Συνεχάρη την Ελλάδα ο WADA (Vid)

 Runbeat Team   19:56 05-04-2024  

Συνεχάρη την Ελλάδα ο WADA (Vid)


Με τον πρόεδρο του Παγκοσμίου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA), Vidold Banka και τον Διοικητή του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης Ντόπινγκ (ΕΟΚΑΝ), Δρ. Γρηγόρη Λέοντα, συναντήθηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Banka είναι ο πρώτος πρόεδρος του Οργανισμού που επισκέπτεται την Ελλάδα, λίγες ημέρες έπειτα από την απονομή στον ΕΟΚΑΝ του βραβείου «Anti-Doping I&I Award» στο ετήσιο Συμπόσιο του WADA στη Λωζάνη, για την τεράστια πρόοδο της χώρας μας τα τελευταία τρία χρόνια στην οργάνωση του τομέα του αντιντόπινγκ, όπου από ουραγός έγινε ξανά –όπως αρμόζει στην ιστορία της- πρωτοπόρος στην παγκόσμια κοινότητα.

 

Ο Υπουργός Αθλητισμού τόνισε ότι «είναι μεγάλη τιμή και αναγνώριση, καθώς πρώτη φορά επισκέπτεται ο πρόεδρος του WADA την Ελλάδα. Και αυτό από μόνο του δείχνει την πρόοδο που έχει κάνει η χώρα μας τα τρία τελευταία χρόνια. Πλέον πρωταγωνιστούμε σε παγκόσμιο επίπεδο και η συνεργασία αυτή θα ενταθεί, καθώς θα θεσπίσουμε στον νέο αθλητικό νόμο και διατάξεις οι οποίες θα βοηθούν περαιτέρω για να υιοθετηθούν οι βέλτιστες διεθνείς πρακτικές», υπογραμμίζοντας πως «στο πλαίσιο αυτό, η σημερινή συνάντηση εκτός από εθιμοτυπική, ήταν μία συνάντηση ουσίας και προοπτικής».

Ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Οργανισμού Αντιντόπινγκ επισήμανε πως «θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, για την ουσιαστική και πολύτιμη υποστήριξη της Κυβέρνησής σας στον ΕΟΚΑΝ και στην αντιντόπινγκ πολιτική που εφαρμόζετε, καθώς είναι γνωστό πως στο παρελθόν υπήρχαν σοβαρά ζητήματα στην Ελλάδα σχετικά με το σύστημα καταπολέμησης του ντόπινγκ. Όμως, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει εξαιρετική πρόοδος λόγω της οργανωμένης λειτουργίας του ΕΟΚΑΝ και φυσικά εξαιτίας της δυναμικής στήριξης από την ελληνική Κυβέρνηση και τον WADA» και συνέχισε:

«Για τον WADA αποτελεί εξαιρετικής σημασίας προτεραιότητα να υπάρχει υποδειγματική λειτουργία της καταπολέμησης του ντόπινγκ στην Ελλάδα, τη χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το αθλητικό ιδεώδες και τις ολυμπιακές αξίες. Ο EOKAN εφαρμόζει τα υψηλότερα πρότυπα για την αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας του αθλητισμού και είμαι ευγνώμων για την ιδανική συνεργασία που υπάρχει με το Υπουργείο Αθλητισμού ώστε να πετύχουμε το κοινό μας στόχο που είναι ένας καθαρός αθλητισμός».

Ο Διοικητής του ΕΟΚΑΝ, Γρηγόρης Λέων δήλωσε:

«Η επίσκεψη του προέδρου του WADA, έχει ιδιαίτερη σημασία. Ιδιαίτερα όταν έρχεται όχι σε δύσκολες ώρες, όπως στο παρελθόν, οι οποίες έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, αλλά σε ώρες δημιουργίας και προόδου. Αυτό δείχνει την αναγνώριση της προόδου που έχει κάνει η χώρα μας στο θέμα αντιμετώπισης αυτής της μάστιγας του αθλητισμού, του ντόπινγκ. Επίσης καταδεικνύει την άριστη συνεργασία που έχουμε με το Υπουργείο Αθλητισμού και την υποστήριξη από τον κ. Βρούτση. Και όπως ανέφερε και ο Υπουργός, στο μέλλον έρχονται τα καλύτερα με την ψηφιακή πλατφόρμα e-Kouros και με πολλά άλλα συστήματα που θα εφαρμόσουμε».

Τον κ. Banka συνόδευαν (εκ μέρους της WADA) η αντιπρόεδρος, Yang Yang, ο γενικός διευθυντής, Olivier Niggli, και η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων Ολυμπία Καραβασίλη.