Παρουσιάστηκαν οι μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» (Pics)

 Runbeat Team   21:45 15-11-2022  

Παρουσιάστηκαν οι μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» (Pics)


Η Οργανωτική Επιτροπή «Παρίσι 2024» θέλησε να πρωτοτυπήσει, επιλέγοντας ένα από τα σύμβολα της γαλλικής επανάστασης -και της ελευθερίας- τον Φρυγικό σκούφο, για μασκότ των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων που θα διοργανώσει η χώρα.

Ο Φρυγικός σκούφος (Le bonnet phrygien στα γαλλικά) ή «σκούφος της ελευθερίας» είναι ένα κάλυμμα κεφαλής κωνικού σχήματος -συχνά ερυθρού χρώματος- και ένα από τα χαρακτηριστικά της Μαριάν, της αλληγορικής μορφής της Γαλλικής Δημοκρατίας.

 

Η επιλογή των Γάλλων έχει και συμβολικό χαρακτήρα, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα επανάστασης στον αθλητισμό, που μπορεί και αξίζει να έχει κεντρικό ρόλο στις σύγχρονες κοινωνίες.

«Δεν επιλέξαμε κάποιο ζώο που συνήθως είναι πολύ αγαπητή μασκότ, αλλά κάτι που εκφράζει τα ιδανικά. Θέλαμε αυτές οι δυο μασκότ (σ.σ. Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων) να ενσαρκώσουν το γαλλικό πνεύμα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Τόνι Εστάγκε.

Παρουσιάστηκαν οι μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» (Pics) runbeat.gr

Η ιδέα για την ανάδειξη των φρυγικών σκούφων σε μασκότ της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης του πλανήτη, ανήκει στην «W & Cie», μια από τις πολλές εταιρείες που προσεγγίσθηκαν σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.

«Το να δημιουργήσεις μια μασκότ, απλά για να την φτιάξεις, δεν προσθέτει κάτι σημαντικό», εξηγεί η Ζουλί Ματικίνε, διευθύντρια της εν λόγω εταιρείας για το Παρίσι 2024, τονίζοντας ότι η επιτροπή ήταν διατεθειμένη να μην φτιάξει καμία μασκότ: «Αντί να ψάχνουμε για ένα ζώο τοτέμ, θέλαμε αυτές οι μασκότ να ενσαρκώσουν το γαλλικό πνεύμα, να φέρουν ένα ιδανικό και, μέσω αυτού, να μεταδώσουν τις αξίες της χώρας μας κι ένα μέρος της Ιστορίας μας».

Παρουσιάστηκαν οι μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» (Pics) runbeat.gr

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Γάλλων, τα κέρδη που θα προκύψουν από τις πωλήσεις της συγκεκριμένης μασκότ, θα ξεπεράσουν τα 127 εκατ. ευρώ.