Παγκόσμιο ρεκόρ Κ20 από την Τζαμάικα στα 4Χ100, σασπένς, ανατροπές και συγκίνηση (vid)

 Runbeat Team   9:34 06-08-2022  

Παγκόσμιο ρεκόρ Κ20 από την Τζαμάικα στα 4Χ100, σασπένς, ανατροπές και συγκίνηση (vid)


Σ’ ένα βράδυ που οι κεραυνοί γέμισαν τον ουρανό, οι βροντές αντηχούσαν σε όλο το Κάλι  και η βροχή έφερε καθυστερήσεις και ανατροπές, υπήρξαν και απίστευτες επιδόσεις στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ20.

Η ομάδα 4Χ100μ. γυναικών της Τζαμάικα έλαμψε μέσα στην καταιγίδα σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ Κ20 με χρόνο 42.59!

Μετά από μια ωριαία καθυστέρηση στο πρόγραμμα λόγω καταρρακτώδους βροχόπτωσης, τέσσερις νεαρές γυναίκες από την Τζαμάικα απέδειξαν ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Η Serena Cole, η Tina Clayton, η Kerrica Hill και η Tia Clayton δεν άλλαξαν με τέλειο τρόπο τη σκυτάλη (ειδικά η αλλαγή των Clayton – Hill ήταν πολύ κακή), αλλά έτρεξαν γρήγορα και ανταμίφθηκαν με ένα χρυσό μετάλλιο που συνοδεύτηκε από παγκόσμιο ρεκόρ!

Δεύτερη τερμάτισε η ομάδα της Αμερικής με 43.28 και τρίτη η Κολομβία με 43.28. Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε και πάλι στην Τζαμάικα και ήταν 42.94 από το περυσινό παγκόσμιο πρωτάθλημα Κ20 στο Ναϊρόμπι.


Στα 3000 μέτρα των ανδρών ο Αιθιοπίας Melkeneh Azize ήταν συγκλονιστικός. Ακολούθησε μία γρήγορη κούρσα από το ξεκίνημα (57.72 στα 400μ, 2:00.67 στα 800μ.) και έφτασε πρώτος στον τερματισμό με χρόνο 7:44.06. Ακολούθησε το δίδυμο της Κένυας Felix Kiptarus Korir (7:47.86) και Edwin Kimosong Kisalak (7:49.82).

Δραματικός ήταν ο τελικός της σκυταλοδρομίας 4x100μ. των ανδρών, καθώς το χρυσό μετάλλιο άλλαξε χέρια. Οι Νοτιοαφρικανοί τερμάτισαν πρώτοι, όμως στη συνέχεια ακυρώθηκαν καθώς ο  πρώτο δρομέα Mukhethwa Tshifura παραβίασε τον κανονισμό της λωρίδας. Έτσι η ομάδα της ΙαπωνίαςKowa Ikeshita, Hiroto Fujiwara, Shunki Tatento και Hiroki Yanagita – κέρδισαν το χρυσό με χρόνο 39.35, ενώ δεύτερη ήταν η Τζαμάικα (39.35), και τρίτη η ομάδα των ΗΠΑ με 39.57.

Στον τελικό των 400μ. εμπ. νικητής αναδείχτηκε ο Τούρκος Ismail Nezir με χρόνο 48.84, ενώ ο Σλοβένος Matic Ian Gucek έκανε τη μεγάλη έκπληξη κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο με εθνικό ρεκόρ Κ20  48.91. Τρίτος ήταν ο Τζαμαϊκανός Roshawn Clarke σε 49.62.


Από εκεί και πέρα, ο τελικός του τριπλούν έκλεψε την. Η υπόθεση τίτλου ουσιαστικά ξεκαθάρισε από την πρώτη προσπάθεια καθώς ο Τζαμαϊκανός Jaydon Hibbert προσγειώθηκε στα 17.27μ.

Ο 17χρονος είχε κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο πέρυσι στο Ναϊρόμπι και έδειξε ότι το μέλλον του ανήκε. Σήμερα το πρωί απέδειξε ότι θα είναι ο νέος πρωταγωνιστής του αγωνίσματος. Μόλις προσγειώθηκε στην πρώτη του προσπάθεια έδειξε και ο ίδιος έκπληκτος με την επίδοσή του. Σηκώθηκε, έριξε μία ματιά στο σημείο που προσγειώθηκε και κρατώντας το κεφάλι του έδειξε σοκαρισμένος με το αποτέλεσμα. Γονάτισε συνεχίζοντας να κρατά το κεφάλι του και περίμενε το αποτέλεσμα. Όταν ο πίνακας έγραψε 17.27μ., επίδοση που αποτελεί ρεκόρ αγώνων, ξέσπασε σε κλάματα.

Ήταν μία από τις πιο δυνατές στιγμές του πρωταθλήματος… Βελτίωσε κατά 61 εκατοστά το ατομικό του ρεκόρ και η επίδοσή του είναι η δεύτερη καλύτερη στον κόσμο στην κατηγορία Κ18 και 8η καλύτερη στην κατηγορία Κ20.


