Οι «fit» άνθρωποι δεν σημαίνει ότι είναι και υγιείς – Οι μαραθώνιοι μπορούν να «γεράσουν» τους άνδρες κατά δέκα χρόνια

 Runbeat Team   17:31 18-06-2022  

Οι «fit» άνθρωποι δεν σημαίνει ότι είναι και υγιείς – Οι μαραθώνιοι μπορούν να «γεράσουν» τους άνδρες κατά δέκα χρόνια


Νέα μελέτη απέδειξε ότι η ενασχόληση με τους μαραθωνίους μπορεί να προσθέσει μέχρι και μία δεκαετία στον οργανισμό ενός άνδρα. Συνεπώς απέδειξε ότι το να είμαστε fit δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είμαστε και υγιείς.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο του British Cardiovascular Society (BCS) που έγινε στο Μάντσεστερ στις αρχές του μήνα, έδειξε ότι οι άνδρες που λαμβάνουν μέρος συχνά σε αγωνίσματα αντοχής καταλήγουν να «μεγαλώνουν» ηλικιακά το καρδιαγγειακό τους σύστημα.

 

Στην μελέτη έλαβαν μέρος 300 βετεράνοι αθλητές που λαμβάνουν μέρος συχνάσ ε μαραθωνίους, αγώνες τριάθλου, αλλά και ποδηλασίας. Οι άνδρες άνω των 40 που είχαν λάβει μέρος σε πάνω από δέκα αγώνες της συγκεκριμένης κατηγορίας είχαν δέκα χρόνια μεγαλύτερης ηλικίας καρδιαγγειακό σύστημα από την «κανονική» τους ηλικία.

Μιλώντας στην εκπομπή «The Hard Shoulder», ο Sports Scientist και Personal Trainer Dominic Munnelly τόνισε πως η άθληση είναι καλή για την καρδιά μας, όμως η υπερβολή μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. «Η ιδανική απόσταση για να τρέχουμε κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας είναι 16 και 30 χιλιόμετρα. Όπως με πολλά πράγματα στη ζωή, έτσι και στο τρέξιμο, εάν το κάνεις πολύ συχνά και πολύ έντονα με κακή αποκατάσταση, τότε πολλά πλεονεκτήματα χάνονται» είπε ο ίδιος.

Οι «fit» άνθρωποι δεν σημαίνει ότι είναι και υγιείς – Οι μαραθώνιοι μπορούν να «γεράσουν» τους άνδρες κατά δέκα χρόνια runbeat.gr

Στη συνέχεια, ο Munnelly πρόσθεσε: «Ένα λάθος που κάνουν πολλοί άνθρωποι είναι ότι εξισώνουν τον όρο είμαι fit με τον όρο είμαι υγιής. Δεν είναι το ίδιο πράγμα».

Ο Munnelly εξήγησε στην εκπομπή πως ο ιδανικός τρόπος προπόνησης είναι με 80% χαμηλή – μέτρια ένταση και με 20% υψηλή ένταση. «Οι άνδρες συνήθως δεν ακολουθούν οδηγίες γενικά σε σχέση με την υγεία τους. Οι άνδρες συνήθως θεωρούν ότι είναι καλύτερο να το κάνουν με τον δικό τους τρόπο για να έχουν και τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα στην άθληση» ανέφερε σχετικά με τους άνδρες.

 

Η επιστήμη λοιπόν εξηγεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη σημασία της κατάλληλης αποκατάστασης, αλλά και της αποφυγής της υπερπροπόνησης, η οποία πάντα μπορεί να μας φέρει αντιμέτωπους με αρνητικά αποτελέσματα.