Πρόεδρος ΣΕΓΑΣ: «Είμαι ανοιχτή για να αναγνωριστούν ως αθλητές οι άνω των 35 ετών-Θα δώσω "μάχη" για να γίνει ο ΑΜΑ και να επιστραφούν οι εγγραφές» ( Β΄μέρος)

 Χρήστος Κώνστας   8:14 13-05-2021  

Πρόεδρος ΣΕΓΑΣ: «Είμαι ανοιχτή για να αναγνωριστούν ως αθλητές οι άνω των 35 ετών-Θα δώσω "μάχη" για να γίνει ο ΑΜΑ και να επιστραφούν οι εγγραφές» ( Β΄μέρος)


Μόλις τρία χρόνια μετά την τροποποίηση του καταστατικού του ΣΕΓΑΣ με την οποία ουσιαστικά απέκλεισε τους βετεράνους αθλητές ,θεσπίζοντας το ηλικιακό όριο των 35 ετών για την απόκτηση αθλητικού δελτίου, η νέα πρόεδρος της Ομοσπονδίας δεν διστάζει να ανοίξει το θέμα εξετάζοντας την εκ νέου τροποποίηση του!

Στο δεύτερο μέρος της αποκλειστικής συνέντευξης που παραχώρησε στο Runbeat η Σοφία Σακοράφα δεν έκρυψε την απορία της για ποιο λόγο θεσπίστηκε το ηλικιακό όριο , την ώρα μάλιστα που σε αγωνίσματα όπως εκείνα των μεγάλων αποστάσεων(Μαραθώνιος), λόγω της διεύρυνσης του δρομικού κινήματος, έχουν αυξηθεί θεαματικά οι αθλητές που αν και είναι άνω των 35 ή 40 ετών εντούτοις σημειώνουν αξιόλογες επιδόσεις που σε πολλές περιπτώσεις είναι καλύτερες από συναθλητές τους που λόγω του ότι είχαν εκδώσει σε νεαρότερη ηλικία αθλητικό δελτίο, έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. 

«Θα πρέπει να ξαναμπούν στο τραπέζι πολλά πράγματα. Πρέπει να ξαναδούμε μια σειρά ζητημάτων. Και το ζήτημα του ηλικιακού ορίου για να αποκτήσει ένας αθλητής αθλητικό δελτίο του ΣΕΓΑΣ θα το επανεξετάσουμε. Θέλω να σας πώς ότι δεν έχω κολλήματα. Περιμένω τις προτάσεις και ευελπιστώ σε αυτές γιατί ξέρετε συνήθως όλοι κάνουν κριτική αλλά προτάσεις δεν βλέπω από πουθενά, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, ζητάω από παντού προτάσεις και μέχρι σήμερα δεν μου έχει στείλει κανείς. Οπότε θα ήταν πολύ σημαντικό και γι αυτό το ζήτημα του ηλικιακού ορίου για την έκδοση αθλητικού δελτίου να έχουμε προτάσεις και με ανοιχτό μυαλό να καθίσουμε σε ένα τραπέζι να το δούμε και από την αρχή να το επανασχεδιάσουμε. Δεν υπάρχει τίποτα θέσφατο και δεδομένο», σημειώνει χαρακτηριστικά η κα. Σακοράφα απαντώντας ουσιαστικά σε εκατοντάδες ερασιτέχνες δρομείς που έχουν "αποκλειστεί" από την αθλητική ιδιότητα και αυτομάτως και από τα πανελλήνια πρωταθλήματα ,παρότι καταγράφουν σπουδαίες επιδόσεις ακόμη και σε διεθνείς δρομικές διοργανώσεις, επειδή απλά τυγχάνει να έχουν υπερβεί το 35ο έτος της ηλικίας τους.

"Στοίχημα" να μην ακυρωθεί ξανά ο Μαραθώνιος της Αθήνας

Η συζήτηση για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και τη θέση που πρέπει να κατέχει υπό στη σκέπη του ΣΕΓΑΣ ,γρήγορα καταλήγει στον Μαραθώνιο της Αθήνας. Έχοντας ακυρωθεί ήδη μια φορά λόγω της πανδημίας ,βάζοντας στον ¨πάγο¨ την μεγαλύτερη και μαζικότερη αθλητική διοργάνωση της χώρας και έχοντας μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα σοβαρές οικονομικές απώλειες για την Ομοσπονδία, η Σοφία Σακοράφα γνωρίζει οτι μια δεύτερη ματαίωση της διοργάνωσης θα έθετε εν αμφιβάλω ακόμη και τη βιωσιμότητα της ιστορικότερης αθλητικής ομοσπονδίας της χώρας. «Θέλω να πιστεύω ότι ο φετινός Μαραθώνιος καθώς και ο Ημιμαραθώνιος θα γίνουν. Έχω συζητήσει με τους αρμόδιους οι οποίοι εκτιμούν ότι με στη χρονική περίοδο που θα διεξαχθούν οι δυο μεγάλοι αγώνες, ο εμβολιασμός στη χώρα θα έχει φθάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα, αυτό σε συνδυασμό με ανανεωμένα πρωτόκολλα, θα μας δώσουν τη δυνατότητα να διεξαχθούν οι αγώνες και να μη σταματήσει ένας θεσμός ο οποίος έχει ξεκινήσει και εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έγινε πέρυσι ο κόσμος έχει μεγαλύτερη ανάγκη να θέλει να αγωνιστεί και να τρέξει πάλι τον κλασικό Μαραθώνιο».

