Πεζοπορία στη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού και το Διακοπτό (Pics)

 Γιώργος Ζαχαράκης   17:30 04-11-2021  

Πεζοπορία στη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού και το Διακοπτό (Pics)


Μία πολύ όμορφη και ιδιαίτερη πεζοπορική διαδρομή, η οποία πραγματοποιείται στην κυριολεξία δίπλα στην γραμμή του οδοντωτού σιδηρόδρομου, που συνδέει τα Καλάβρυτα με το παραλιακό χωριό Διακοπτό.

Ο Βουραϊκός ποταμός πηγάζει από το βουνό Ερύμανθος και έχει μήκος 37 χλμ. Το φαράγγι του Βουραϊκού είναι 20 χλμ. Το όνομά του το πήρε από την αρχαία πόλη Βούρα της Αχαΐας.

 

Εμείς θα περπατήσουμε το κομμάτι βορειοανατολικά των Καλαβρύτων, από την μονή Μεγάλου Σπηλαίου μέχρι το Διακοπτό που είναι και το πιο εντυπωσιακό.

Επισκεπτόμαστε την μονή Μεγάλου Σπηλαίου, η οποία διαδραμάτισε ρόλο κατά την Τουρκοκρατία και κατά την Γερμανική κατοχή. Μέσα σε ένα μεγάλο σπήλαιο βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας και εκεί χτίστηκε ο πρώτος ναός και πήρε και το όνομα 'Μεγάλου Σπηλαίου'.

 

Αφού επισκεφθούμε την μονή, βγαίνουμε έξω στον κεντρικό δρόμο. Προχωράμε αριστερά πάνω στον δρόμο (δηλαδή προς Καλάβρυτα) για 600 μέτρα. Στο δεξί μας χέρι αρχίζει το μονοπάτι(υψόμετρο 830 μέτρα),το οποίο κατηφορίζει και φθάνουμε στον σταθμό του οδοντωτού 'Μέγα Σπήλαιο' του χωριού Κάτω Ζαχλωρού (υψόμετρο 610 μέτρα). Από εδώ και έπειτα αρχίζει το εντυπωσιακό κομμάτι του φαραγγιού του Βουραϊκού ποταμού. Είναι μέρος του εθνικού πάρκου Χελμού-Βουραϊκού και είναι και κομμάτι του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4.Επίσης είναι προστατευόμενη περιοχή από το 2009.

Συνεχίζουμε την πορεία μας με βόρεια κατεύθυνση για Διακοπτό. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε λάθος, γιατί ακολουθούμε την σιδηροδρομική γραμμή του οδοντωτού μέχρι τον τερματισμό. Είμαστε δίπλα-δίπλα κυριολεκτικά. Καλό θα είναι να ενημερωθούμε για τα δρομολόγια, να ξέρουμε περίπου τις ώρες που περνάει να έχουμε την προσοχή μας. Ο οδηγός του τρένου πηγαίνει σιγά και το ακούς και το βλέπεις, αλλά είναι αρκετά σημεία που είναι στενά και άλλα πάνω στις μεταλλικές γέφυρες και άλλα μέσα σε τούνελ, που χρειάζεται πιο πολύ προσοχή. Πορεία λοιπόν δίπλα στις ράγες και σε μερικά σημεία πάνω στα χαλίκια.

 

Θα περάσουμε την πρώτη μεταλλική γέφυρα, πνιγμένη στα πλατάνια και το ποτάμι από κάτω και θα συναντήσουμε στη συνέχεια τα πρώτα διπλά τούνελ. Εδώ η τοποθεσία λέγεται 'Πόρτες'. Ενώνονται με μεταλλική γέφυρα και από κάτω περνάει το ποτάμι. Οι πεζοπόροι περνάμε από το ένα τούνελ και το τρένο από το άλλο και στην έξοδό μας ξανασυναντιόμαστε. Λίγο μετά είναι και το μικρό δωμάτιο του σταθμού 'Πόρτες'.

Προχωράμε δίπλα στο ποτάμι, δίπλα στις ράγες σε καταπράσινο τοπίο. Θα περάσουμε πέτρινη καμάρα, θα περάσουμε τον επόμενο σταθμό στην τοποθεσία 'Τρικλιά', θα περάσουμε μέσα από μια στοά και στην συνέχεια από μεταλλική γέφυρα και ο ήχος του νερού να μας συντροφεύει πάντα. Ξανά 2-3 στοές, ξανά μεταλλική γέφυρα και πάντα σε πυκνή βλάστηση, απόκρημνα βράχια, κάποιοι καταρράκτες και σπηλιές, θα φθάσουμε στον σταθμό 'Νιάματα. Εδώ είναι ανοικτό το φαράγγι αλλά στην συνέχεια θα γίνει πάλι στενό και προχωρώντας θα βγούμε από το φαράγγι και από χωματόδρομο θα περάσουμε κάτω από την εθνική οδό Κορίνθου-Πάτρας και θα μπούμε στο χωριό και θα τερματίσουμε στο σταθμό του τρένου.

Να αναφέρουμε ότι το έργο του οδοντωτού σιδηρόδρομου, ξεκίνησε επί Χαριλάου Τρικούπη το 1889.

Είναι μια καταπληκτική διαδρομή που αξίζει ο κάθε πεζοπόρος να την περπατήσει. Επίσης και οι μη πεζοπόροι μπορούν να την απολαύσουν μέσα από το τρένο.

Η πορεία μας από την μονή του Μεγάλου Σπηλαίου μέχρι τον τερματισμό μας στο Διακοπτό, είναι 16.5 χλμ.

'Ωρες Πορείας: 5 Βαθμός Δυσκολίας: 1