Ο Yiech Pur Biel είναι ο πρώτος πρόσφυγας που έγινε μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής

 Runbeat Team   12:20 22-02-2022  

Ο Yiech Pur Biel είναι ο πρώτος πρόσφυγας που έγινε μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής


Ο Ολυμπιονίκης και μάνατζερ της ομάδας προσφύγων, Yiech Pur Biel, έγινε μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) και έγινε ο πρώτος πρόσφυγας που αναγνωρίζεται από την Υπηρεσία Προσφύγων του ΟΗΕ που εντάσσεται στην οργάνωση.

Ο Biel είχε αγωνιστεί το 2016 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο εκπροσωπώντας την ομάδα προσφύγων στα 800μ., ενώ στους αντίστοιχους αγώνες του Τόκιο ήταν διευθυντής της ομάδας προσφύγων και Πρεσβευτής Καλής Θέλησης της Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ (UNHCR).

Ο ίδιος στις πρώτες του δηλώσεις μετά την επιλογή του είπε:  «Υπόσχομαι να πολεμήσω ενάντια σε κάθε μορφή διάκρισης και να αφοσιωθώ σε όλες τις περιστάσεις για να προωθήσω τα συμφέροντα της ΔΟΕ και του Ολυμπιακού Κινήματος».

 

Ο Biel ήταν μόλις 10 ετών όταν έφυγε από το Νότιο Σουδάν λόγω του πολέμου που κατέστρεφε τα πάντα στο πέρασμά του το 2005. Βρήκε στέγη στον προσφυγικό καταυλισμό Kakuma στην Κένυα χωρίς την οικογένειά του. Δέκα χρόνια αργότερα έδειξε το ταλέντο του στο τρέξιμο στις δοκιμές στίβου για το Tegla Loroupe Peace Foundation, το οποίο υποστηρίζεται από το πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης «Στίβος για έναν καλύτερο κόσμο» και προσκλήθηκε να προπονηθεί στο Ναϊρόμπι.

Στη συνέχεια εξασφάλισε μια θέση στην πρώτη Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων στο Ρίο και εκπροσώπησε την Παγκόσμια Ομάδα Αθλητών Προσφύγων στους Ασιατικούς Αγώνες κλειστού στίβου 2017. Ο 27χρονος πλέον ζει και σπουδάζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου συνεχίζει να αγωνίζεται. Έχοντας αποκτήσει πτυχίο στις κοινωνικές επιστήμες από το Iowa Central Community College, ο Biel τώρα σπουδάζει διεθνείς σχέσεις στο Πανεπιστήμιο Drake.

Έχει περιγράψει το Tegla Loroupe Peace Foundation ως «την αρχή των πάντων». Ιδρύθηκε από τον τρεις φορές παγκόσμιο πρωταθλητή ημιμαραθωνίου Tegla Loroupe πριν από σχεδόν δύο δεκαετίες με σκοπό να αξιοποιεί τη δύναμη του αθλητισμού για την προώθηση της ειρήνης.

 «Το όνειρό μου ήταν να βοηθήσω τους νέους να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και σκοπό μέσω του αθλητισμού», είπε η Loroupe.

Αυτή ήταν η περίπτωση του Biel, ο οποίος εξομολογήθηκε στο olympics.com ότι «το ίδρυμα μου έδωσε κίνητρο. Και οι Ολυμπιακοί Αγώνες έφεραν επιτυχία και μου έδωσαν την ευκαιρία να συνεχίσω την εκπαίδευσή μου. Το να είμαι στο Ναϊρόμπι μου έδωσε επίσης την ευκαιρία να ασχοληθώ με την υπεράσπιση».

Τώρα, μέσω της ιδιότητας του μέλους της ΔΟΕ, ο Biel συνεχίζει να είναι μια φωνή για τους πρόσφυγες. «Εκπροσωπώ εκατομμύρια πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο που δεν έχουν τη δυνατότητα να γίνουν μέλη της ΔΟΕ», είπε στο Around the Rings. «Όντας αθλητής, ο μόνος τρόπος που μπορείς να δώσεις πίσω στην κοινωνία είναι όταν εμπνέεις άλλους ανθρώπους».