Τι κάνει σήμερα ο Όσκαρ Πιστόριους;

 Runbeat Team   15:30 07-03-2021  

Τι κάνει σήμερα ο Όσκαρ Πιστόριους;


Η τραγική ιστορία του Όσκαρ Πιστόριους σίγουρα είχε σοκάρει πολλούς. Ο 35χρονος σήμερα Νοτιοαφρικάνος, που έχασε τα πόδια του σε ηλικία 11 μηνών και μετά από μεγάλη δικαστική διαμάχη το 2008 με την IAAF κατάφερε να διεκδικήσει τη συμμετοχή του σε Ολυμπιακούς Αγώνες για αρτιμελείς αθλητές, συνεχίζει βρίσκεται στη φυλακή.

Η υπόθεση που «έβαλε» τον Πιστόριους στη φυλακή είχε συγκλονίσει τον κόσμο του αθλητισμού και όχι μόνο, όταν την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου το 2013, οι αρχές της Νότιας Αφρικής τον συνέλαβαν για τον φόνο της συντρόφου του, Ρίβα Στέενκαμπ. Ο Πιστόριους κρίθηκε ένοχος για φόνο στις 21/10/2014 και καταδικάστηκε σε φυλάκιση, όμως το 2016 βγήκε και έμεινε σε κατ’οίκον περιορισμό. Η απόφαση για κατ’ οίκον κράτηση του πρώην πλέον δρομέα άλλαξε στις 24 Νοεμβρίου του 2017 και έγινε 15 χρόνια, κάτι το οποίο τον οδήγησε εκ νέου στη φυλακή, με 13 χρόνια και 5 μήνες ακόμα να εκτίσει.

 

Τι συμβαίνει όμως σήμερα με τον Όσκαρ Πιστόριους; Ο Νοτιοαφρικάνος με την κινηματογραφική όπως εξελίχθηκε ζωή, βρίσκεται ακόμα και σήμερα, τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο στη φυλακή. Κρατούμενος στις φυλακές της Πραιτόρια, στη Νότια Αφρική, εκεί όπου διέπραξε τον φόνο της αγαπημένης του 8 χρόνια πριν. Ο πατέρας του μάλιστα έδωσε πληροφορίες το 2018, σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Μιλώντας στην Daily Mail, ο Χένκε Πιστόριους αποκάλυψε πως ο Όσκαρ είναι κάτι σαν πνευματικός ηγέτης του σωφρονιστικού ιδρύματος. Πιο συγκεκριμένα, έχει μία υψηλή θέση ανάμεσα στους κρατούμενους, διδάσκοντας κομμάτια της Βίβλου και δίνοντας συμβουλές στους άλλους. Όπως αναφέρουν και άλλα, πιο πρόσφατα δημοσιεύματα, ο Πιστόριους είναι από τους καλύτερους κρατούμενους των φυλακών, δείχνοντας μετάνοια και ταπεινότητα.

Όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο δηλαδή, ο Όσκαρ Πιστόριους εκτίει κανονικά την ποινή του περιμένοντας τη στιγμή της αποφυλάκισής του, η οποία πρόκειται να αργήσει, ακόμα και υπό προϋποθέσεις. Σύμφωνα με την ποινή που του έχει επιβληθεί από το δικαστήριο, θα αποφυλακιστεί το 2030. Το αρχικό «παράθυρο» που του είχε δώσει ο νόμος για να κάνει αίτηση αποφυλάκισης ήταν το 2024, με την χρονιά πλέον να έχει αλλάξει και ο πρώην δρομέας από τη Νότια Αφρική να έχει το δικαίωμα να προχωρήσει σε αίτηση το 2023.

Η ζωή του Πιστόριους ήταν, είναι και θα είναι από ότι φαίνεται γεμάτη από θετικά και αρνητικά συμβάντα, με την κράτησή του στη φυλακή να έχει -δικαίως- μειώσει την αίγλη που είχε από το 2013 και πριν, για τις επιδόσεις του στο τρέξιμο, αλλά και την επιμονή του να καταφέρει να ανταγωνιστεί αρτιμελείς αθλητές, κάτι που εν τέλει το κατάφερε.