«Ο Kipchoge κάνει 180 με 220χλμ την εβδομάδα, ο Kiptum μερικές φορές πάνω από 300»

 Runbeat Team   17:49 12-10-2023  

«Ο Kipchoge κάνει 180 με 220χλμ την εβδομάδα, ο Kiptum μερικές φορές πάνω από 300»


Ο προπονητής του Kelvin Kiptum εξέφρασε την ανησυχία του για τον όγκο προπόνησης του αθλητή του. Πιο συγκεκριμένα, ο Gervais Hakizimana παραχώρησε συνέντευξη στο AFP μιλώντας για την περίοδο πριν, αλλά και μετά το παγκόσμιο ρεκόρ που σημείωσε ο αθλητής του, δίνοντας πολύτιμες λεπτομέρειες για την προπόνησή του.

 

Ο Kiptum έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ στον μαραθώνιο τρέχοντας στο Σικάγο την περασμένη Κυριακή και σημειώνοντας το εξωπραγματικό 2:00:35, έγραψε ιστορία βελτιώνοντας το 2:01:09 του Kipchoge.

«Του είπα ότι σε πέντε χρόνια θα έχει “τελειώσει”»

 «Είναι πολύ δυνατός. Κάνει όλη την προπόνηση σωστά. Είναι στα καλύτερά του χρόνια αλλά σε κάποιο σημείο φοβάμαι ότι θα τραυματιστεί. Του είπα ότι σε πέντε χρόνια θα έχει “τελειώσει”, του είπα ότι πρέπει να ηρεμήσει για να έχει διάρκεια στον στίβο» είπε αρχικά εκφράζοντας την ανησυχία του ο Hakizimana, που στη συνέχεια έκανε την σύγκριση με τον Eliud Kipchoge: «Κάθε εβδομάδα, ο Kipchoge τρέχει στην προπόνησή του 180 με 220 χιλιόμετρα. Ο Kiptum είναι πιο πολύ ανάμεσα σε 250 και 280 και μερικές φορές κάνει πάνω από 300. Είναι μία περιπέτεια».

Ο Kiptum ήταν ο νικητής του μαραθωνίου του Λονδίνου 2023, με τον 36χρονο προπονητή να αναφέρει: «Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για το Λονδίνο, κάναμε τρεις εβδομάδες πάνω από 300 χιλιόμετρα. Αυτός είναι πολύ μεγάλος όγκος. Δουλεύει πολύ στην ενδυνάμωση, όταν προπονείται, είναι πολύ δυνατός».

«Όλα όσα κάνει ο Kiptum είναι να τρέχει, να τρώει και να κοιμάται»

Ο Hakizimana τόνισε ότι ο προγραμματισμός της προετοιμασίας στον μαραθώνιο γίνεται για τέσσερις μήνες, ξεκινώντας με 900 χιλιόμετρα και προπόνηση δύναμης τον πρώτο μήνα: «Τον δεύτερο μήνα κάνουμε ανάμεσα σε 280 και 300 χιλιόμετρα την εβδομάδα. Τον τέταρτο μήνα, χαμηλώνουμε σταδιακά τον όγκο για να έχουμε ξεκούραση πριν τον αγώνα. Δεν έχουμε ξεκούραση μέσα στην εβδομάδα. Ξεκουράζεται όταν αισθάνεται κουρασμένος. Εάν δεν δείχνει σημάδια κούρασης ή πόνου μέσα σε έναν μήνα, συνεχίζουμε. Όλα όσα κάνει ο Kiptum είναι να τρέχει, να τρώει και να κοιμάται».

«Ο Kipchoge κάνει 180 με 220χλμ την εβδομάδα, ο Kiptum μερικές φορές πάνω από 300» runbeat.gr

Ο Kelvin Kiptum με τον προπονητή του Gervais Hakizimana