Πίστεψε το και θα το πετύχεις - Πως ο R. Bannister άλλαξε τον κόσμο του τρεξίματος (Vid)

 Runbeat Team   20:10 07-05-2021  

Πίστεψε το και θα το πετύχεις - Πως ο R. Bannister άλλαξε τον κόσμο του τρεξίματος (Vid)


Συμπληρώθηκαν 67 χρόνια από μία επίδοση που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο του τρεξίματος. Ήταν πρωί της 6ης Μαΐου του 1954 στην Οξφόρδη, όταν ο 25χρονος τότε Roger Bannister έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που καταφέρνει να τρέξει 1 μίλι σε λιγότερο από 4 λεπτά.

 

Ο Bannister συμμετείχε σε έναν μεγάλο αγώνα με περισσότερους από 1.200 θεατές, εκεί όπου ήταν μέρος μία ερασιτεχνικής «all – star» ομάδας που είχε σκοπό να αντιμετωπίσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Εκτός από το ότι νίκησε, ο φοιτητής Ιατρικής Bannister κατάφερε να το κάνει με έναν πρωτοφανή για τα δεδομένα του 20ου αιώνα τρόπο, σημειώνοντας χρόνο 3:59.4 και τερματίζοντας εξαντλημένος. Ήταν η πρώτη φορά που κάποιος καταφέρνει να τρέξει το ένα μίλι ή αλλιώς μία απόσταση κοντά στα 1,6 χιλιόμετρα σε λιγότερο από 4 λεπτά.

Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου τότε, καθώς ήταν κάτι το οποίο έγινε για πρώτη φορά, όμως στη συνέχεια θα καταρριπτόταν από πολλούς αθλητές. Ο δρομέας αποσύρθηκε λίγους μήνες μετά τον αγώνα του, καθώς ήθελε να επικεντρωθεί στην επιστήμη που σπούδαζε, την Ιατρική, την οποία και ακολούθησε στη συνέχεια της ζωής του. Ο Roger Bannister έφυγε από τη ζωή στις 3 Μαρτίου 2018 σε ηλικία 88 ετών.

Την ιστορική στιγμή για το τρέξιμο θυμήθηκε ο Timothy Cheruiyot, που ανάρτησε το παρακάτω βίντεο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, για να τιμήσει τον Bannister.

Πηγή φωτογραφίας: Associated Press