθώ να βγαίνουν όλα σε έναν άνετο ρυθμό».

Ο επιμένων… ονομάζεται Αλέξης Αυδής και συνεγείρει με το παράδειγμά του: «Μη φοβηθείτε και θα τα καταφέρετε» runbeat.gr