Τα μυστικά της επιτυχίας του δρομέα που επί 40 χρόνια τρέχει «sub 3» μαραθώνιους

 Runbeat Team   20:13 04-01-2022  

Τα μυστικά της επιτυχίας του δρομέα που επί 40 χρόνια τρέχει «sub 3» μαραθώνιους


Ο Jonathan Lyau είναι μία πολύ σπάνια περίπτωση δρομέα, έχοντας καταφέρει στην πολύχρονη καριέρα του να σημειώσει ένα εντυπωσιακό στατιστικό. Ο 57χρονος μαραθωνοδρόμος έτρεξε τον 40ο μαραθώνιο της ζωής του πριν από λίγο καιρό, έχοντας καταφέρει να τρέξει 35 από αυτούς σε λιγότερο από τρεις ώρες.

Οι 27 από τους μαραθωνίους που έχει τρέξει σε λιγότερο από τρεις ώρες είναι στην Χονολουλού, με τον ίδιο να έχει κάνει το πρώτο του «sub 3» σε ηλικία μόλις 16 ετών, το 1980 με 2:57. Έχει κάνει ατομικό ρεκόρ 2:29:25 στον μαραθώνιο του Σικάγο το 2001, ενώ κυνηγάει να μπει σε ένα πολύ κλειστό «club» δρομέων που έχουν τρέξει μαραθωνίους σε λιγότερο από τρεις ώρες σε πέντε δεκαετίες.

 

Ο Lyau έφτασε κοντά αλλά δεν κατάφερε να τρέξει σε κάτω από τρεις ώρες τον τελευταίο του μαραθώνιο στη Χονολουλού, τερματίζοντας σε 3:03:19, όμως δεν σταματάει να ψάχνει το «sub 3» που θα τον βάλει στην ιστορία. Ο αμέσως τελευταίος μαραθώνιος που είχε τρέξει ήταν στη Χονολουλού το 2015 (2:58:56) στα 51 του, όμως στη συνέχεια δεν συνέχισε να ασχολείται στον ίδιο βαθμό, λόγω αρκετών τραυματισμών που τον ταλαιπώρησαν.

Στη συνέχεια όμως ο νεαρός γιός του, Spencer, ξεκίνησε το τρέξιμο και ο Lyau θέλησε να ξεκινήσει προπονήσεις ξανά, μαζί του. Ο χιλιομετρικός τους όγκος ανέβηκε σταδιακά με τον καιρό, και ο έμπειρος δρομέας κατάλαβε ότι είχε ακόμα δυνάμεις για να προσπαθήσει να τρέξει ξανά σε λιγότερο από 3 ώρες έναν μαραθώνιο. Παρότι ξεκίνησε τον πρόσφατο αγώνα στη Χονολουλού με την αίσθηση ότι είναι έτοιμος για το ρεκόρ, δεν τα κατάφερε για λίγα λεπτά, λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως ο αέρας, η δυσκολία του να αποκτήσει ρυθμό λόγω του εδάφους και του καιρού, αλλά και λόγω των μειωμένων σταθμών τροφοδοσίας που υπήρχαν στον αγώνα λόγω κορωνοϊού.

Ο Jonathan Lyau μίλησε στην ιστοσελίδα «Runner’s World» σχετικά με τον αγώνα, ενώ παράλληλα έδωσε και τέσσερις σημαντικές συμβουλές προς όλους τους δρομείς που θέλουν να κυνηγήσουν τους στόχους τους με επιτυχία.

 

«Δεν είχα απογοητευτεί, γνώριζα ότι έδωσα τον καλύτερο εαυτό μου εκείνη την ημέρα. Απλά μετανιώνω που δεν κατάφερα να το κάνω μπροστά στους φίλους και την οικογένειά μου, που είχαν έρθει να με δουν εκείνη την ημέρα να τερματίζω» είπε, ενώ τόνισε ότι ετοιμάζεται να κυνηγήσει ξανά τον στόχο του, πιθανότατα μέσα στην άνοιξη του 2022.

Οι συμβουλές του Jonathan Lyau

Προσέξτε να μην «αποσυνδεθεί» το μυαλό με το σώμα σας

Σημαντικό είναι να θυμόμαστε σε τι ηλικία βρισκόμαστε και ποιες είναι οι δυνατότητές μας. Πρέπει να προσαρμόζουμε τις προπονήσεις μας με βάση το τι αντέχουμε και μπορούμε να κάνουμε για να βελτιωθούμε και να μην γινόμαστε παραπάνω «επιθετικοί» από όσο χρειάζεται.

Προσέξτε τους πόνους σας

Ο Lyau έτρεχε έξι ή εφτά ημέρες κάθε εβδομάδα, με κάποια από αυτές τις ημέρες να είναι μόνο τρία μίλια, σε συνδυασμό με ποδήλατο στο γυμναστήριο. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει επίσης ασκήσεις ενδυνάμωσης στο γυμναστήριο.

«Πρέπει να είστε σχολαστικοί στην πρόληψη τραυματισμών. Ακούστε το σώμα σας σε κάθε προπόνηση, και μάθετε να αναγνωρίζετε πότε κάτι που νιώθετε δεν είναι καλό» είπε. Σημαντική είναι και η βοήθεια ενός γιατρού ή θεραπευτή.

 

Μοιραστείτε την εμπειρία

Πολλοί αθλητές που προπονεί και φίλοι βρέθηκαν στην πορεία του μαραθωνίου τγς Χονολουλού για να εμψυχώσουν τον Lyau, ενώ η οικογένειά του κρατούσε διάφορα πανό και ήταν μαζί του στη γραμμή τερματισμού. Η γυναίκα του, η Kelli, είναι επίσης δρομέας, ενώ τα παιδιά του ηλικίας 18 και 15 είναι επίσης αθλητικά άτομα, και εκτίμησαν πολύ αυτό που προσπάθησε να κάνει.

Τους μήνες πριν τον αγώνα, ο ίδιος βρήκε ακόμα τρεις δρομείς που ήθελαν να τερματίσουν σε λιγότερο από τρεις ώρες και ο ένας λειτούργησε ενθαρρυντικά για τον άλλο.

Θέστε ουσιαστικούς στόχους

Βρείτε πράγματα τα οποία έχουν σημασία για εσάς, αλλά δοκιμάστε να κάνετε όσα μπορείτε να κάνετε αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι μία χρήσιμη συμβουλή για δρομείς που ήταν επιτυχημένοι σε νεαρή ηλικία και όσο μεγαλώνουν βλέπουν τον οργανισμό τους να μην έχει τις ίδιες δυνάμεις.

Ο κάθε δρομέας μεγαλώνει με διαφορετικό «ρυθμό», αφού όλοι οι οργανισμοί είναι διαφορετικοί.

Ο Lyau τόνισε πως εάν καταφέρει να τερματίσει σε λιγότερο από τρεις ώρες τον μαραθώνιο που θα τρέξει, τότε ο επόμενος στόχος είναι το «sub 3» όταν γίνει 60, το 2024, προκειμένου να έχει κάνει τη συγκεκριμένη επίδοση σε έξι δεκαετίες της ζωής του (όχι σε ημερολογιακές).

Πηγή: runnersworld.com