14η Μινωική Διαδρομή: Μία μοναδική περιπατητική εμπειρία στο Οροπέδιο Λασιθίου

 Runbeat Team   9:36 16-09-2022  

14η Μινωική Διαδρομή: Μία μοναδική περιπατητική εμπειρία στο Οροπέδιο Λασιθίου


Για 14η χρονιά οι φίλοι του ορεινού περπατήματος και οι λάτρεις της φύσης δίνουν ραντεβού την προσεχή Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου στο Οροπέδιο Λασιθίου προκειμένου να λάβουν μέρος στην 14η Μινωική Διαδρομή, την οποία διοργανώνουν ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου και ο Δήμος Μίνωα Πεδιάδος σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Καστελίου, Κασταμονίτσας, Λύττου και Ψυχρού «ο Ξένιος Ζευς».

 

Πρόκειται για μια διαδρομή απείρου φυσικού κάλλους. Οι περιπατητές θα πραγματοποιήσουν πεζοπορία διάρκειας περίπου τεσσάρων ωρών με αφετηρία την Ακρόπολη της αρχαίας Λύττου στις 8π.μ. και τερματισμό το Ψυχρό.

Συγκεκριμένα, θα ακολουθηθεί η διαδρομή: Ακρόπολη αρχαίας Λύττου – Τοίχος - Συκιάς Νερό - Άη Γιώργης Φλέγες - Βόλιτες - Τσούλη Μνήμα – Χορτασά – Χώνος - Κάτω Μετόχι - Άγ. Χαράλαμπος – Πλάτη – Ψυχρό.

Σκοπός της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη της μυθολογικής διαδρομής που ακολουθούσε ο Βασιλιάς Μίνωας κάθε εννέα χρόνια επισκεπτόμενος το Δικταίο Άντρο προκειμένου να συναντήσει τον πατέρα του Δία, ο οποίος του υπαγόρευε τους «Θεϊκούς Νόμους» καθώς και η αναβίωση της παράδοσης με το ρίξιμο της πέτρας του αναθέματος, στου «Τσούλη το Μνήμα».

Όπως ενημέρωσαν οι διοργανωτές, «οι ενδιαφερόμενοι περιπατητές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το λεωφορείο του Δήμου Μινώα Πεδιάδας προκειμένου να μεταβούν στο χώρο αφετηρίας στην Αρχαία Λύττο. Το λεωφορείο θα ξεκινήσει από το Δημοτικό Κατάστημα Καστελίου στις 6:30π.μ. της Κυριακής. Παράλληλα, από το Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου θα ξεκινήσει αντίστοιχα, λεωφορείο προς την αφετηρία της διαδρομής στις 5:00π.μ. της Κυριακής από το Κάτω Μετόχι.

Η επιστροφή των οδοιπόρων θα γίνει με το λεωφορείο του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, από την πλατεία Ψυχρού και αφού ακολουθήσει μικρό κέρασμα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ψυχρού «ο Ξένιος Ζευς» και απονομή αναμνηστικών δώρων.

Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα: 2891340115 & 6957210788 του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και 2844340144, του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου».