Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου: Σχόλια για 45 αθλητές από τον Σ. Αντωνάκη

 Στέφανος Αντωνάκης   15:49 12-08-2023  

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου: Σχόλια για 45 αθλητές από τον Σ. Αντωνάκη


Α. Προς παιδαγωγούς, γυμναστές και προπονητές, κάποιες σκέψεις.

Β. Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου, 08-09 Ιουλίου, Βόλος. Σχόλια για 45 αθλητές.

Γ. 1980-2000: Ο «Χρυσός αιώνας» παραγωγής μαραθωνοδρόμων. Τα 39 χρυσά αγόρια!

Επιμέλεια, σχόλια: Στέφανος Αντωνάκης.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου: Σχόλια για 45 αθλητές από τον Σ. Αντωνάκη runbeat.gr

Το παρόν αφιερώνεται σε όλους εκείνους που αναζητούν την αλήθεια τους, και συνεχίζουν να κωπηλατούν ακόμη κι όταν τα νερά κατεβαίνουν ταραγμένα.

Α. Προς παιδαγωγούς, γυμναστές και προπονητές, κάποιες σκέψεις.

Ένα παιδί είναι σαν ένα νέο δενδρύλλιο. Για να αναπτυχθεί σωστά και να μεταμορφωθεί μια μέρα σε δέντρο, του χρειάζονται στηρίγματα. Αυτός που εκπαιδεύει παιδιά, ας γίνει παιδί για χάρη τους. Ένα δέντρο με νεαρές ρίζες, μπορείς να το ξεριζώσεις μόνος σου. Δώσε του χρόνο και τότε δεν κουνιέται ούτε με γερανό. Το να εκπαιδεύσεις ένα παιδί, είναι σαν να σκαλίζεις πάνω σε πέτρα. Και ρωτάει ο Παιδαγωγός – Προπονητής, έναν φιλόσοφο: «Ποιο δικαίωμα έχω επάνω στα παιδιά που διδάσκω;». Τα παιδιά, είναι για εσένα ο παράδεισος και η κόλαση. Βλέπουν το φως της ημέρας μέσα από εσάς, αλλά όχι εξαιτίας σας. Μπορείτε να τους δώσετε την αγάπη σας και τις δεξιότητες του σώματος τους, αλλά διόλου τις σκέψεις σας, γιατί έχουν τις δικές τους σκέψεις. Τα παιδιά είναι το κόσμημα της γήινης ζωής και η μυρωδιά τους πηγάζει από τον παράδεισο… Δώστε τους το δικαίωμα του λάθους, για να μπορέσουν να απελευθερωθούν και να ανοίξουν τα φτερά τους, για να πετάξουν, να γίνουν αετοί, φτάνοντας στην κορυφή των ονείρων τους. Η γνώση είναι καλύτερη από τον πλούτο. Είσαι αναγκασμένος να φροντίζεις για τον πλούτο, η γνώση ωστόσο φροντίζει για εσένα. Θέλετε να μάθετε το καλύτερο μέσο προόδου; Μη δεχθείτε ποτέ όρια και ποτέ μην θεωρήσετε προκαταβολικά πως θα νικηθείτε, γιατί έτσι φράζετε οι ίδιοι τον δρόμο σας. Στο εξής, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες στους αγώνες, μάθετε να λέτε «θα υπομείνω, θα αντισταθώ, θα θριαμβεύσω!». Κι αν δεν τα καταφέρετε πλήρως αυτή τη φορά, δε χάλασε κι ο κόσμος. Την επόμενη φορά θα πάτε καλύτερα. Το ουσιώδες είναι να μην θεωρείτε εκ των προτέρων πως θα νικηθείτε. Βάλτε σκοπό σας την γνώση. Αν γίνετε φτωχοί, αυτή θα είναι ο πλούτος σας. Αν γίνετε πλούσιοι, αυτή θα σας στολίζει. Όταν είστε ήρεμοι και ταπεινοί σημαίνει ότι έχετε δύναμη. Ο νέος, ο παιδαγωγός, ο προπονητής, με ανώτερη αρετή την αγνοεί , γι’ αυτό έχει αρετή. Ο ανεκτικός είναι δίκαιος και ανοιχτόμυαλος. Δεν βιάζεται, δεν παίρνει γρήγορες αποφάσεις, σκέφτεται πριν πράξει, γιατί η σκέψη είναι ουσιώδης και προηγείται της πράξης.

 

Ας θυμάστε ότι ο καλός παιδαγωγός (οφείλει να) είναι και καλός ομιλητής. Ούτε ψέγει, ούτε επαινεί. Πρέπει να βοηθάει και να υποστηρίζει, και να μην εγκαταλείπει κανέναν, γιατί ο κακός αθλητής είναι που χρειάζεται περισσότερο έναν καλό δάσκαλο. Ο αθλητής πρέπει να εκτιμά το δάσκαλό του, όπως ωστόσο κι ο δάσκαλος οφείλει ομοίως να σέβεται και να εκτιμά εκείνους που τον εμπιστεύονται για να δουλέψει μαζί τους. Αλλιώς, όση γνώση και θεωρητικά εφόδια κι αν διαθέτει ο δάσκαλος, δεν θα μπορέσει ποτέ να επιτελέσει τον ρόλο του. Τελικά, ο έντιμος παιδαγωγός (όπως κι ο προπονητής, κι ο γυμναστής) πρέπει να έχει καλοσύνη, εντιμότητα κι ηθική – αυτές οι αρετές είναι που θα τον χαρακτηρίσουν, πέρα και περισσότερο από κάθε άλλο ρόλο του, ως Δάσκαλο άξιο να φέρει αυτόν τον βαρύ τίτλο.

Καλύτερα να υποφέρει ο παιδαγωγός από το να κάνει κακό στους αθλητές του. Η υπερβολική αυστηρότητα γεννά μίσος. Η υπερβολική επιείκεια αδυνατίζει την εξουσία. Η λύση είναι η ισορροπία. Να προχωράτε με δυο αρχές – άλλοτε χρειάζεται να είστε άκαμπτοι κι αλύγιστοι, κι άλλοτε ευέλικτοι και διαλεκτικοί. Τα πάντα με μέτρο, ακόμη και οτ μέτρο. Αρκεί να έχουμε υπομονή – τέχνη της ειρήνης την ονομάζει ο Osho. Κλείνοντας κρατήστε παρακαλώ αυτό: μέχρι να μάθεις ότι η καρδιά γεμίζει όταν δίνεις, θα είσαι πάντα άδειος!

