Sub2 Project: 4 χρόνια μετά την πρώτη δοκιμή στην Monza που έφερε επανάσταση στο Μαραθώνιο

 Runbeat Team   16:00 05-05-2021  

Sub2 Project: 4 χρόνια μετά την πρώτη δοκιμή στην Monza που έφερε επανάσταση στο Μαραθώνιο


Ο Eliud Kipchoge είναι ο μοναδικός άνθρωπος στην ιστορία που έχει καταφέρει, έστω και ανεπίσημα, να σπάσει το φράγμα των 2 ωρών σε απόσταση Μαραθωνίου. Την απίστευτη αυτή επίδοση κατάφερε στη Βιέννη το 2019, όταν τερμάτισε με χρόνο 1:59:40.2 στο Ineos159 Challenge. Για να φτάσει βέβαια σε αυτό το σημείο, ο θρυλικός μαραθωνοδρόμος χρειάστηκε κι άλλους αγώνες, αλλά και σκληρή προετοιμασία.

 

Η προσπάθεια του Κενυάτη ξεκίνησε το 2017 και αύριο, στις 6 Μαΐου συμπληρώνονται 4 χρόνια από την πρώτη απόπειρα για το λεγόμενο «Sub2». Η πρώτη δοκιμή για το Sub2 Project έγινε στις 6 Μαΐου το 2017, με έναν αγώνα ειδικά σχεδιασμένο γι’ αυτό τον σκοπό, στη Monza της Ιταλίας. Ο Kipchoge δεν κατάφερε να σπάσει τότε το φράγμα των δύο ωρών, όμως ήταν πολύ κοντά, καθώς με χρόνο 2:00:25, κατάλαβε ότι με λίγη ακόμα προσπάθεια θα το κατάφερνε. Στον αγώνα της Monza έλαβαν επίσης μέρος και οι Zersenay Tadese από την Ερυθραία και Lelisa Desisa (2:06:51) από την Αιθιοπία (2:14:10).

Ο Kipchoge με δήλωσή του, έδειξε πόσο σημαντική ήταν αυτή η πρώτη προσπάθεια, που στη συνέχεια ουσιαστικά έφερε την επανάσταση στον Μαραθώνιο.

«Αύριο συμπληρώνονται 4 χρόνια από τον αγώνα Breaking2 στη Monza. Η Monza μου άνοιξε τα μάτια, προσπαθήσαμε κάτι το αδιανόητο αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Το τρέξιμο είναι σαν τη ζωή, γεμάτο με καλές και κακές στιγμές, όμως είναι επίσης και σχετικό με το να τολμάς. Έτσι, μετά την Monza, δεν έχασα την πίστη μου στο να σπάσω αυτό το μαγικό φράγμα, συνέχισα να προσπαθώ και έμεινα θετικός. Μετέφρασα όσα έμαθα στη Monza και έσπασα το Παγκόσμιο ρεκόρ στο Βερολίνο ένα χρόνο αργότερα με 2:01:39. Τελικά, δύο χρόνια μετά, έσπασα και το φράγμα των 2 ωρών στη Βιέννη. Δοκιμάστε καινούρια πράγματα, πάρτε ρίσκα, σκεφτείτε θετικά και πιστέψτε στον εαυτό σας. Το τρέξιμο είναι ζωή».

Ο έμπειρος Μαραθωνοδρόμος έμαθε από τον αγώνα της Ιταλίας, έσπασε το επίσημο Παγκόσμιο ρεκόρ σε Μαραθώνιο στο Βερολίνο και εν τέλει, κατάφερε να γίνει και ο πρώτος άνθρωπος που τρέχει σε λιγότερο από δύο ώρες έναν Μαραθώνιο, το 2019.