Πεζοπορία στο Νομό Λασιθίου και στη διαδρομή Ετιά – Φαράγγι Περβολακίων – Μονή Καψά (Pics)

 Γιώργος Ζαχαράκης   16:53 06-02-2022  

Πεζοπορία στο Νομό Λασιθίου και στη διαδρομή Ετιά – Φαράγγι Περβολακίων – Μονή Καψά (Pics)


Από την Σητεία παίρνουμε τον κεντρικό νότιο άξονα που μας οδηγεί για τον Μακρύ Γιαλό στα νότια παράλια του Ν. Λασιθίου. Μόλις περάσουμε το χωριό Παπαγιαννάδες, κάνουμε αριστερά στον δρόμο που πηγαίνει για Ζίρο.

 

Τον πρώτο οικισμό(εγκαταλελειμμένο) που συναντάμε είναι η Ετιά(υψόμετρο 510 μέτρα).Από εδώ θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας. Πρώτο αξιοθέατο ο πύργος De Mezzo. Είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής. Τον έχτισε στα τέλη του 15ου αιώνα ο βενετός άρχοντας Pietro De Mezzo ο οποίος είχε φέουδό του την γύρω περιοχή. Προχωράμε και βλέπουμε το εγκαταλελειμμένο χωριό Ετιά και τις δύο εκκλησίες της Αγ. Αικατερίνης και του Αγ. Ιωάννη με τοιχογραφίες. Μετά την δεύτερη εκκλησία του Αγ. Ιωάννη προχωράμε προς τα δεξιά τον χωματόδρομο και με νότια πορεία θα φθάσουμε στην μονή της Αγ. Σοφίας (υψόμετρο 550 μέτρα).Βρίσκεται στο οροπέδιο των Αρμενοχαντράδων και ήταν παλιό μοναστήρι. Τώρα είναι εγκαταλελειμμένο. Μπροστά μας βλέπουμε το χωριό Αρμένοι.

Από την νοτιοδυτική πλευρά της εκκλησίας συνεχίζουμε τον χωματόδρομο και με νότια κατεύθυνση προχωράμε. Περνάμε από στενό άνοιγμα και βγαίνουμε σε ανοικτό πεδίο. Μπροστά μας στο βάθος φαίνεται το εγκαταλελειμμένο χωριό Πάνω Περβολάκια (υψόμετρο 500 μέτρα).

 

Σε λίγο φθάνουμε στο χωριό. Τα σπίτια ερειπωμένα. Οι τοίχοι γκρεμισμένοι και βλέπουμε τα παλιά τζάκια με τις παλιές καμινάδες που στην κορυφή τους είχαν τοποθετήσει πήλινα πιθάρια. Εικόνες άλλων εποχών. Συνεχίζουμε τον χωματόδρομο πάντα με νότια κατεύθυνση και βλέποντας αρκετούς ελαιώνες φθάνουμε στο χωριό Κάτω Περβολάκια (υψόμετρο 350 μέτρα). Το χωριό φαίνεται από πριν, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε λάθος. Αφού περιηγηθούμε στο χωριό, από την έξοδό του αρχίζει το φαράγγι των Περβολακίων που θα περπατήσουμε στην συνέχεια.