Β. Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου, 08-09 Ιουλίου, Βόλος. Σχόλια για 44 αθλητές.

Πριν προχωρήσουμε στο κύριο μέρος του παρόντος, θα ήθελα να κάνω μια προκαταβολική δήλωση, προς αποφυγήν τυχόν παρεξηγήσεων. Κάθε κείμενό μου, κάθε σχόλιο που καταθέτω στην κρίση σας (προφανώς ενυπόγραφα) γίνεται πάντα με καλή προαίρεση, και πάντοτε καλή τη πίστη. Τα κίνητρα του γράφοντα δεν είναι άλλα από την αγάπη για το άθλημα και τους ανθρώπους του – δείτε το σαν τη δικιά μου προσωπική ευχαριστία, τη μικρή μου προσωπική συμβολή για τη βελτίωση και την περεταίρω ανάπτυξη του χώρου που τόσες χαρές μου έχει προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια. Για τούτο άλλωστε και συνοδεύω τα κείμενά μου με την από καρδιάς ευχή μου να σας βοηθήσουν έστω και στο ελάχιστο στον δικό σας προσωπικό αγώνα. Ας με συγχωρέσουν συνεπώς ορισμένοι εκ των διακριθέντων οι οποίοι δεν αναφέρονται στο παρόν. Μιαν άλλην φορά θα επανορθώσω, δε τους ξέχασα, ούτε γίνεται κάποια εις βάρους τους διάκριση. Είναι τεράστιος ωστόσο ο όγκος της δουλειάς που απαιτείται (27 αγωνίσματα σε άνδρες και 27 σε γυναίκες, και τρεις διακριθέντες ανά κατηγορία, μιλάμε για 162 νικητές…), κι είμαι ένας, και μάλιστα εμπειρικός, της παλιάς σχολής… Όλα όσα διαβάζετε, είναι κείμενα χειρόγραφα, που μεταγράφονται σε ηλεκτρονική μορφή για να φτάσουν τελικά ως εσάς – αντιλαμβάνεστε λοιπόν την δυσκολία του όλου εγχειρήματος; Κι αν κάνω μια μικρή διάκριση υπέρ των αθλητών από την Κρήτη, συμπαθάτε με - αν δεν στηρίξεις το σπίτι σου, αυτό θα πέσει και θα σε πλακώσει, λέει ο λαός! Έχετε λοιπόν κατανόηση, δείξτε επιείκια, κι ας θυμάστε τον Κορνάρο και το κλείσιμο του μεγάλου «Ερωτόκριτου»: «οι στίχοι θέλουν διόρθωση, και σάσμα όσο μπορούσι, για να μπορούν να ευφραίνονται εκείνοι που τσ’ ακούσι». . Elit αθλητές, πρωταγωνιστές του Πανελληνίου Πρωταθλήματος ή απλοί (εντός πολλών εισαγωγικών) αθλούμενοι, χαίρετε όλοι του σεβασμού, της εκτίμησης και της αγάπης μου. Ευχαριστώ! Καλή επιτυχία στους 22 Έλληνες αθλητές που θα αγωνιστούν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοιχτού Στίβου στη Βουδαπέστη (19 έως 27 Αυγούστου).

Άνδρες

1) Τεντόγλου Μίλτος, μήκος. Εγκεφαλικός αθλητής, από τους σπουδαιότερους της γενιάς του. Ο μεγαλύτερος πλούτος του είναι η απλότητα του. Χαμογελαστός, αυθόρμητος, προσήνης, ανθρώπινος κι αληθινός, έχει γράψει ήδη ιστορία. Πηδάει πετώντας, γελαστά και ταπεινά και κάνει το 8.38 να φαντάζει άνετο. Κι εμείς τον θαυμάζουμε και τον χειροκροτούμε, παρακολουθώντας τον κάθε φορά να κάνει την χώρα μας υπερήφανη. Κι όπως η παρέα του Γκάλη, του Γιαννάκη και των άλλων παιδιών πίσω στα 1987 έκανε τον κόσμο στη χώρα μας να ανακαλύψει το μπάσκετ, θεωρώ ότι κι ο Μίλτος έχει ήδη δώσει μεγάλη ώθηση στα του στίβου στη χώρα μας. Τη διαφορά στον αθλητισμό την έκαναν πάντα οι μονάδες κι όχι η μάζα, κι ο Μίλτος εμπνέει και εμπνέεται όπως κάθε μεγάλος στο χώρο του. Τέτοια πρότυπα θέλουμε και χρειαζόμαστε, τα μικρά Γρεβενά έβγαλαν έναν τεράστιο αθλητή. Εύγε! Μίλτο, για να κερδίσεις το πριμ του γαλακτομπούρεκου θα πρέπει να πάρεις το ευρωπαϊκό ρεκόρ του Ρομπέρ Εμιγιάν, στα 8,86– τι λες;

2) Τσιάμης Δημήτρης, τριπλούν. Ο Δημήτρης τιμάει τον χώρο και τους συναθλητές του με την παρουσία του. Στα 41 του έτη συνεχίζει να πρωταγωνιστεί, και μπορεί τώρα να ήταν ασημένιος νικητής, ας μην ξεχνάμε ωστόσο ότι τη συλλογή του κοσμούν 16 Χρυσά Πανελλήνια μετάλλια. Ο καλύτερος αθλητής ανάμεσα σε αθλητές, είναι εκείνος που είναι ο χρησιμότερος, κι αν ο καπετάνιος είναι ο Νώε τι μπορεί να φοβάσαι;

 

3) Πανταζής Ανδρέας, τριπλούν. Το ανερχόμενο αστέρι! Με ένα εντυπωσιακό 17,19 μας άφησε όλους με το στόμα ανοιχτό, να αναρωτιόμαστε αν ήταν όνειρο ή πραγματικότητα! Έχει πολύ μέλλον μπροστά του, τεράστια δυναμική στην ταχύτητα και τρομερή προσγείωση. Εύγε Ανδρέα!

4) Δουβαλίδης Κώστας, 110 Εμπόδια. Το να έχεις στην συλλογή σου 15 χρυσές, Πανελλήνιες νίκες, δείχνει Κώστα ότι είσαι ο αυτοκράτορας του αγωνίσματος, τελεία!

5) Νυφαντόπουλος Γιάννης, 100 μέτρα. Ο Γιάννης είναι ο εκπρόσωπος των συναθλητών του στο ΣΕΓΑΣ, κι ο άνθρωπος που κρατάει τις ισορροπίες αναμεταξύ τους. Στο Βόλο πραγματοποίησε μια σπουδαία κούρσα (10,15). Εύγε Άρχοντα Γιάννη!

