Πέντε φορές πιο δύσκολο το νέο ολυμπιακό όριο πρόκρισης στο Μαραθώνιο-Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον στίβο

 Χρήστος Κώνστας   16:02 25-12-2022  

Πέντε φορές πιο δύσκολο το νέο ολυμπιακό όριο πρόκρισης στο Μαραθώνιο-Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον στίβο


Το 2024 στο Ολυμπιακό στάδιο του Παρισιού καθώς και στους δρόμους της πόλης του φωτός (για τα αγωνίσματα του Μαραθωνίου και του Βάδην) θα βρεθούν συνολικά 1810 αθλητές του στίβου για τη μεγαλύτερη αθλητική γιορτή. Τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

905 γυναίκες και 905 άνδρες. Για μεμονωμένα αγωνίσματα, θα υπάρχουν έως τρεις αθλητές ανά Εθνική Ομοσπονδία Στίβου που μπορούν να προκριθούν, με μέγιστο δύο ομάδες ανά Ομοσπονδία ανά ομαδικό αγώνισμα και μία ομάδα σκυταλοδρομίας και πάλι ανά Ομοσπονδία για τους αγώνες σκυταλοδρομίας.

 

Ο μέγιστος αριθμός αθλητών ανά αγώνισμα έχει ως εξής:

Πέντε φορές πιο δύσκολο το νέο ολυμπιακό όριο πρόκρισης στο Μαραθώνιο-Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον στίβο runbeat.gr

Η διαδρομή πρόκρισης για το Παρίσι 2024

Οι αθλητές θα μπορούν να προκριθούν με δύο τρόπους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024, με το 50% των θέσεων πρόκρισης να βασίζεται στην επίτευξη του ορίου εντός της περιόδου πρόκρισης και το άλλο 50% με βάση την παγκόσμια κατάταξη στίβου εντός και πάλι της περιόδου κατάταξης .

Η περίοδος προκρίσεων και κατάταξης για όλα τα μεμονωμένα αγωνίσματα - εκτός από τα 10.000 μέτρα, τον μαραθώνιο, τα μικτά αγωνίσματα (π.χ. δέκαθλο-έπταθλο) και το Βάδην , είναι μεταξύ 1 Ιουλίου 2023 και 30 Ιουνίου 2024.

Για τα 10.000 μέτρα, μικτά αγωνίσματα, Βάδην και σκυταλοδρομίες, η περίοδος προκρίσεων και κατάταξης είναι μεταξύ 31 Δεκεμβρίου 2022 και 30 Ιουνίου 2024, ενώ για τον μαραθώνιο η περίοδος είναι μεταξύ 1 Νοεμβρίου 2022 και 30 Απριλίου 2024.

 

Όλες οι επιδόσεις πρέπει να επιτυγχάνονται κατά τη διάρκεια αγώνων που διοργανώνονται ή εγκρίνονται από την World Athletics, τις Περιφερειακές της Ομοσπονδίες (π.χ Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία) ή τις Εθνικές της Ομοσπονδίες σύμφωνα με τους κανόνες της και δημοσιεύονται στο Παγκόσμιο Ημερολόγιο του Παγκόσμιου Στίβου.

Ενώ για το αγώνισμα της σκυταλοδρομίας, οι 14 Εθνικές Ομοσπονδίες με την υψηλότερη θέση στο World Athletics Relays 2024 θα προκριθούν αυτόματα για το Παρίσι με τις υπόλοιπες ομάδες να επιλέγονται σύμφωνα με τη λίστα επιδόσεων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας κατά την περίοδο 31 Δεκεμβρίου 2022 εως 30 Ιουνίου 2024.

Τα όρια πρόκρισης Παρίσι 2024

Πέντε φορές πιο δύσκολο το νέο ολυμπιακό όριο πρόκρισης στο Μαραθώνιο-Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον στίβο runbeat.gr

Και κάπου εδώ αρχίζουν οι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συγκρίσεις. Αναμφισβήτητα σχεδόν κάθε 4 χρόνια τα όρια πρόκρισης στα περισσότερα αγωνίσματα καθίστανται όλο και δυσκολότερα γεγονός που αποδεικνύει αν μη τι άλλο την αθλητική πρόοδο και εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα, η οποία έχει βοηθηθεί από σειρά παραμέτρων. Εξέλιξη προπονητικής, επιστήμες και τεχνολογία συνδυάζονται καθοριστικά για τη βελτίωση των επιδόσεων. Ωστόσο με μια πιο προσεκτική ματιά αντιλαμβάνεται κανείς ότι υπάρχει μια σοβαρή διαφοροποίηση ανάμεσα σε ένα αγώνισμα και στα υπόλοιπα 21 κύρια αγωνίσματα του στιβου. Και αυτό το αγώνισμα είναι ο Μαραθώνιος.

