Παγκόσμια ρεκόρ με εκπληκτικούς χρόνους από τις γυναίκες στα 5 και 10 χιλιόμετρα

 Runbeat Team   9:33 31-12-2021  

Παγκόσμια ρεκόρ με εκπληκτικούς χρόνους από τις γυναίκες στα 5 και 10 χιλιόμετρα


Το 2021 ήταν από τις καλύτερες χρονιές στους αγώνες δρόμου των 5 και 10 χιλιομέτρων στις γυναίκες καθώς καταρρίφθηκαν τα παγκόσμια ρεκόρ και στις δύο αποστάσεις.

Το πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ σημειώθηκε στον αγώνα των 5χλμ στο Monaco στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν η Κενυάτισσα παγκόσμια πρωταθλήτρια στιπλ, Beatrice Chepkoech, μείωσε κατά πέντε δευτερόλεπτα το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ με χρόνο 14:43.

 

Τους μήνες που ακολούθησαν, η Βρετανίδα Beth Potter και η Karoline Bjerkli Grovdal από τη Νορβηγία σημείωσαν ταχύτερους χρόνους από τον Chepkoech, αλλά οι επιδόσεις τους δεν μπορούσαν να επικυρωθούν ως παγκόσμιο ρεκόρ. Η Potter σημείωσε 14:41 στο Μπάροουφορντ, αλλά δεν υπήρχαν επαρκείς αξιωματούχοι (για λόγους επικύρωσης) και κανένας έλεγχος ντόπινγκ. Η Grovdal έτρεξε 14:39 στο Ντισένα, αλλά η διαδρομή βρέθηκε να είναι κατά 12,5 μέτρα μικρότερη από το κανονικό.

Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο στο Herzogenaurach, η αθλήτρια από την Αιθιοπία, Senbere Teferi, έτρεξε τον ταχύτερο χρόνο στα 5 χιλιόμετρα στην ιστορία. Σε έναν αγώνα μόνο για γυναίκες -που είναι συνήθως πιο αργοί από τους μικτούς καθώς οι γυναίκες δρομείς δεν έχουν το πλεονέκτημα να τρέχουν δίπλα σε ταχύτερους άνδρες- η Teferi σημείωσε 14:29 για να καταρρίψει το παγκόσμιο ρεκόρ της Sifan Hassan κατά 15 δευτερόλεπτα! Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι αναμένεται ακόμα η επικύρωση του συγκεκριμένου ρεκόρ.

Στον ίδιο αγώνα, στο Herzogenaurach, η Agnes Tirop από την Κένυα –η οποία πέθανε τραγικά λίγες εβδομάδες αργότερα καθώς δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της– σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ στα 10 χιλιόμετρα με χρόνο 30:01.

Μόλις τρεις εβδομάδες αργότερα, το φράγμα των 30 λεπτών έσπασε σε δύο διαφορετικούς αγώνες την ίδια μέρα. Η «ασημένια» Ολυμπιονίκης των 10.000 μέτρων, Kalkidan Gezahegn από το Μπαχρέιν, σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ μικτών αγώνων με 29:38 στη Γενεύη, κερδίζοντας την Tirop (30:20) και την Celliphine Chespol (30:28). Λίγο περισσότερο από μία ώρα νωρίτερα, η Margaret Kipkemboi από την Κένυα έτρεξε σε 29:50 τα 10χλμ στη Βαλένθια κερδίζοντας τις συμπατριώτισσές της Norah Tanui (30:08) και Sandra Tuei (30:45).

Εξίσου υψηλού επιπέδου ήταν και ο αγώνας 5χλμ που έγινε στην πόλη Λιλ στις αρχές Νοεμβρίου, όπου η Dawit Seyaum σημείωσε 14:39 – το οποίο δεν μπορούσε να επικυρωθεί ως παγκόσμιο ρεκόρ καθώς το τεστ ντόπινγκ πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα – και η Chespol κέρδισε τα 10 χλμ. με χρόνο 30:19.

Οι επιδόσεις που επιτεύχθηκαν φέτος έχουν αλλάξει ριζικά τις παγκόσμιες λίστες με τους καλύτερους χρόνους. Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από το ένα τρίτο των 20 κορυφαίων επιδόσεων όλων των εποχών στα10χλμ επιτεύχθηκαν το 2021. Πέντε από τις έξι ταχύτερες επιδόσεις των 5χλμ όλων των εποχών καταγράφηκαν επίσης φέτος.