6) Αναστασάκης Μιχάλης, σφυροβολία. Ο Κρητικός Γίγαντας, με μια εντυπωσιακή βολή στα 74.21, αναδείχθηκε Χρυσός Νικητής για έκτη φορά. Συγχαρητήρια!

7) Φραντζεσκάκης Χρήστος, σφυροβολία. Ο έτερος Κρητικός Γίγαντας, αυτή τη φορά έμεινε στο ασημένιο μετάλλιο (72.72). Ο Μιχάλης, Χρήστο, ήταν σε καλύτερη ημέρα. Σας διακρίνει η αδελφοσύνη που έχετε μεταξύ σας και η ευγενής άμιλλα. Μπράβο σας!

8) Παπαγιάννης Πέτρος, 400 μέτρα. Χρυσό μετάλλιο (με 47.65) ο 18χρονος από την Σητεία. Πέτρο, ο πιο καλός αθλητής, δεν είναι αυτός που τον έχουν βάλει ψηλά, αλλά αυτός ανεβαίνει πιο ψηλά. Πώς; Με τις εξής δραστηριότητες: α) σκέψη, β) συναίσθημα και γ) δράση. Το μέλλον σου ανήκει και τα καλύτερα θα τα βρεις μπροστά σου. Εύγε.

9) Ξενιδάκης Χαρίδημος, 800 μέτρα. Το έτερο υπέρλαμπρο αστέρι από την Σητεία. Με χρυσό μετάλλιο και ατ. ρεκορ 1’47’’91, στο Ευρωπαϊκό Ομάδων, στην Πολωνία. Σου εύχομαι να πάρεις το πανελλήνιο ρεκόρ, το 1’45’’00, από τον Παναγιώτη Στρουμπάκο. Είσαι δυνατός, έχεις την δύναμη της θέλησης και βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο.

10) Παπαϊωάννου Πέτρος, 1.500 μέτρα. Ο Καμικάζι! Μεγάλη εμφάνιση, άριστη τακτική κι απίθανο φίνις, που συνοδεύτηκε από ένα πανάξιο χρυσό μετάλλιο. Πέτρο, ο αιφνιδιασμός που έκανες στο τέλος στον Πετρουλάκη τον έπιασε εξ απίνης, τον έκανε να χάσει το βηματισμό και το ρυθμό του και σου έδωσε την πρώτη θέση – εύγε!

11) Κολλιός Νέστορας, 3.000 στιπλ. Χρυσό μετάλλιο, με άριστη τακτική. Πολύ εντυπωσιακά δε, συμμετείχε και στην κούρσα των 5 χιλιομέτρων κατακτώντας μια αξιοπρεπέστατη 5η θέση, ολοκληρώνοντας έτσι δυο αγώνες υψηλότατου επιπέδου σε διάστημα μικρότερο των 24 ωρών. Μπράβο Νέστορα!

12) Σταμούλης Γεώργιος,3.000 στιπλ. Ο ευγενής αθλητής πήρε το ασημένιο μετάλλιο και την τέταρτη θέση στα 5 K.M, με 14.46, κάνοντας και εκείνος δύο αγώνες σε 24 ώρες. Γιώργο, σε διακρίνει η στέρεη λογική, η ειλικρίνεια και η αγάπη γι’ αυτό που κάνεις. Συνδυάζεις άψογα τόσο τις εκπαιδευτικές υποχρεώσεις όσο και τον προπονητικό κάματο, δείχνοντας ότι όταν υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος – άλλωστε στη ζωή μας πρέπει να αποζητούμε την αρμονία μεταξύ πολλών διαφορετικών ρόλων, κι εσύ το χεις επιτύχει. Γι’ αυτό είσαι νικητής στις καρδιές μας και πηγή έμπνευσης! Εύγε Γιώργο!

13) Μίνος Γεώργιος, 3.000 στιπλ. Χάλκινο μετάλλιο, για τον διατροφολόγο μας και εραστή του ωραίου. Πολύπειρος αθλητής, έκανε άλλη μια έξυπνη κι επαγγελματική κούρσα και ανέβηκε για άλλη μια φορά στο βάθρο των νικητών. Τις ευχές μου Ζορμπά Γιώργο!

14) Πετρουλάκης Παναγιώτης, ο Εξολοθρευτής. Πολύ καλές εμφανίσεις μέσα σε 24 ώρες, τόσο στα 1.500 μέτρα (ασημένιο μετάλλιο) όσο και στα 5 χιλιόμετρα (χάλκινο). Μεγάλο επίτευγμα, δηλωτικό του επιπέδου του, αλλά παρότι ξολοθρευτής, βρήκε τον δάσκαλό του, στο πρόσωπο του Παπαϊωάννου. Εύγε Παναγιώτη! Τις ευχές μου στον προπονητή σου, κύριο Ζώρζο «Στρατάρχη Ρόμελ».

15) Καλογεράκης Γιώργος, 200 μέτρα. Άριστη εμφάνιση, δικαίωση των κόπων του και ασημένιο μετάλλιο (21,75) για τον αθλητή του ΟΦΗ. Εύγε! Το Γιώργο τον ανέδειξε ο έντιμος και έμπειρος κ. Τσατσάκης Αντώνιος και σήμερα καθοδηγείται από την αξιόλογη κα Κατσινέλη Φωτεινή.

16) Κόκκινος Γιάννης 200 μέτρα. Στον ίδιο αγώνα, ο έτερος αθλητής του ΟΦΗ, με μια πολύ καλή κούρσα (21.91) κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο. Ο Γιάννης καθοδηγείται από τον πατέρα του κ. Κόκκινο Γεώργιος, έναν από τους κορυφαίους προπονητές της Κρήτης (ακούραστος, φιλότιμος και πανάξιος παιδαγωγός), ο οποίος δίκαια μπορεί να είναι υπερήφανος. Μπράβο Γιάννη σε σένα αλλά και στον ταπεινό και σεμνό πατέρα σου.

17) Καμπίτσης Γεράσιμος, 200 μέτρα. Χρυσό μετάλλιο, με 21.47. Μπράβο Γεράσιμε. Απόλαυσε την νίκη σου, με τους αγαπημένους σου!

18) Αδαμάκης Αρτέμιος, ακόντιο. Χάλκινο μετάλλιο με βολή 52.56, πολύ καλός και τα καλύτερα έπονται. Αρτέμιε εύγε!

