Ρίο 2016: Τα στάδια των Ολυμπιακών Αγώνων γίνονται σχολεία και δημόσιες εγκαταστάσεις (Pics)

 Runbeat Team   16:04 10-02-2024  

Ρίο 2016: Τα στάδια των Ολυμπιακών Αγώνων γίνονται σχολεία και δημόσιες εγκαταστάσεις (Pics)


Τρία σχολεία άνοιξαν αυτήν την εβδομάδα και άλλα δύο πρόκειται να εγκαινιαστούν τον επόμενο μήνα, εκπληρώνοντας τα σχέδια πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες για τη μακροπρόθεσμη χρήση των γηπέδων που χρησιμοποιήθηκαν στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016.

«Θα παραδώσουμε στον πληθυσμό του Ρίο την κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο 2016 από την οπτική γωνία των αθλητικών χώρων», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Εντουάρντο Πάες.

Χτισμένο στο Ολυμπιακό Πάρκο για να φιλοξενήσει Ολυμπιακό ταεκβοντό και ξιφασκία και το Παραολυμπιακό τζούντο, η Arena 3 μετατράπηκε σε ειδικό αθλητικό ίδρυμα εκπαίδευσης και ήταν έτοιμο για την έναρξη του σχολικού έτους 2024.

«Η ιδέα για αυτούς τους θεσμούς εισήχθη από την κυβέρνηση της πόλης το 2012 προκειμένου να αξιοποιηθεί η δυναμική της προετοιμασίας των Αγώνων και να υποστηριχθεί η άσκηση του αθλητισμού από μαθητές στη δημόσια εκπαίδευση. Η μετασκευασμένη Arena 3 όχι μόνο θα είναι μια προσθήκη σε αυτό το ρόστερ, αλλά θα είναι επίσης το μεγαλύτερο σχολείο στο δημοτικό εκπαιδευτικό δίκτυο του Ρίο, με 18.000 τετραγωνικά μέτρα, 24 αίθουσες διδασκαλίας και αθλητική υποδομή για περίπου 900 μαθητές. Έχει πάρει το όνομά του από την Ολυμπιονίκη και Βραζιλιάνα θρύλο του βόλεϊ Ιζαμπέλ Σαλγάντο, η οποία πέθανε το 2022», αναφέρει η ιστοσελίδα της ΔΟΕ.

 

Κατά τη διάρκεια της τελετής για τα αποκαλυπτήρια του νέου σχολείου στην Arena 3, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα ανακοίνωσε επίσης την έναρξη των εργασιών για τη μεταμόρφωση της Arena 2, που ήταν ο χώρος του Ρίο 2016 για το Ολυμπιακό τζούντο και την πάλη και την παραολυμπιακή μπότσια, θα μετατραπεί, υπό τη διαχείριση της ομοσπονδιακής Κυβέρνησης από τους Αγώνες, σε παράρτημα του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνικής Εκπαίδευσης. Μόλις είναι έτοιμο τον επόμενο χρόνο, θα εξυπηρετήσει 1.400 νέους από τις τοπικές κοινωνίες.

Η Arena 1, το μεγαλύτερο από τα μόνιμα γήπεδα στο Ολυμπιακό Πάρκο που φιλοξένησε το Ολυμπιακό μπάσκετ και Παραολυμπιακό ράγκμπι και μπάσκετ με αναπηρικό αμαξίδιο το 2016, παρέμεινε ένας πολυαθλητικός χώρος, που χρησιμοποιείται συχνά για εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις.

Μια άλλη ιδέα που εισήχθη στον προγραμματισμό ήταν οι κατασκευές οι οποίες, αφού έχουν εξυπηρετήσει τον αρχικό τους σκοπό, μπορούν να μετατραπούν για άλλη χρήση. Αυτό ενσωματώθηκε στο έργο για την Arena of the Future 12.000 θέσεων, η οποία φιλοξένησε το Ολυμπιακό χάντμπολ και το Παραολυμπιακό γκολμπολ στο Ολυμπιακό Πάρκο, και πάντα προοριζόταν να διαλυθεί και να μετατραπεί σε τέσσερα σχολεία για σχεδόν 2.000 μαθητές στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Δύο από αυτά τα σχολεία «αποκαλύφθηκαν» αυτή την εβδομάδα σε γειτονιές χαμηλής κοινωνικής ανάπτυξης της Δυτικής ζώνης της πόλης, μια περιοχή που θα φιλοξενήσει επίσης τα άλλα δύο σχολεία που πρόκειται να ανοίξουν τον Μάρτιο.

Επίσης, η κυβέρνηση της πόλης του Ρίο ανακοίνωσε ότι μια από τις πισίνες του «υδάτινου στίβου» θα αποτελέσει μέρος ενός νέου δημόσιου πάρκου 234.000 τετραγωνικών μέτρων που θα κατασκευαστεί επίσης στη Δυτική ζώνη.

 

Οι άλλες τρεις προσωρινές πισίνες που χρησιμοποιήθηκαν στους Αγώνες (δύο για προπόνηση και μία για προθέρμανση υδατοσφαίρισης) είχαν ήδη αποσυναρμολογηθεί και δωρηθεί πριν από μερικά χρόνια.

Εκτός από την παροχή πρόσβασης σε 2.000 κατοίκους της τοπικής κοινότητας το μήνα σε περισσότερες από 20 διαφορετικές αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες και τη φιλοξενία εθνικών και διεθνών αγώνων στο Ολυμπιακό Πάρκο, το Ολυμπιακό Πεζοδρόμιο του Ρίο ετοιμάζεται να στεγάσει το Ολυμπιακό Μουσείο του Ρίο, το οποίο θα «αφηγηθεί» την ιστορία των Αγώνων του Ρίο 2016 μέσω τεχνολογίας και διαδραστικών οθονών.

Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν φέτος.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