Ανοιχτό να είναι υποχρεωτικά εμβολιασμένοι οι δρομείς στον ΑΜΑ

Αναμφισβήτητα το πρώτο βήμα είναι η διοργάνωση να επανεκκινήσει. Τώρα το ποια θα είναι τελικώς η μορφή της αυτό φαίνεται ότι δεν είναι το πρωτεύον .Με το δεδομένο ότι ο εμβολιασμός σταδιακά θα αποτελεί για όλο και περισσότερες κοινωνικές δραστηριότητες ,βασική προϋπόθεση για να συμμετάσχει κάποιος σε αυτές, ο Μαραθώνιος της Αθήνας δεν αποκλείεται να διεξαχθεί με αντίστοιχες συνθήκες "υποχρεωτικότητας". «Σε κάθε περίπτωση το πόσο μαζικός θα είναι ο αγώνας και το πόσοι θα μπορούν να συμμετέχουν δεν εξαρτάται από εμάς πλέον αλλά από το τι θα κριθεί από τους ειδικούς σε σχέση με την επιδημιολογική κατάσταση τη συγκεκριμένη περίοδο. Εκείνοι θα μας πουν εάν θα πρέπει για παράδειγμα για να συμμετάσχει κάποιος να αποτελεί προϋπόθεση να είναι εμβολιασμένος. Δεν έχει ξεκαθαρισθεί τίποτα γιατί σχεδόν κάθε ημέρα τα δεδομένα αλλάζουν, όπως καταλαβαίνετε», εξηγεί η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ.

Ζήτημα τιμής η επιστροφή των χρημάτων από τις εγγραφές

Με το βλέμμα στραμμένο στον Νοέμβριο του 2021 η Σοφία Σακοράφα είναι εμφανές οτι έχει στη σκέψη της στον Νοέμβριο του 2020.Κλήθηκε με την εκλογή της να διαχειριστεί μια οικονομική κρίση στην Ομοσπονδία η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την πλήρη αδυναμία επιστροφής των χρημάτων των εγγραφών από τον Μαραθώνιο της Αθήνας που δεν διεξήχθη πέρυσι. «Η υπόθεση του Μαραθωνίου της Αθήνας και τα όσα έχουν γραφτεί ως λεγόμενα μου ,παραποιημένα με ενοχλούν και με στεναχωρούν αφάνταστα. Προσωπικά ως πρόεδρος επειδή ακριβώς υπάρχει συνέχεια στη διοίκηση, κάτι στο οποίο πίστευα και πιστεύω ότι πρέπει να ισχύει, έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο πρόβλημα σε σχέση με τις περσινές εγγραφές και υπάρχει ένας κόσμος ο οποίος διαμαρτύρεται. Έστειλα μια επιστολή και τους ευχαριστούσα προσωπικά για την ανοχή που δείξανε με την προοπτική ότι άμεσα θα φροντίσουμε όλο αυτό να αποκατασταθεί με την επιστροφή των χρημάτων. Ωστόσο επειδή αυτή τη στιγμή δεν έχουμε λάβει την προγραμματισμένη επιχορήγηση ,δεν έχουμε τα χρήματα για να ανταποκριθούμε» ,εξηγεί η κα. Σακοράφα η οποία δεν κρύβει την αμηχανία της για το πως έχουν περιπλακεί η κατάσταση την οποία καλείται να αντιμετωπίσει ωστόσο η ίδια διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι, «το πρώτο και κύριο μέλημα μου είναι με τα πρώτα χρήματα που θα μπουν στα ταμεία του ΣΕΓΑΣ να επιστραφούν τα χρήματα στους ανθρώπους που τα χρωστάμε γιατί αντιλαμβάνομαι πάρα πολύ καλά ότι και εξοργισμένοι είναι και ανάγκη μπορεί να τα έχουν και μπορεί να μη θέλουν να ξαναγωνιστούν. Αυτό το μέλημα είναι δεδομένο και θέλω να είναι και ξεκάθαρο».