19) Αναγνώστου Μάριος, 5 χιλιόμετρα. Μάριε, ακολούθησες άψογη τακτική, και το χρυσό μετάλλιο ήρθε πανάξια! Πραγματικά δεν μπορώ να σχολιάσω! Θεωρώ ότι η δυναμική σου ήταν για κάτι καλύτερο από το 14’32’’, ωστόσο η πρώτη θέση και το χρυσό είναι αυτό που μετράει τελικά. Πιθανότατα χρειάζεσαι λίγη ξεκούραση, ώστε να γεμίσουν οι μπαταρίες σου (ψυχικά και σωματικά) και να πετάξεις ακόμη ψηλότερα. Μέχρι τότε, πολλές ευχές κι όλη μου την αγάπη!

20) Σταμούλης Κώστας, 5 χιλιόμετρα. Κώστα, θα μου επιτρέψεις να επαναλάβω τα όσα έγραψα και για τον Μάριο. Το ασημένιο μετάλλιο (με 14’36’’) είναι πάρα πολύ καλό – ωστόσο νομίζω ότι χρειάζεσαι κι εσύ ξεκούραση. Διανύεις μια εξαιρετική χρονιά, η οποία έφερε πολλά εντυπωσιακά ατομικά ρεκόρ (τα οποία απολαύσαμε και εμείς μαζί σου) – δεν είμαστε όμως από σίδερο, κι όταν είμαστε νέοι τείνουμε να το ξεχνάμε, ρισκάροντας να μπούμε σε επικίνδυνα νερά… Από την προετοιμασία του ΑΜΑ του 2022 μέχρι και σήμερα κινείσαι συνεχώς στα κόκκινα – θυμήσου ότι κάποια όνειρα χρειάζονται ανάπαυση, κι αν έχεις ως στόχο το 2:20’00’’ στον εφετινό ΑΜΑ ίσως θα πρέπει να το λάβεις υπ’ όψιν. Είμαι σίγουρος ωστόσο ότι θα το αντιμετωπίσετε με τον καλύτερο τρόπο με τον εξαιρετικό προπονητή σου κο Μπάμπη Ποσανίδη. Τόσο εσύ, όσο κι ο αδερφός σου Νίκος, είστε πολύ τυχεροί που εργάζεστε μαζί του – η τρομερή εξέλιξή σας οφείλεται και σε εκείνον. Εύγε!

[παρένθεση: μιλώντας για τον προσεχή 40ο ΑΜΑ, θεωρώ πιθανή άφιξη του πρώτου νικητή το 2.20.30, συν – πλην ένα λεπτό. Τις 3 θέσεις του βάθρου θα διεκδικήσουν ισοπίθανα οι Καραΐσκος, Πιτσώλης και Κώστας Σταμούλης. Κι επειδή πρόβλεψη δίχως το καθιερωμένο πριμ του γαλακτομπούρεκου δεν γίνεται, το όριο για τους Καραϊσκο και Σταμούλη είναι το φράγμα του 2:20’00’’. Ο δε Πιτσώλης, θα έχει πιο δύσκολη αποστολή. Ως νέος πατέρας (και πού να δεις τι σε περιμένει Μπάμπη…!), και με το γλυκύτατο γιο του μόνιμο εμψυχωτή να τον περιμένει στις κερκίδες, θα πρέπει να πιάσει το ρεκόρ του καπετάνιου μας από τη Χίο Χριστόφορου Μερούση (2:21’22’’). Μπάμπη, αν νιώθεις ότι έχεις την επίδοση στα πόδια σου, ιδού τα περάσματα: [16’50’’ (5 χλμ) // 1:11’00΄΄ (21 χλμ) // 1:41’45’’ (30 χιλιόμετρα) // 39’35’’ τα τελευταία 12195, για μια επίδοση 2:21’20’’ (μ. ρυθμός αγώνα 3’21’’/1000 ή 16’45’’/5000 μέτρα]. Ως οικονομολόγος και λογιστής, βγάλε τα κομπιούτερ σου, κάνε τους υπολογισμούς σου και δοκίμασε. Μην μείνεις πίσω από τους συναθλητές σου κυνηγώντας τη θέση – ρίσκαρε, δοκίμασε να κυνηγήσεις την επίδοση, αλλιώς θα μείνεις στο 2:22’55’’. Η απόφαση (αξιολογώντας πάντα την κατάστασή σου) είναι δική σου.

Πιθανότητες ωστόσο για το βάθρο έχουν και (αλφαβητικά) οι: Βούλκος, Ευαγγελίδης, Ζερβάκης, Ιωαννίδης, Καλαπόδης, Καρούτζος, Μαγγίνας, Μαλτέζος, Μίνος, Μπέης, Μπουρίκας, Ξένος,Παπαδημητρίου, Παρμάκης, Συμιριώτης, Τσάκαλος, Χατζηιωάννου. Για να τους ανεβάσω την καλή αδρεναλίνη αλλά και την ψυχολογία τους, υπενθυμίζω ότι για να κερδίσουν το καθιερωμένο πριμ του γαλακτομπούρεκου, πρέπει να κερδίσουν έστω και ένα από τα τρία προαναφερόμενα φαβορί. Όσον αφορά τον φίλο μου τον Παρμάκη, που του έχω και αδυναμία, το 2.20.48, που έκανες το 2010, το πήρε η αρχαιολογία και το έβαλε στο μουσείο Μπενάκη, σαν συλλεκτικό! Αν δε κάνεις τον περσινό σου χρόνο, το 2.27.47, θα είσαι άρχοντας στα 39 χρόνια σου. Έχετε όλοι σας, την αγάπη, την εκτίμηση και τον σεβασμό μου. Σας βλέπω όλους με το ίδιο μάτι, για την ευγενή προσπάθεια που κάνετε, καλούς αγώνες, λεβέντες!

 

21) Τάσσης Γεώργιος, 5 χιλιόμετρα. Πολύ καλή εμφάνιση (15.01), κι έκτη θέση. Μπράβο Γιώργο! Όσο κατανοείς και βελτιώνεις την ψυχολογία σου, τόσο θα ανεβαίνεις. Από εσένα εξαρτάται. Πάνω απ’ όλα θα σέβεσαι και θα εκτιμάς τους συναθλητές σου, γιατί είσαι εσύ. Μάθε να λες στον εαυτό σου στον αγώνα: «Θα υπομένω, θα αντιστέκομαι, δε θα εγκαταλείπω και θα θριαμβεύσω». Μην περπατάς στα σύννεφα, γιατί θα πηγαίνεις σαν χαμένος. Φτιάξε την ψυχολογία σου, γίνε σεμνός και ταπεινός και θα απογειωθείς. Υ.Γ. Γιώργο (κι οι υπόλοιποι), δεν τρέχουμε μόνο με τα πόδια. Προηγείται το μυαλό μας.

