Παγκόσμια Ομοσπονδία: Αποκλείονται άμεσα από κάθε διοργάνωση οι Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές και αθλήτριες

 Runbeat Team   21:17 01-03-2022  

Παγκόσμια Ομοσπονδία: Αποκλείονται άμεσα από κάθε διοργάνωση οι Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές και αθλήτριες


Λίγες ημέρες μετά την αρχική της τοποθέτηση κατά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Παγκόσμια Ομοσπονδία ανακοίνωσε σήμερα ότι αποκλείονται όλοι οι Ρώσοι και Λευκορώσοι αθλητές από τις διοργανώσεις του 2022.

 

Πιο συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «το Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας συμφώνησε σήμερα να επιβάλει κυρώσεις κατά των Ομοσπονδιών-μελών της, Ρωσία και Λευκορωσία ως συνέπεια της εισβολής στην Ουκρανία.

Όλοι οι αθλητές, το προσωπικό υποστήριξης και οι αξιωματούχοι από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία θα αποκλειστούν από όλες τις διοργανώσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για το άμεσο μέλλον, με άμεση ισχύ.

Όλα αυτά έρχονται έπειτα και από τα μηνύματα που έστειλαν αθλητές κατά των Ρώσων και Λευκορώσων συνανθλητών τους, όπως αυτό του Πολωνού Adam Kszczot

Οι επερχόμενες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου Oregon22, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου Βελιγράδι 22, και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα βάδην Muscat 22, το οποίο ξεκινά την Παρασκευή στο Ομάν (4 Μαρτίου).

Το Συμβούλιο συμφώνησε επίσης να εξετάσει περαιτέρω μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αναστολής της Ομοσπονδίας της Λευκορωσίας, στην προγραμματισμένη σύνοδο του Συμβουλίου την επόμενη εβδομάδα (9-10 Μαρτίου).

Η Ρωσική Ομοσπονδία Στίβου (RusAF) έχει αποκλειστεί από τον Παγκόσμιο Στίβο από το 2015, λόγω παραβιάσεων ντόπινγκ, και ως εκ τούτου δε δικαιούται επί του παρόντος να φιλοξενήσει Παγκόσμιους αγώνες στίβου ή να στείλει ομάδες σε διεθνή πρωταθλήματα.

Η διαδικασία «Εξουσιοδοτημένος Ουδέτερος Αθλητής» (ANA) παραμένει σε ισχύ, αλλά οι Ρώσοι αθλητές που έχουν λάβει το καθεστώς ANA για το 2022 αποκλείονται από τις διοργανώσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για το άμεσο μέλλον.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι Ρώσοι αθλητές ANA ή Λευκορώσοι που είναι επί του παρόντος διαπιστευμένοι για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα βάδην του Μουσκάτ και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου του Βελιγραδίου (18-20 Μαρτίου) θα αποσυρθούν η διαπίστευσή τους και θα απορριφθούν οι συμμετοχές, όπως και κάθε προσωπικό υποστήριξης και αξιωματούχοι».

Οι Ομοσπονδίες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας έχουν ενημερωθεί για τις αποφάσεις του Συμβουλίου και έχουν το δικαίωμα να απαντήσουν. Εάν χρειαστεί, το Συμβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου για να εξετάσει αυτή την απάντηση.