Πεζοπορία στη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού και το Διακοπτό (Pics)

 Γιώργος Ζαχαράκης   17:30 04-11-2021  

Πεζοπορία στη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού και το Διακοπτό (Pics)


Μία πολύ όμορφη και ιδιαίτερη πεζοπορική διαδρομή, η οποία πραγματοποιείται στην κυριολεξία δίπλα στην γραμμή του οδοντωτού σιδηρόδρομου, που συνδέει τα Καλάβρυτα με το παραλιακό χωριό Διακοπτό.

Ο Βουραϊκός ποταμός πηγάζει από το βουνό Ερύμανθος και έχει μήκος 37 χλμ. Το φαράγγι του Βουραϊκού είναι 20 χλμ. Το όνομά του το πήρε από την αρχαία πόλη Βούρα της Αχαΐας.

 

Εμείς θα περπατήσουμε το κομμάτι βορειοανατολικά των Καλαβρύτων, από την μονή Μεγάλου Σπηλαίου μέχρι το Διακοπτό που είναι και το πιο εντυπωσιακό.

Επισκεπτόμαστε την μονή Μεγάλου Σπηλαίου, η οποία διαδραμάτισε ρόλο κατά την Τουρκοκρατία και κατά την Γερμανική κατοχή. Μέσα σε ένα μεγάλο σπήλαιο βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας και εκεί χτίστηκε ο πρώτος ναός και πήρε και το όνομα 'Μεγάλου Σπηλαίου'.

 

Αφού επισκεφθούμε την μονή, βγαίνουμε έξω στον κεντρικό δρόμο. Προχωράμε αριστερά πάνω στον δρόμο (δηλαδή προς Καλάβρυτα) για 600 μέτρα. Στο δεξί μας χέρι αρχίζει το μονοπάτι(υψόμετρο 830 μέτρα),το οποίο κατηφορίζει και φθάνουμε στον σταθμό του οδοντωτού 'Μέγα Σπήλαιο' του χωριού Κάτω Ζαχλωρού (υψόμετρο 610 μέτρα). Από εδώ και έπειτα αρχίζει το εντυπωσιακό κομμάτι του φαραγγιού του Βουραϊκού ποταμού. Είναι μέρος του εθνικού πάρκου Χελμού-Βουραϊκού και είναι και κομμάτι του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4.Επίσης είναι προστατευόμενη περιοχή από το 2009.