22) Παπακωνσταντίνος Παναγιώτης, 5 χιλιόμετρα. Ο αθλητής του Α.Σ. Αιγίου – Αθηνόδωρος κατέκτησε την 7η θέση (15,03) ακολουθώντας μια τακτική για σεμινάριο. Παρά το νεαρό της ηλικίας του επέδειξε υπομονή, κάνοντας ένα φίνις απίθανο, κερδίζοντας έτσι πολλές θέσεις. Για εμένα είσαι νικητής ως προς την στρατηγική που ακολούθησες. Μπράβο και στον προπονητή σου (κι ας με συγχωρέσει που δε γνωρίζω το όνομα του ώστε να το αναφέρω).

23) Ζερβάκης Γιάννης, 5 χιλιόμετρα. Ο πρίγκιπας της Κρήτης μεγαλώνει ηλικιακά (39 ετών) και κάνει κούρσες δημοσίου υπαλλήλου και όχι κούρσες πριγκιπικές (15’11’’, κι 8η θέση). Ας είναι! Γιάννη, ισχύει πάντα ότι δεν πρέπει να φεύγουμε γρηγορότερα του Μέσου Ρυθμού του αγώνα μας στην αρχή – όταν όμως το παρακάνουμε,δεν μπορούμε τελικά να καλύψουμε τα χαμένα μέτρα. Όποιος τα συγχωρεί όλα, θα τα έχει όλα συγχωρέσει στον εαυτό του. Όπως και να έχει Γιάννη, είσαι σταθερή αξία και παραμένεις ο πρίγκιπας της Κρήτης. Την αγάπη μου!

24) Βότσος Χρήστος, 5 χιλιόμετρα. Ο καλόκαρδος Χρήστος έκανε μεν καλή κούρσα, κατακτώντας την ένατη θέση (15’17’’), αλλά μου είχε τάξει ότι θα κάνει ατομικό ρεκόρ και δε το είδα. Μένει πάλι στην αναμονή. Εύχομαι τουλάχιστον στον Μαραθώνιο να κάνεις το 2.32.00. Μείνε με την χαρά ότι έχεις φέρει τον πρίγκιπα Ζερβάκη στα 6 δευτερόλεπτα, για να τον εκτοπίσεις από τον θρόνο του. Τις ευχές μου Χρήστο με την χρυσή καρδιά!

25) Ρεθυμνιωτάκης Μύρων. Για το τέλος, άφησα τον νεότερο της παρέας. Ο αθλητής του ΟΦΗ, στα 17 του μόλις χρόνια (γεν. 2006), έκανε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου Κ.18 εντυπωσιακές εμφανίσεις. Τόσο στα 110 μέτρα εμπόδια (14,16 και χρυσό μετάλλιο) όσο και στα 400 μέτρα εμπόδια (53,97 και ασημένιο μετάλλιο), όχι μόνο πέτυχε μεγάλα ατομικά ρεκόρ, αλλά και σημείωσε την καλύτερη επίδοση για το 2023 στην Ελλάδα, στην Κ.18 στα 110 μετ’ εμποδίων. Προπονητής του είναι ο πατέρας του, παλιός πρωταθλητής Ελλάδος στα 400 μέτρα (με 47.21). Μύρωνα, εύχομαι να πάρεις το ρεκόρ του πατέρα σου, είμαι σίγουρος ότι δεν θα τον πειράξει στο ελάχιστο! Συνέχισε έτσι, δούλεψε με σκέψη, συναίσθημα, φαντασία, ταπεινότητα και θέληση για μάθηση, και τα καλύτερα είναι μπροστά σου. Τα συγχαρητήρια μου και σε εσένα και στον πατέρα σου.

Γυναίκες

1) Βασιλείου Ειρήνη, 800 μέτρα. Σε μία κούρσα χωρίς πίεση (2,05), η Ειρήνη κατέκτησε ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο, εμπλουτίζοντας την πλούσια συλλογή της. Ειρήνη, τι θα έλεγες, όταν ολοκληρώσεις την καριέρα σου στο πρωτάθλημα, να δοκιμάσεις έναν Α.Μ.Α, την Μέκκα των μαραθωνίων, για να ζήσεις την στιγμή της εισόδου στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο; Σε αυτό το μαγικό και άγνωστο ταξίδι, θα σε βοηθήσει και θα σε συνοδεύσει η αρχόντισσα αδερφή σου Άννα. Και πού ξέρεις, μπορεί να κολλήσεις κι εσύ το μικρόβιο των αποστάσεων…! Η ζωή είναι απλή και το απλό είναι πάντα σωστό, όπως εσύ. Έχεις τις ευχές μου, έμπειρο και φωτεινό αστέρι της Κρήτης, όπως και ο μέντορας σου, κύριος Αναστάσης Βλατάκης.

2) Αναστασίου Μελίνα: 100 μέτρα, χρυσό. 200 μέτρα, χρυσό. Τούρμπο η Μελίνα! Το να κερδίζεις δύο χρυσά και να γίνεσαι η γρηγορότερη Ελληνίδα, αξίζει βέβαια θαυμασμό και χειροκρότημα. Μελίνα, ανερχόμενο αστέρι, η στρατηγική που ακολούθησες και η αναπτυσσόμενη επιτάχυνση της ταχύτητας σου, είναι για σεμινάριο στους αγώνες ταχύτητας. Εύγε!

3) Γναφάκη Δήμητρα, 400 εμπόδια: Η αέρινη Δήμητρα (με 56,69) αναδείχθηκε για τέταρτη φορά χρυσή πρωταθλήτρια κάνοντας μάλιστα και ατομικό ρεκόρ – και για άλλη μια φορά η Χανιώτισσα αθλήτρια μας έκανε όλους στο νησί υπερήφανους. Μπράβο Δήμητρα!

