Σοκάρει η έρευνα για την κακοποίηση παιδιών στον αθλητισμό

 Runbeat Team   10:16 30-11-2021  

Σοκάρει η έρευνα για την κακοποίηση παιδιών στον αθλητισμό


Σοκάρει η έρευνα που πραγματοποίησε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου με τη συνεργασία μίας ομάδας πανεπιστημιακών και αθλητικών εταιριών για κακοποίηση παιδιών στον αθλητισμό.

Στην έρευνα πήραν μέρος ενήλικες πλέον αθλητές και παρότι το 85% εξ αυτών ανέφεραν ότι είχαν θετική εμπειρία στον αθλητισμό ως παιδιά, τα τρία τέταρτα ανέφεραν ότι είχαν τουλάχιστον μία εμπειρία διαπροσωπικής βίας μέσα στον αθλητισμό πριν κλείσουν τα 18 τους χρόνια.

 

Η μελέτη, που ονομάζεται «Παιδική κακοποίηση στον αθλητισμό: Ευρωπαϊκά στατιστικά» διευθύνεται από τον Mike Hartill του Πανεπιστημίου Edge Hill (Ηνωμένο Βασίλειο) και την Bettina Rulofs του Πανεπιστημίου Wuppertal (Γερμανία) με τη βοήθεια συναδέλφων από όλη την Ευρώπη. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από 10.302 ενήλικες πρώην ή νυν αθλητές στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Ρουμανία και την Ισπανία.

Είναι η πρώτη τέτοια μελέτη αυτής της κλίμακας που πραγματοποιείται και αφορά πολλές μορφές βίας, από τη λεκτική παρενόχληση και τη σωματική βία μέχρι τη σεξουαλική κακοποίηση και παραμέληση.

Τα βασικά ευρήματα δείχνουν ότι:

- Το 65% των ενηλίκων (ηλικίας 18-30 ετών) ανέφεραν ότι βίωσαν ψυχολογική βία ως παιδιά.

- Το 44% ανέφερε ότι βίωσε σωματική βία μέσα στον αθλητισμό ως παιδιά.

- Παραμέληση βίωσε το 37% των ερωτηθέντων.

- Το 35% ανέφερε ότι βίωσε σεξουαλική βία χωρίς επαφή.

- Το 20% ανέφερε σεξουαλική βία εξ επαφής.

- Διαπιστώνεται ότι η διαπροσωπική βία κατά των παιδιών είναι χαμηλότερη για τους ερωτηθέντες στον ερασιτεχνικό αθλητισμό (68%) και υψηλότερη για εκείνους που αγωνίστηκαν σε επαγγελματικό επίπεδο (84%).

- Τα παιδιά που ανήκουν σε ηθικές μειονοτικές ομάδες έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν κακοποίηση σε ποσοστό 76,9%.

- Τα στοιχεία για κάθε μορφή διαπροσωπικής βίας ήταν σε γενικές γραμμές παρόμοια μεταξύ των χωρών, υποδηλώνοντας ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο μία χώρα, αλλά είναι γενικό.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η συχνότητα της βίας κατά των παιδιών στον αθλητισμό, ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από τη συχνότητα εμφάνισης στη γενική κοινότητα σε κάθε χώρα που ερευνήθηκε.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι θυμούνται θετικά την εμπειρία τους από τον αθλητισμό ως παιδιά, ο αθλητισμός δεν είναι απρόσβλητος από τη βία κατά των παιδιών και αυτή είναι μια έγκαιρη έρευνα για να υπενθυμίσει στους αθλητικούς οργανισμούς ότι πρέπει να εφαρμόζουν ισχυρές πολιτικές προστασίας για να διασφαλίζουν ότι τα παιδιά προστατεύονται από τη βία και την κακοποίηση, σύμφωνα με οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Edge Hill που εργάστηκαν για την έκθεση.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου παίρνοντας θέση για την έρευνα που παρουσίασε τονίζει: «Η διασφάλιση αφορά πράξεις, όχι μόνο λόγια. Η προστασία είναι κάτι περισσότερο από μια απλή γραμμή στον κώδικα δεοντολογίας μας για την ακεραιότητά μας. Χρειαζόμαστε δράση – ατομικά και συλλογικά. Αυτή η έρευνα θα βοηθήσει στην εκπαίδευση και την καθοδήγηση που θα δημιουργήσουμε με και για τις Ομοσπονδίες-Μέλη μας. Οφείλουμε στους αθλητές μας, που αγωνίζονται τώρα και στο μέλλον, να τους προστατεύσουμε από την κακοποίηση, την παρενόχληση και την εκμετάλλευση».

Ο καθηγητής Hartill, ο οποίος είναι επίσης Διευθυντής του Κέντρου Παιδικής Προστασίας και Προστασίας στον Αθλητισμό (CPSS) του Edge Hill, δήλωσε: «Τα ευρήματα μας προκαλούν προφανώς μεγάλη ανησυχία. Έχουμε δει μια σειρά περιπτώσεις κακοποίησης παιδιών στον αθλητισμό να βλέπουν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό σε πολύ υψηλό επίπεδο, αλλά αυτή η έρευνα μας βοηθά να κατανοήσουμε την κλίμακα του προβλήματος με μεγαλύτερη σαφήνεια. Τα δεδομένα δείχνουν ότι αυτές οι εμπειρίες είναι κοινές στον αθλητικό τομέα που υποτίθεται ότι προσφέρει στα παιδιά έναν θετικό και υγιή χώρο.

Αυτή η μελέτη προσφέρει πολύτιμα στοιχεία στους αθλητικούς οργανισμούς για να συνεργαστούν και να ανταποκριθούν. Μας ενθαρρύνει η υποστήριξη που είχε το έργο από τους αθλητικούς μας εταίρους και ελπίζουμε ότι η έκθεσή μας είναι μια καλή αφετηρία για μια πολιτιστική αλλαγή στον αθλητισμό. Η μελέτη στοχεύει να παράσχει γνώσεις και να αναπτύξει πόρους για τον τομέα του αθλητισμού που θα στηρίξουν τις προσπάθειές τους για τη διασφάλιση της ευημερίας των παιδιών».

Το έργο, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι μια σύμπραξη με επτά πανεπιστήμια και τρεις αθλητικούς εταίρους, την Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου, την Αγγλική Ομοσπονδία και τη Γερμανική Ομοσπονδία Αθλητικής Νεολαίας.