Από την ποσοστιαία ανάλυση του βαθμού δυσκολίας γίνεται σαφές ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου κρίνει-λανθασμένα ή όχι είναι μια άλλη συζήτηση-, ότι η εξέλιξη του αθλητισμού σε όλα τα επίπεδα που προαναφέραμε έχει επηρεάσει περισσότερο το αγώνισμα του Μαραθωνίου σπρώχνοντας αναλογικά πιο χαμηλά τις επιδόσεις σε σύγκριση με άλλα αγωνίσματα.

Για να αντιληφθεί κανείς το τεράστιο χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στο Μαραθώνιο και τα υπόλοιπα αγωνίσματα έχει ενδιαφέρον μια συγκριτική ματιά στα νέα όρια πρόκρισης που ανακοινώθηκαν με αυτά που ίσχυαν μόλις 3 χρόνια νωρίτερα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Πέντε φορές πιο δύσκολο το νέο ολυμπιακό όριο πρόκρισης στο Μαραθώνιο-Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον στίβο runbeat.gr

Είναι προφανές ότι λόγω της διάρκειας και της απόστασης του αγωνίσματος του Μαραθωνίου η μείωση του ορίου πρόκρισης κατά 3 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα στη κατηγορία των ανδρών ανάμεσα στο Τόκυο και το Παρίσι είναι λογικοφανής και σίγουρα άτοπο να συγκριθεί με το αγώνισμα π.χ. των 100 μέτρων που λόγω της εξαιρετικής μικρής διάρκειας και απόστασης η μείωση σε απόλυτα νούμερα φαντάζει απειροελάχιστη(προφανώς και για τους 100αρηδες ακόμη και αυτή η απειροελάχιστη μείωση είναι πολύ μεγάλη).

Επομένως το επόμενο που θα μπορούσε κανείς να κάνει για να επιβεβαιώσει αν όντως υπάρχει σοβαρή διαφορά στην αύξηση του βαθμού δυσκολίας για το Μαραθώνιο συγκριτικά π.χ με το αγώνισμα των 100 μέτρων είναι να το προσεγγίσει ποσοστιαία, κάτι το οποίο είναι πιο κοντά σε μια πιο αντικειμενικά δίκαιη προσέγγιση. Εκεί λοιπόν τα ποσοστά ξεκαθαρίζουν το τοπίο.

Πενταπλασιάστηκε ο βαθμός δυσκολίας για το Μαραθώνιο ανδρών συγκριτικά με άλλα αγωνίσματα!

Ας σταθούμε και πάλι στο αγώνισμα των 100 μέτρων(έστω ως αγώνισμα αναφοράς) για τους άνδρες. Η μείωση του ορίου ανάμεσα στο Τόκιο και το Παρίσι ανέρχεται σε 0,05 δευτερόλεπτα. Δηλαδή σε 5 εκατοστά του δευτερολέπτου. Ποσοστιαία η μεταβολή άρα και η αύξηση του βαθμού δυσκολίας ανέρχεται σε 0,5% για το συγκεκριμένο αγώνισμα. Στη περίπτωση του Μαραθωνίου όπως έχουμε αναφέρει το όριο για τους άνδρες μειώνεται κατά 3 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα. Πρόκειται για αύξηση του βαθμού δυσκολίας για την επίτευξη του ορίου κατά 2,6% ,δηλαδή περισσότερο από 5 φορές συγκριτικά με το αγώνισμα των 100 μέτρων!

Πέντε φορές πιο δύσκολο το νέο ολυμπιακό όριο πρόκρισης στο Μαραθώνιο-Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον στίβο runbeat.gr

 Η «ψαλίδα» ανάμεσα στα δυο αγωνίσματα στη κατηγορία των γυναικών είναι σημαντικά μικρότερη καθώς για τα 100 μέτρα ο βαθμός δυσκολίας έχει αυξηθεί κατά 0,8% ενώ για το Μαραθώνιο κατά 1,8%.