4) Ραφαηλάκη Νικολέτα: Η παροιμία με το μήλο και τη μηλιά, επαληθεύεται στο ακέραιο στο πρόσωπο της Νικολέττας. Η κόρη του παλαιού πρωταθλητή ημιαντοχής κου Ελευθέριου Ραφαηλάκη (ο οποίος και την προπονεί) πραγματοποίησε στο Πανελλήνιο δυο σπουδαίες εμφανίσεις. Εντός 24 μόλις ωρών διεγωνίσθη σε δυο διαφορετικά αθλήματα, επιτυγχάνοντας μάλιστα και στις δυο περιπτώσεις ατομικά ρεκόρ. Τόσο στα 3000 μέτρα στίλπλ (ασημένιο μετάλλιο, 10’20’’) όσο και στα 5000 μέτρα (17’12’’, ένατη θέση), μια αθλήτρια μόλις 21 ετών έδειξε ότι το μέλλον είναι όλο μπροστά της. Εύγε Νικολέττα!

5) Μανιού Αφροδίτη, ακόντιο: Άλλη μια καλή εμφάνιση από την έμπειρη αθλήτρια του ΟΦΗ, που συνοδεύτηκε με βάθρο (47.86, χάλκινο μετάλλιο). Τις ευχές μου Αφροδίτη, και στον προπονητή σου, Κύριο Παπαδάκη Στέφανο.

6) Πετρουλάκη Ελευθερία, 5000 μέτρα: Η Βασίλισσα της Κρήτης έκανε μια πολύ καλή κούρσα (16’58’’, πέμπτη θέση και ατομικό ρεκόρ), ακολουθώντας άριστη τακτική, και δείχνει ότι εν όψει του επικείμενου Α.Μ.Α. βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Όμως Ελευθερία, όταν εσύ και η αλήθεια μου μιλάτε, δεν ακούω την αλήθεια. Ακούω εσένα. Άκου λοιπόν κι εσύ εμένα. Ξέχνα το 2.40.00 στον Α.Μ.Α και γλυκοκοίταζε το 2.42.45, συν- πλην ένα λεπτό. Την απόφαση την πήραμε ομόφωνα, μαζί με την αγαπημένη μας γιαγιά σου, την Ελένη και να μου την φιλήσεις. Επίσης στέλνω τα σέβη μου και την εκτίμηση μου, στον εραστή της προπονητικής γνώσης και εμπειρία, στον προπονητή σου κύριο Γεράκο Παναγιώτη.

7) Πριβελένζιο Γκλόρια, 5000 μέτρα: Η καμικάζι Γκλόρια έκανε μια πολύ καλή κούρσα (17’11’’, όγδοη θέση) εν είδει προετοιμασίας για τον προσεχή Α.Μ.Α στον οποίο συγκαταλέγεται στα φαβορί, μαζί με την Κατερίνα Ασημακοπούλου και την Ελευθερία Πετρουλάκη . Η Γκλόρια έχει αποδείξει πολλές φορές ότι είναι σκληρό καρύδι και ψυχωμένη αθλήτρια. Ας θυμηθούμε μόνο την απίστευτη εμφάνισή της στο κολαστήριο της Ντόχα (Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου, 2019, με 95% υγρασία και 36 C), όπου από τις 72 συμμετοχές μόλις οι 38 τερμάτισαν, με τη Γκλόρια μία εξ αυτών. Όμως η υπερβολική εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, μπορεί να είναι απερισκεψία. Γι’ αυτό λοιπόν πρόσεχε, γιατί ο σκύλος δαγκώνει. Μπορεί να έκανες το 2.41.30 στον Α.Μ.Α το 2021 (πρώτη νικήτρια), τα δυο χρόνια όμως που έχουν μεσολαβήσει έκτοτε (σε συνδυασμό και με τις αυξημένες πλέον οικογενειακές υποχρεώσεις, με την έλευση της κορούλας σου) μπορεί να αποδειχθούν βαρύ φορτίο. Μην το υποτιμήσεις. Εκτιμώ ότι επίδοση σου θα κυμανθεί στο 2:42’15’’, συν- πλην ένα λεπτό. Τι λες; Όλες τις ευχές και την αγάπη μου σε σένα, στη μικρούλα Αναστασία και στο σύζυγό (και συναθλητή) σου Γιώργο, όπως και στον άξιο προπονητή σου κύριο Γιάννη Περήφανο.

8) Κωνσταντινοπούλου Βασιλική, 5000 μέτρα: Πολύ καλή εμφάνιση και ατομικό ρεκόρ (17’05’’ και έβδομη θέση) για την αέρινη και χαμογελαστή Βασιλική. Σοφή και γαλήνια αθλήτρια, θέλει να είναι πάντα με εκείνους που είναι σοφότεροι αθλητικά, και διακρίνεται για την υπομονή της και την πλήρη επίγνωση των ορίων της. Πέρυσι, αναδείχτηκε πρώτη νικήτρια στον 39ο ΑΜΑ (με 2:46’01’’). Εφέτος, με την εμπειρία που απέκτησες αλλά και την ψυχολογία της νικήτριας (μείζονος σημασίας για έναν αθλητή) η επίδοση που σε περιμένει είναι το 2:44’00’’, (συν- πλην ένα λεπτό), με «ταβάνι» το 2:43’00’’. Για τις θέσεις του βάθρου θα συναγωνιστούν (αλφαβητικά) οι Ασημακοπούλου, Κωνσταντινοπούλου, Πετρουλάκη, Πριβελέντζιο και Ρεμπούλη, με εκτιμώμενη επίδοση για την πρώτη νικήτρια το 2:41’45’’ (συν- πλην ένα λεπτό). Και μπορεί οι συναθλήτριες σου να είναι πιο έμπειρες (κάτι που δεν υποκαθίσταται…), στα 27 σου έτη όμως διαθέτεις ένα σημαντικό ηλικιακό πλεονέκτημα. Για να δούμε… Τις ευχές μου στον σύζυγο σου, Κρέκα Γιάννη, που στηρίζει πάντα τα όνειρά σου αλλά και στον ταπεινό προπονητή σου, κύριο Στοικό Γιάννη.

9) Νούλα Ματίνα, 5000 μέτρα: Η αρχοντική Ματίνα ήταν πάρα πολύ καλή (17’33’’ και ατομικό ρεκόρ, δωδέκατη θέση), και ούσα μόλις 23 ετών, περιμένουμε πως το μέλλον της θα είναι λαμπρό. Η δυναμική της στον Α.Μ.Α είναι για 2:48’30’’, συν- πλην ένα λεπτό. Τις ευχές μου στον προπονητή σου (και αθλητή επίσης), κύριο Ιάσωνα Ιωαννίδη. Εύχομαι ως νέος προπονητής να έχει για αρχή του την αγάπη σε ό,τι κάνει. Η σιωπή είναι χρυσός Ιάσωνα. Προχώρα αργά, σεμνά και ταπεινά, γιατί ουδείς αλάνθαστος – κι αγαπάμε τους ανθρώπους διότι είμαστε εμείς.