 

Χέρι-χέρι ΣΕΓΑΣ και Τοπική Αυτοδιοίκηση

Κατά τη διάρκεια των επαφών της στην Κρήτη και το Ηράκλειο η νέα πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ έδειξε ότι ρίχνει μεγάλος βάρος στην συνεργασία της Ομοσπονδίας με την τοπική αυτοδιοίκηση , την οποία άλλωστε γνωρίζει καλά. Το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψε με την Περιφέρεια Κρήτης είναι το πρώτο βήμα. «Με την Τοπική Αυτοδιοίκηση έχω μια σταθερή και παλιά σχέση. Έχω εκτεθεί ως υποψήφια Δήμαρχος στο Δήμο Αμαρουσίου και ήμουν επί 12 χρόνια Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Αμαρουσίου και στη συνέχεια στο Δήμο Αθηναίων, επομένως γνωρίζω τα της αυτοδιοίκησης αλλά τις δυνατότητες που έχει από πλευράς της να στηρίξει και να αναπτύξει τον αθλητισμό και τη νεολαία. Ήμουν πρόεδρος του Δημοτικού Αθλητικού Οργανισμού Αμαρουσιού και Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, εκτός από το ότι υπήρξα αθλήτρια και αυτό καταλαβάινετε ότι μου δημιουργεί μια ιδιαίτερη ευαισθησία όσον αφορά τα θέματα του αθλητισμού και της νεολαίας και των δράσεων που μπορούσε να αναπτύξουμε σε πολλά επίπεδα , η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Ομοσπονδία στην οποία μου κάνανε τώρα τη τιμή δίνει μια ιδιαίτερη τα σωματεία της χώρας μας να προεδρεύω μιας Ομοσπονδίας , η οποία είναι η μεγαλύτερη , η αρχαιότερη και με πάρα πολλές μεγάλες επιτυχίες με ανθρώπους οι οποίοι έχουν δουλέψει και τους οποίους τιμάω και σέβομαι και φυσικά ανάμεσα τους ο Βασίλης Σεβαστής τον οποίο χάσαμε πρόσφατα και μας λείπει πάρα πολύ. Ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος έχει δουλέψει πάρα πολύ με λατρεία γι αυτό το χώρο και αγαπητός απ όλους. Η απουσία του είναι τεράστια αλλά θέλω να πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να συνεχίσουμε ότι ξεκίνησε και ότι ξεκίνησαν, γιατί τόσο ο ίδιος ως Γενικός Γραμματέας, όσο και ο πρόεδρος ο κ. Παναγόπουλος πρόσφεραν πολλά» .

«Ο ΣΕΓΑΣ πρέπει να ασχοληθεί και με τον υψηλό αθλητισμό αλλά και με την άθληση»

Την ώρα που τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες η ανάπτυξη του αθλητισμού περνά μέσα από τα σχολεία και συνεχίζεται ακόμη και στη μέση ηλικία, στην Ελλάδα ακόμη δεν έχουν αποκτήσει ένα ξεκάθαρο σχέδιο. Η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ εμφανίζεται διατεθειμένη να κινηθεί "εκτός πλαισίου".  «Η άποψη μου είναι ότι ο ΣΕΓΑΣ πρέπει να τα κάνει όλα. Οφείλει να ασχοληθεί και με τον αθλητισμό υψηλού επιπέδου καθώς και της ανάπτυξης του αθλητισμού στις νέες ηλικίες αλλά να αναπτύξει και αυτή την εξωστρέφεια με τις μεγαλύτερες ηλικίες», τονίζει με νόημα για να καταλήξει στο ότι «Πρέπει να ανοίξουμε στη χώρα το ζήτημα τι αθλητισμό θέλουμε. Και αυτό δεν αφορά το ΣΕΓΑΣ αφορά την ίδια την πολιτεία και αυτό το λέω πάρα πολλά χρόνια τώρα». Η νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας σύμφωνα με την ίδια  στοχεύει και μέσω των Περιφερειών να αναπτύξει εκπαιδευτικά προγράμματα για τον αθλητισμό μέσα στα σχολεία ,κάτι που τείνει να εκλείψει. Άλλωστε ως καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής έχει διαπιστώσει ότι προοδευτικά μειώνονται συνεχώς οι σχολικές ώρες που είναι αφιερωμένες στην άθληση. «Αυτή η συρρίκνωση του αθλητισμού στα σχολεία επηρεάζει κατ επέκταση και την μύηση και εκπαίδευση των πολιτών στην αθλητική κουλτούρα, η οποία σχετίζεται με την ποιότητα ζωής. Ως εκ τούτου θεωρώ ότι ο ΣΕΓΑΣ πρέπει να συμμετέχει σε όλη αυτή τη διαδικασία ενεργά, πέρα από το γεγονός ότι μπορεί και πρέπει να έχει ως στόχο του τον υψηλό αθλητισμό».

Διαβάστε εδώ το Α΄ μέρος της συνέντευξης με την πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ Σοφία Σακοράφα