Οι γυναίκες σε 10.000 και 5.000 μέτρα «πληρώνουν» το τίμημα της βελτίωσης

Ωστόσο η δυσκολία για τις γυναίκες αυξάνεται κατακόρυφα τις αποστάσεις των 10.000 μέτρων και 5.000 μέτρων καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις η Παγκόσμια Ομοσπονδία έκρινε οτι η εξέλιξη των επιδόσεων έχει ωφελήσει περισσότερο τις αθλήτριες από τους αθλητές των δυο αγωνισμάτων. Έτσι ενώ στην απόσταση των 10.000 μέτρων στους άνδρες ο βαθμός δυσκολίας αυξήθηκε κατά 1,2%, στις γυναίκες με τη μείωση του ορίου πρόκρισης κατά 2,3% παρουσιάζεται το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό δυσκολίας συγκριτικά με όλα τα αγωνίσματα του στίβου και στις δυο κατηγορίες (ανδρών-γυναικών). Αντίστοιχη εικόνα έχουμε και στα 5.000 μέτρα , όπου το όριο στους άνδρες μειώθηκε κατά 1,1% ενώ στις γυναίκες κατά 2%.

Πέντε φορές πιο δύσκολο το νέο ολυμπιακό όριο πρόκρισης στο Μαραθώνιο-Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον στίβο runbeat.gr

Αλλά ακόμη και σε άλλα μη δρομικά αγωνίσματα η αύξηση του βαθμού δυσκολίας που προκύπτει από τη μείωση ή αύξηση των ορίων ανάλογα με το είδος του αγωνίσματος δεν πλησιάζει καν την αύξηση του βαθμούς δυσκολίας που διαπιστώνεται στο Μαραθώνιο ή στα 10.000 μέτρα και στα 5.000 μέτρα. Στο τριπλούν η αύξηση του ορίου για άνδρες και γυναίκες ήταν 0,5% και 1,6% αντίστοιχα. Στη δισκοβολία το ποσοστό της αύξησης των ορίων ήταν κοινό για άνδρες και γυναίκες, αυξάνοντας τη δυσκολία κατά 1,2%.Στη σφαίρα 0,4% για τους άνδρες και 0,7% για τις γυναίκες. Ενώ στο άλμα εις μήκος η δυσκολία για τους άνδρες αυξήθηκε κατά 0,7% και για τις γυναίκες 0,6%. Υπάρχουν όμως και αγωνίσματα όπου υπήρξαν αλλαγές μόνο για τη μια από τις δυο κατηγορίες. Αυτό συμβαίνει στο ύψος όπου ενώ στις γυναίκες το όριο αυξήθηκε κατά 0,6% στους άνδρες δεν σημειώθηκε καμία μεταβολή. Στη δε περίπτωση του ακοντίου οι γυναίκες ήταν εκείνες που δεν είδαν καμία διαφορά συγκριτικά με τα όρια στο Τόκυο ενώ για τους άνδρες ο βαθμός δυσκολίας αυξήθηκε κατά 0,6%.

Πέντε φορές πιο δύσκολο το νέο ολυμπιακό όριο πρόκρισης στο Μαραθώνιο-Τι δείχνουν τα στοιχεία για τον στίβο runbeat.gr

Σε 8 χρόνια το όριο πρόκρισης για το Μαραθώνιο έχει μειωθεί στους άνδρες 9 λεπτά και στις γυναίκες 15!

Στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο το 2016 ,το όριο πρόκρισης για τους άνδρες στο αγώνισμα του Μαραθωνίου ήταν 2 ώρες και 17 λεπτά. Πριν καν συμπληρωθούν οχτώ χρόνια το όριο έχει μειωθεί κατά 9 λεπτά σχεδόν. Για την ακρίβεια 8 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα. Αυτό σημαίνει ότι ο βαθμός δυσκολίας μεταξύ 2016 και 2024 έχει αυξηθεί κατά 6,5%! Κι όμως ούτε αυτή η διαφορά είναι η μεγαλύτερη καθώς στις γυναίκες ο βαθμός δυσκολίας ανάμεσα σε Ρίο και Παρίσι έχει αυξηθεί κατά 9,4%! Το όριο πρόκρισης για τις γυναίκες στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας ήταν 2 ώρες και 42 λεπτά ενώ για να βρεθούν στη Γαλλία το 2024 θα χρειαστούν πλέον επιδόσεις κάτω από 2:26:50.