10) Παναγιωτοπούλου Ιουλία, 5000 μέτρα: Η μαχητική γιατρίνα μας δε σώζει μόνο ζωές στο νοσοκομείο, αλλά συμμετέχει και στους αγώνες σε πολύ υψηλό επίπεδο. Με 17’46’’ (ατ. ρεκόρ) και την 13η θέση, εύχομαι να έχει αντίστοιχη εικόνα και στον προσεχή ΑΜΑ. Ιουλία, ευτυχία είναι το να είσαι ένα με τους συνανθρώπους μας κι εσύ αυτό κάνεις. Μπράβο! Τις ευχές μου στον σεμνό προπονητή σου, κύριο Τσαλτάκη Γεώργιο.

11) Κάσσου Μαρία, 5000 μέτρα: μόλις 20 ετών, και ήδη χρυσό μετάλλιο (16’23’’) είναι το ανερχόμενο αστέρι του χώρου. Τα επόμενα χρόνια, θα μας απασχολήσει με τις επιτυχίες της. Μαρία, κράτα στην μνήμη σου τα κάτωθι. Όταν είσαι ήρεμη και ταπεινή, σημαίνει πως έχεις δύναμη. Μην χάσεις τον εαυτό σου λόγω ατυχιών, αυτό σημαίνει ότι προσαρμόζεσαι με το αναλλοίωτο. Η σοφή αθλήτρια είναι έντιμη αλλά δεν διαιρεί, είναι σεβαστή αλλά δεν πληγώνει, είναι ειλικρινής αλλά δεν τεντώνει το σκοινί, ακτινοβολεί αλλά δεν τυφλώνει. Το να κρατηθείς στην κορυφή είναι πάντα δυσκολότερο από το να αναρριχηθείς έως εκεί. Τις ευχές μου στον ακούραστο και μεθοδικό προπονητή σου, κύριο Καρρέ Σταύρο.

12) Κοτσαχείλη Ισαβέλλα, 3.000 στίπλ: Η Ισαβέλλα έκανε μια κούρσα στρατηγικής με στόχο κατ’ αρχάς τη θέση κι όχι την επίδοση καθεαυτή. Δικαιώθηκε (χρυσό μετάλλιο, 10’17’’) και μένει να δούμε τι άλλο θα φέρει το μέλλον. Η δύναμη είναι για τους νέους ό,τι η γνώση για τους μεγαλύτερους. Έχεις τις ευχές μου Ισαβέλλα.

13) Αναστασάκη Μελίσσα: Μελίσσα, δεν έχω λόγια, ήσουν εντυπωσιακή, εύγε! Τόσο στα 1500 μέτρα (4’26’’, χρυσό μετάλλιο) όσο και στα 5000 μέτρα (16’45’’, ασημένιο μετάλλιο) κυριολεκτικά πετούσες. Κι αν η ευτυχία βρίσκεται στο να κάνεις τους γύρω σου ευτυχισμένους, το πέτυχες στο ακέραιο. Εύγε!

14) Τσουπάκη Ειρήνη, 5000 μέτρα: Μεγάλη εμφάνιση για την Ειρήνη (16’49’’, χάλκινο μετάλλιο), που είναι πάντοτε σταθερή αξία. Μαχητική και έξυπνη, με δύναμη θέλησης και ψυχής, βγάζει πάντα το 100% των δυνατοτήτων της και κερδίζει συνεχώς κάποια θέση στο βάθρο. Μόνο τυχαίο δεν είναι αυτό, και δικαιώνει απόλυτα τον ευγενή προπονητή της, τον Κύριο Τσαλτάκη καθώς και τον Σύλλογο του Αμαρουσίου. Υ.Γ: Όταν ο καπετάνιος στις γυναίκες του Αμαρουσίου είναι ο «Νώε», η Ειρήνη, να μην φοβάσαι! Εύγε αγαπημένη όλων Ειρήνη και ας είσαι και στην ξενιτιά.

15) Μπάλλα Ντενίσσα: Αθλήτρια με μεγάλη δύναμη ψυχής, έκανε δύο πολύ καλές κούρσες μέσα σε μόλις 24 ώρες (1500 μέτρα, με 4’27’’ καιασημένιο μετάλλιο // 5000 μέτρα , με 16’55’’ και τέταρτη θέση). Εύγε Ντενίσσα. Το μάθημα είσαι εσύ και αυτό που πιστεύεις είναι αυτό που δημιουργείς.

16) Χατζηπαναγιώτου Ιλιάνα, 5000 μέτρα: Η σχολή Μωραΐτη έβγαλε ένα πραγματικό αστέρι! Με 17’01’’ και την 6η θέση έπειτα από άριστη εμφάνιση, η Ιλιάννα μοιάζει ακατέργαστο διαμάντι. Ιλιάνα επικεντρώσου στο να μαθαίνεις. Το μυαλό είναι εκείνο που οδηγεί το όχημα του σώματός σου. Κυνήγησε τα όνειρα σου, σεμνά και ταπεινά. Εύγε!

 

17) Κοκόρου Αθανασία, 5000 μέτρα: Άλλη μία καλή εμφάνιση από μία πολύ νέα αθλήτρια (17’23’’, 10η θέση). Μόλις 20 ετών η Αθανασία έχει πολύ δρόμο μπροστά της. Συνέχισε να προσπαθείς, κι όσο δύσκολο και αν σου φαίνεται τώρα, θα γίνεται ευκολότερο όσο περνά ο καιρός. Η εξάσκηση οδηγεί στην τελειότητα. Διάβασε, μελέτησε και μάθε κυρίως την σπουδαιότητα, όχι μόνο την αθλητική αλλά και της ζωής. Μπράβο σου Αθανασία.

18) Ανδρικοπούλου Ζωή, 5000 μέτρα: Πολύ καλή εμφάνιση (17’23’’, ενδέκατη θέση), από μία έμπειρη και σταθερή αθλήτρια, που συνεχίζει να δίνει το παρών σε υψηλό επίπεδο, ομορφαίνοντας τους αγώνες. «Η ζωή τραβάει την ανηφόρα», λέει ο Νίκος Καζαντζάκης, αλλά εκεί είναι που θα βρεις τα καλά και τα χρήσιμα. Συνέχιζε να προσπαθείς όπως πάντα και έχεις τις ευχές μου Ζωή!

