Plogging: Κάνοντας καλό στο σώμα μας και στο περιβάλλον!

 Runbeat Team   9:01 12-03-2021  

Plogging: Κάνοντας καλό στο σώμα μας και στο περιβάλλον!


Σαν δρομείς σίγουρα προσέχουμε το σώμα μας, με προπονήσεις και σωστή διατροφή. Με το plogging, μπορούμε να κάνουμε ταυτόχρονα καλό και στο σώμα μας, αλλά και στο περιβάλλον, το οποίο είναι αυτό που μας φιλοξενεί. Ένα σχετικά νέο trend, το plogging πρωτοεμφανίστηκε σαν έννοια το 2016 στη Σουηδία και είναι ένας συνδυασμός των λέξεων plocka upp (σηκώνω) και jogga (τρέχω, κάνω jogging).

Χρησιμοποιώντας γάντια και σακούλες σκουπιδιών, οι δρομείς που συμμετέχουν σε δράσεις plogging τρέχουν σε μέρη με έντονο το φαινόμενο της ρύπανσης. Όσο τρέχουν, μαζεύουν τα σκουπίδια που συναντούν και έτσι, καθώς αθλούνται, είναι σε θέση να δείξουν ένα πολύ όμορφο οικολογικό πνεύμα. Το trend αυτό, μπορεί να είναι κάτι το ασυνήθιστο, όμως είναι πολύ σημαντικό για το περιβάλλον και δη, την περιοχή στην οποία θα αθληθούμε. Σύμφωνα με τα θλιβερά στατιστικά του Our Worldin Data, περισσότεροι από 270 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού παράγονται κάθε χρόνο, με τουλάχιστον τους 8 εκατ. από αυτούς να καταλήγουν στους ωκεανούς μας.

 

Υπάρχουν μερικά tips για να κάνουμε σωστά plogging. Αρχικά, όταν συναντάμε ένα σκουπίδι που θέλουμε να μαζέψουμε, καλό είναι να μην σκύβουμε, αλλά να κάνουμε ένα squat για να βρεθούμε κοντά στο έδαφος. Με αυτόν τον τρόπο, μέχρι να τελειώσουμε την δράση μας, εκτός από το τρέξιμο, θα έχουμε κάνει και γυμναστική, ολοκληρώνοντας μερικά σετ squats. Σημαντικό επίσης είναι το τι είδους σκουπίδια θα μαζέψουμε. Εάν συναντήσουμε αιχμηρά αντικείμενα ή άλλα τα οποία δεν μπορούμε να μαζέψουμε, τότε τα αφήνουμε. Πρέπει αρχικά να διασφαλίσουμε τη δική μας υγεία για να μπορέσουμε να προσφέρουμε και στο περιβάλλον. Όπως είπαμε και νωρίτερα, φοράμε πάντα γάντια, δεν το ξεχνάμε ποτέ, αφού είναι μία δραστηριότητα που μπορεί να επιφέρει μολύνσεις. Τέλος, εάν επιλέξουμε να βγούμε το βράδυ (όταν τα μέτρα το επιτρέπουν) για τρέξιμο και plogging, ένα απαραίτητο αξεσουάρ είναι οι φακοί κεφαλής.

Η πανδημία μπορεί λοιπόν να έχει βάλει ένα «στοπ» στις εξόδους μας, όμως όταν είμαστε σε θέση να βγούμε, είναι καλή ιδέα να δοκιμάσουμε το plogging ως κάτι το διαφορετικό. Εκτός από το καλό που κάνουμε στο σπίτι μας, τη Γη, προσφέρουμε κάτι το αγχολυτικό στον εαυτό μας, αφού κάνουμε κάτι που μας χαλαρώνει και μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα. Οι καλές πράξεις μας φτιάχνουν την ψυχολογία, με το plogging να είναι μία από αυτές.