Ρωσία: Άρση της απαγόρευσης λόγω του ντόπινγκ, παραμένει η απαγόρευση λόγω του πολέμου

 Runbeat Team   9:27 24-03-2023  

Ρωσία: Άρση της απαγόρευσης λόγω του ντόπινγκ, παραμένει η απαγόρευση λόγω του πολέμου


Χαρμολύπη μπορεί να πει κανείς ότι έφεραν οι χθεσινές αποφάσεις του Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας στους Ρώσους αθλητές και τις Ρωσίδες αθλήτριες. Από τη μία πλευρά η Ομοσπονδία αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα να αρθεί η απαγόρευση συμμετοχής των Ρώσων αθλητών και αθλητριών μετά από επτά χρόνια αποκλεισμού λόγω του ντόπινγκ, αλλά από την άλλη παρέμεινε στην απόφασή της να συνεχιστεί η απαγόρευση που έχει επιβληθεί από πέρυσι λόγω της εισβολής των ρώσικων στρατευμάτων στην Ουκρανία.

 

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «το Συμβούλιο συμφώνησε στην αποκατάσταση της Ρωσικής Ομοσπονδίας (RusAF) μετά από επτά χρόνια αναστολής λόγω κατάφωρων θεσμικών παραβιάσεων του ντόπινγκ. Ωστόσο, αθλητές, αξιωματούχοι και βοηθητικό προσωπικό από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία εξακολουθούν να αποκλείονται από τους αγώνες για το άμεσο μέλλον λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Η ρώσικη Ομοσπονδία θα παραμείνει σε στενό κλοιό στενής παρακολούθησης για το ντόπινγκ και θα πρέπει να τηρεί πολύ αυστηρά το πρωτόκολλο με συχνούς ελέγχους και όπως αναφέρεται συγκεκριμένα «θα πρέπει να συμμορφώνεται με  35 “ειδικές προϋποθέσεις”, οι οποίες θα εφαρμόζονται τα επόμενα τρία έτη.

Από εκεί και πέρα οι απαγορεύσεις παραμένουν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και μάλιστα η Παγκόσμια Ομοσπονδία καλεί τους διοργανωτές των μεγάλων αγώνων να υιοθετήσουν την απόφασή της αυτή.

Η απαγόρευση συμπεριλαμβάνει τη μη φιλοξενία διεθνών ή ευρωπαϊκών αγώνων στίβου, που περιλαμβάνουν World Athletics Series, Continental Tour συναντήσεις και άλλους διεθνείς αγώνες.

Επίσης δεν υπάρχει δικαίωμα συμμετοχής, ομιλίας και/ή ψήφου στις συνεδριάσεις του Κογκρέσου.

Δε θα δίνεται διαπίστευση για συμμετοχή σε διοργανώσεις του World Athletics Series.

Αθλητές, Προσωπικό Υποστήριξης Αθλητών, Αξιωματούχοι Ομοσπονδιών Μελών και Αξιωματούχοι που είναι Πολίτες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας αποκλείονται από τις διοργανώσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για το άμεσο μέλλον.

Μάλιστα το Συμβούλιο συνιστά στους διοργανωτές της συνάντησης του Diamond League, του Continental Tour, των Label Races και των διαφόρων άλλων Tours να ακολουθήσουν την ίδια προσέγγιση και να αποκλείσουν Αθλητές και Διαιτητές από τη RusAF και την Αθλητική Ομοσπονδία της Λευκορωσίας.