Πως η αερόβια άσκηση μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων

 Runbeat Team   10:08 16-01-2021  

Πως η αερόβια άσκηση μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων


Σύμφωνα με μελέτη του PLOS Medicine, το να βγαίνουμε για περπάτημα ή για τρέξιμο συχνά, μπορεί να έχει απίστευτα οφέλη για την καρδιά μας. Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, όσο πιο ενεργοί είμαστε, τόσο λιγότερες πιθανότητες είναι οι πιθανότητες να αντιμετωπίσουμε κάποια καρδιαγγειακή πάθηση.

Όπως είναι γνωστό, το cardio, δηλαδή η αερόβια άσκηση, είναι μία αρκετά διαδεδομένη μέθοδος άθλησης, που έχει να προσφέρει πολλά στον οργανισμό μας. Στη συγκεκριμένη έρευνα, τα δεδομένα περιελάμβαναν πληροφορίες από πάνω από 90.000 συμμετέχοντες, των οποίων μετρήθηκε η φυσική και σωματική δραστηριότητα για 7 μέρες. Όπως παρατηρήθηκε, το 25% των ατόμων που ήταν πιο ενεργά αθλητικά, είχαν μείωση 48% έως 57% στις πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακές παθήσεις παντός τύπου.

Όπως σημειώνεται από την ίδια έρευνα, ο λόγος που μας κάνει τόσο καλό η αερόβια άσκηση είναι άγνωστος, όμως πιθανότατα οφείλεται στην μείωση της παχυσαρκίας, το καλύτερο προφίλ λιπιδίων που διαμορφώνεται στο αίμα μας, αλλά και ο ελαχιστοποιημένος κίνδυνος για διαβήτη. Ως γνωστόν, η παχυσαρκία μπορεί να «ζορίσει» πολύ την καρδιά μας, συνεπώς η αερόβια άσκηση μειώνει τα επίπεδα παχυσαρκίας οπότε έτσι μειώνονται και οι πιθανότητες για καρδιαγγειακές παθήσεις. Η αερόβια άσκηση μειώνει τα επίπεδα πίεσης του αίματος, οπότε υπάρχει ακόμα ένα «συν» στα οφέλη της.

Η έρευνα του PLOS Medicine έγινε με τη χρήση fitness trackers ή smartbands, γεγονός που ενισχύει την εγκυρότητά της και δίνει άλλη βαρύτητα στα αποτελέσματά της. Αξίζει να σημειωθεί πως τα αποτελέσματα ενισχύουν περαιτέρω τις οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, οι οποίες μας παροτρύνουν να αθλούμαστε τουλάχιστον 150 με 300 λεπτά ανά εβδομάδα, αναφερόμενη κυρίως σε ενήλικα άτομα και την αερόβια άσκηση.

Όπως φαίνεται λοιπόν, η αερόβια άσκηση πρέπει να βρίσκεται συνεχώς στην… καρδιά μας γιατί στην τελική της κάνει και καλό!