19) Δόση Παναγιώτα, Ύψος: Η αθλήτρια του Συλλόγου Ελευθερίου Βενιζέλου, συνέλεξε εντός 15 ημερών 3 μετάλλια, κάνοντας μας όλους υπερήφανους. Τόσο στο Πανελλήνιο (χρυσό, με άλμα στα 1,88) όσο και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων-Κ-23 (ασημένιο μετάλλιο με άλμα στα 1,89 – νέο ατομικό ρεκόρ για την ίδια, το οποίο βελτίωσε ακόμη περισσότερο στο Βαλκανικό που ακολούθησε, με άλμα στα 1,91 και επίσης χρυσό μετάλλιο), δείχνει ότι έχει όλο το μέλλον μπροστά της. Μόλις 22 ετών, το μέλλον της ανήκει. Παναγιώτα, η αγάπη στον αθλητισμό είναι ένας δρόμος προς την αλήθεια, προς την γνώση, προς την δράση. Ακολούθησε τα και θα είσαι στον σωστό δρόμο για την επιτυχία. Η γνώση είναι δύναμη αλλά ο χαρακτήρας χτίζει τους αθλητές μεγάλους. Γι’ αυτό πρόσεχε τις σκέψεις σου, τα λόγια σου, τις πράξεις σου, τις συνήθειες σου, τον χαρακτήρα σου, αφού αυτός μετατρέπεται σε μοίρα σου. και Εύγε υπέρλαμπρο αστέρι και σε σένα αλλά και στον προπονητή πατέρα σου, που πάνω απ’ όλα σου διδάσκει το “Ευ Αγωνίζεσθαι”!

20) Βασιλική Καλλιμογιάννη, 3000 μέτρα στιλπλ. Σε ένα πολύ δύσκολο αγώνισμα, που συνδυάζει δύναμη, αντοχή, αλτικότητα, τεχνική και ταχύτητα, η δεκαεννιάχρονη Βασιλική έκανε μια εντυπωσιακή κούρσα, που συνοδεύτηκε από την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου (Κ.20, και ατ. ρεκόρ με 10’08:44). Μπράβο Βασιλική, ανυπομονούμε για τη συνέχεια. Η εξάσκηση φέρνει την τελειοποίηση! Τα εύσημα εδώ και στον προπονητή σου κο Ιάσωνα Ιωαννίδη – και στο χρυσό με το καλό!

Γ. 1980-2000: Ο «Χρυσός αιώνας» παραγωγής μαραθωνοδρόμων. Τα 39 χρυσά αγόρια!

Αν ο Μαραθώνιος είναι ο βασιλιάς των αποστάσεων, η εικοσαετία 1980-2000 ήταν η «χρυσή εποχή» για το αγώνισμα στη χώρα μας. Οι επιδόσεις που επιτεύχθησαν τότε υπήρξαν εντυπωσιακές, τόσο ως προς την ποσότητα όσο και ως προς την ποσότητά τους. Πολλά ρεκόρ που σημειώθηκαν τότε κρατάνε ακόμη και σήμερα. Οι 39 δρομείς που παρατίθενται παρακάτω έχουν γράψει όλοι τους επιδόσεις κάτω του 2:25’00’’, οι 29 δε εξ αυτών έχουν κάτω από το 2:21’00’’ (έως και 2:12’04’’). Σκεφτείτε ότι σήμερα, με τη γιγάντωση του δρομικού κινήματος και την εκρηκτική ανάπτυξη της προπονητικής και της τεχνολογίας, μόλις 5 (ίσως 10) εκ των κορυφαίων δρομέων μας μπορούν να σημειώσουν τέτοιες επιδόσεις.

Για το γράφοντα, κατά κύριο λόγο τούτο οφείλεται σε δυο σημαντικές παραμέτρους. Κατ’ αρχάς, η πολιτεία στεκόταν ουσιαστικά δίπλα στους αθλητές ως αρωγός (κι όχι με στείρα ευχολόγια…), φροντίζοντας να καλύψει στην πράξη τις ανάγκες της καθημερινότητάς τους. Η «βιωτική μέριμνα» είναι πρωτευούσης σημασίας, κι ένας αθλητής στην Ελλάδα του 2023 αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Αντίθετα τότε υπήρχε μια πρόνοια για την επαγγελματική αποκατάσταση των αθλητών (Τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ, σώματα ασφαλείας κα), οι οποίοι μπορούσαν έτσι απερίσπαστοι να αφοσιωθούν στον πρωταθλητισμό επιδόσεων. Ο άλλος λόγος ήταν η παρουσία ενός ιερού τέρατος στο χώρο, του αείμνηστου ομοσπονδιακού προπονητή Ινγκλόι. Ο κορυφαίος προπονητής που πέρασε από τη χώρα μας, μεθοδικός, πειθαρχημένος και βαθύς γνώστης του αντικείμενου, σφράγισε με την παρουσία του το άθλημα και συνέβαλε τα μέγιστα στη διαμόρφωση μιας «χρυσής γενιάς» δρομέων μεγάλων αποστάσεων. Οι περισσότεροι εκ των δρομέων που αναφέρονται παρακάτω ήταν «παιδιά» του. Και παρά την μέχρις εξαντλήσεως προπονητική του φιλοσοφία, τους οδήγησε μέχρι την ιστορία.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου: Σχόλια για 45 αθλητές από τον Σ. Αντωνάκη runbeat.gr

Ζαραγκας Λάμπρος

Μπορούμε να πούμε πολλά για όλους αυτούς τους θρυλικούς δρομείς. Θα σταθώ αυτή τη φορά στον Κανελλόπουλο, ο οποίος υπήρξε εκ των κορυφαίων ταλέντων του χώρου. Με δεκάρι στα 28’27’’, συμμετείχε πρώτη φορά στον ΑΜΑ το 2006, κέρδισε και μετά σταμάτησε τον αθλητισμό, όντας ακόμη πολύ νέος.

Γνώμη του γράφοντα (και συμφωνεί κι ο Σπύρος Ανδριόπουλος) είναι ότι οι κορυφαίοι όλων ήταν ο δρομέας – σύμβολο Στέλιος Κυριακίδης και ο αείμνηστος Μιχάλης Κούσης.

Υ.Γ: Το καλό που κάνουμε σε εκείνον που δε του χρωστάμε καλό, το χρωστάμε σε εκείνον που σε εμάς κάνει καλό. (Αντόνιο Πόρτσια). Καλό δεκαπενταύγουστο σε όλους!

Με τιμή, Στέφανος Αντωνάκης

Ηράκλειο, 12/08/2023