Τα πράγματα ήταν πλέον ξεκάθαρα για το νικητή. Ο Hibbert είχε ένα ακόμη άλμα στα 16.82μ. (-0,2 m/s) και στη συνέχεια δεν αγωνίστηκε.

Δεύτερος ήταν ο επίσης 17χρονος Ινδός Selva P. Thirumaran με 16.15μ. που αποτελεί ατομικό ρεκόρ γι’ αυτόν και τρίτος ο Εσθονός Viktor Morozov με 16.13μ.

«Ακόμα δεν μπορώ να το πιστέψω. Δεν το είδα αυτό να έρχεται, είμαι άφωνος», είπε ο Hibbert, ο οποίος θα είναι ακόμα αρκετά νέος για να αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20 του 2024 στη Λίμα του Περού. «Αυτή ήταν μια μεγάλη έκπληξη γιατί στην πραγματικότητα ήρθα στο Κάλι με πόνο στο γόνατο και δεν είχα καν ένα σωστό τρέξιμο σήμερα. Λοιπόν, ουάου»…

Πριν από το Κάλι, η Τζαμάικα δεν είχε κερδίσει ποτέ χρυσό μετάλλιο σε αγώνα άλματος σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ20. Σήμερα πανηγύρισε δύο καθώς εκτός από τον Hibbert, παγκόσμιος πρωταθλητής αναδείχτηκε και ο Brandon Pottinger στο ύψος. Ο 18χρονος δεν ήταν μεταξύ των φαβορί, αλλά τα πράγματα σε έναν αγώνα μπορούν να ανατραπούν ειδικά εάν οι καιρικές συνθήκες είναι περίεργες.

Ο Pottinger πέρασε με τη δεύτερη προσπάθεια τα 2.05 μέτρα, αλλά στη συνέχεια πέρασε με την πρώτη τα 2.10μ. Ο αγώνας διακόπηκε σε εκείνο το σημείο, καθώς ξέσπασε καταιγίδα στο Ολυμπιακό Στάδιο Πασκουάλ Γκερέρο. Έξι αθλητές παρέμειναν στη διεκδίκηση – ο Pottinger μαζί με τον Νοτιοαφρικανό Brian Raats, τον Βούλγαρο πρωταθλητή Κ20 Bozhidar Saraboyukov, τον Martin Lefevre από τη Γαλλία, τον Yeh Po-Ting από την Κινεζική Ταϊπέι και τον Ούγγρο Matyas Guth.

Το επόμενο ύψος αποδείχθηκε πρόκληση για όλους εκτός από τον Pottinger. Καθώς οι αθλητές επέστρεφαν στον αγωνιστικό χώρο με τον πήχη στα 2.14μ, ένας - ένας τον γκρέμισαν. Όμως, ο Τζαμαϊκανός κατάφερε να περάσει τον πήχη στη 2η προσπάθειά του και αυτό του χάρισε το χρυσό.

Ο Raats, ο οποίος έχει περάσει φέτος τα 2.26μ. και ο Saraboyukov είχαν ακριβώς ίδια στατιστικά έχοντας περάσει τα 2.10μ. κι έτσι μοιράστηκαν το ασημένιο μετάλλιο.

Η 17χρονη Βουλγάρα, Plamena Mitkova, σημειώνοντας ατομικό ρεκόρ 6.66μ. ήταν η νικήτρια στο μήκος αφήνοντας δεύτερη την Natalia Linares με άλμα στα 6.59μ., ενώ τρίτη ήταν η Ιταλίδα Marta Amouhin Amani κατέκτησε το χάλκινο 6.52μ.


Στον τελικό του ακοντισμού των ανδρών, ο Ουκρανός Artur Felfner ήταν ο μεγάλος νικητής με βολή στα 79.36μ.

Ο 18χρονος, ο οποίος έχει περάσει τους τελευταίους μήνες στην Πορτογαλία και τη Φιλανδία λόγω των συγκρούσεων στη χώρα του, πέτυχε την τέταρτη καλύτερη επίδοση της καριέρας του, σε μια εξαιρετική χρονιά γι’ αυτόν καθώς σημείωσε Εθνικό ρεκόρ Κ20 με επίδοση 84.32μ.

Τη 2η θέση κατέκτησε ο Γερμανός Max Dehning με 77.24μ. και τρίτος ήταν ο Keyshawn Strachan από τις Μπαχάμες με 72.95μ. Ο Ινδός Vivek Kumar τερμάτισε τέταρτος με ατομικό ρεκόρ 72.17μ., ενώ ο Κύπριος Ελευθέριος Κοντονικόλας ήταν πέμπτος με 72.11μ.

Στη σφυροβολία των γυναικών, η Rachele Mori από την Ιταλία επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί και με βολή στα 67.21μ. κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Δεύτερη ήταν η Μεξικανή Paola Bueno Calvillo με 62.74μ. και το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Γιαπωνέζα Raika Muyrakami με ατομικό ρεκόρ 61.45μ.

Άλλες δύο αθλήτριες ξεπέρασαν τα 61 μέτρα και συγκεκριμένα η Κύπρια Βαλεντίνα Σάββα που ήταν 4η με 61.17μ. και Vilo Viszkeleti από την Ουγγαρία με 61.11μ.