Spetses mini Marathon: Ο Γιάννης Δρυμωνάκος αρθρογραφεί στο Runbeat και δίνει συμβουλές για ένα σωστό αγώνα

 Γιάννης Δρυμωνάκος   11:05 15-09-2021  

Spetses mini Marathon: Ο Γιάννης Δρυμωνάκος αρθρογραφεί στο Runbeat και δίνει συμβουλές για ένα σωστό αγώνα


Το Spetses mini marathon είναι μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις στην Ελλάδα, βρίσκεται προ των πυλών και θα πάμε να αναλύσουμε κάποιες λεπτομέρειες που θα πρέπει να προσέξουν όσοι λάβουν μέρος στον αγώνα και στις αποστάσεις των 1500μ.-3000μ.-5000μ. open water, αλλά και στις προπονήσεις πριν απ’ αυτόν.

Αυτή είναι η περίοδος που αυξάνουμε τα χιλιόμετρα και κοιτάμε τουλάχιστον να κάνουμε ιδανικά τέσσερις προπονήσεις τη βδομάδα. Αν κολυμπάμε στην πισίνα τότε το ιδανικό είναι να κάνουμε δύο προπονήσεις στην πισίνα και δύο στη θάλασσα, για όσο υπάρχουν ακόμα αγώνες open water.

 

Αν λάβουμε μέρος στον αγώνα των 5000μ. τότε οι προπονήσεις μας στη θάλασσα θα πρέπει να είναι 1 ώρα, ενώ αντίστοιχα αν πάμε στον αγώνα των 3000μ. θα πρέπει να προπονηθούμε 45λεπτά-1ώρα και για τον αγώνα των 1500μ. θα πάμε σε μία προπόνηση 30-45 λεπτά, ανάλογα φυσικά και με το επίπεδο του καθένα.

Όσον αφορά την προπόνησή μας στην πισίνα κοιτάμε να κάνουμε αναερόβιο 50αρια και 100αρια στο 80-90% με αρκετή ξεκούραση ανάλογα το επίπεδο. Περίπου 30’’-1 λεπτό ώστε να μπορεί να είναι «φρέσκο» το σώμα μας για το επόμενο session. Μπορούμε να φορέσουμε χεράκια για να δυναμώσουμε, όχι όμως την τελευταία εβδομάδα πριν τον αγώνα.

 

Πως ξεκινάμε και πως διαχειριζόμαστε τον αγώνα

Συνεχόμενο κολύμπι έντονο τα πρώτα 2-3 λεπτά στο 80%-90% με πολλά κοιτάγματα μπροστά, ώστε να αποφύγουμε τον συνωστισμό ή κάποια αδέσποτη και το υπόλοιπο κολύμπι στο 60-70% μέχρι το τέλος. Καθώς πλησιάζουμε στην παραλία μπορούμε να αυξήσουμε την έντασή μας και αυτό μπορούμε να το κάνουμε και στο τελείωμα της προπόνησης.

Το πιο σημαντικό απ όλα είναι να μπορούμε να πηγαίνουμε ευθεία, να κοιτάμε εκεί που θέλουμε να πάμε και ανά 15 χεριές ρίχνουμε κάποιες ματιές για να σιγουρέψουμε ότι πάμε στο σωστό σημείο. Αν έχει κυματισμό κολυμπάμε με 2-3 χεριές προσθίου, ούτως ώστε να μπορέσουμε να δούμε καλύτερα που κατευθυνόμαστε. Εκείνοι που κολυμπάνε τα 3000μ ή τα 5000μ ανά 10-15 χεριές ελεύθερου κοιτάζουν μπροστά για να βλέπουν που κατευθύνονται.

Σε περίπτωση που έρθει η κούραση είναι προτιμότερο να κολυμπήσω κάποιο άλλο στιλ από το να σταματήσω. Είτε ύπτιο είτε πρόσθιο. Δουλεύουν άλλες μυϊκές ομάδες, συνεχίζουμε να κολυμπάμε και δε μένουμε στο ίδιο σημείο.

Τα συχνά κοιτάγματα στα 2-3 λεπτά, πάνω στον αγώνα, έχει να κάνει με την προπόνηση που κάνει ο καθένας. Μας συμφέρει 100% να κάνουμε drafting στον αγώνα, αρκεί αυτός που είναι μπροστά μας να πηγαίνει σωστά. Το Drafting το σωστό είναι 20εκατοστά με 1 μέτρο χωρίς να ενοχλούμε τον μπροστινό μας. Βλέπουμε τα πόδια του μέσα στο νερό και μας κάνει πιο εύκολη τη δουλειά.

Σημαντικό πριν τον αγώνα είναι οι διατάσεις. Προθέρμανση μισή ώρα πριν την έναρξη του αγώνα και καλό είναι να ξεκινήσουμε στεγνοί. Να έχουμε τελειώσει με τις διατάσεις 5-15 λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα και να βγούμε για να στεγνώσουμε για να ξεκινήσουμε.

Δεν αλλάζουμε συνήθειες και διατροφή και αρκετές διατάσεις που είναι σημαντικό στο κολύμπι.

Καλή επιτυχία σε όλους!