Το ακρωνύμιο της επιτυχίας: Θέτοντας S.M.A.R.T. στόχους

 Runbeat Team   14:30 01-04-2021  

Το ακρωνύμιο της επιτυχίας: Θέτοντας S.M.A.R.T. στόχους


Ο κατάλληλος σχεδιασμός και προγραμματισμός είναι κάτι το οποίο μπορεί πολλές φορές να έχει βασική σημασία στην επιτυχία ή αποτυχία ενός στόχου που έχουμε βάλει στη ζωή μας. Ένα παράδειγμα είναι ο χώρος του αθλητισμού, εκεί όπου για να έχουμε διάρκεια σε επαγγελματικό ή ερασιτεχνικό επίπεδο χρειάζεται να έχουμε βάλει τους κατάλληλους στόχους. Μια αρκετά… έξυπνη τεχνική είναι να προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε το ακρωνύμιο «S.M.A.R.T.» σε σχέση με τους στόχους μας.

Specific

Θέτουμε συγκεκριμένους στόχους. Εάν καταφέρουμε να είμαστε συγκεκριμένοι σε αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, τότε ξέρουμε προς τα που βαδίζουμε και για ποιόν ακριβώς λόγο προπονούμαστε. Στα ατομικά αθλήματα και πιο συγκεκριμένα στο τρέξιμο, οι στόχοι καθορίζονται από τις δυνατότητες, επιθυμίες και φιλοδοξίες του κάθε αθλητή. Με τον καθορισμό συγκεκριμένων στόχων, όπως για παράδειγμα ένας αθλητής υψηλού επιπέδου στοχεύει στο να λάβει μέρος σε κάποια Ολυμπιάδα, το σώμα προετοιμάζεται για έναν και μόνο σκοπό.

 

Measurable

Οι μετρήσιμοι στόχοι έχουν επίσης τη δική τους σημασία. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας μας για κάποιον αγώνα τρεξίματος πρέπει να μπορούμε αρχικά να «μετρήσουμε» κατά κάποιον τρόπο το πόσο και αν αξίζει η προσπάθεια που κάνουμε.

Achievable

Κάτι το απόλυτα λογικό είναι το ότι θα πρέπει να βάζουμε στην αθλητική μας ζωή -και όχι μόνο- εφικτούς στόχους. Ένας στόχος μπορεί να μην είναι εφικτός για πολλούς λόγους, καθώς ειδικά στο τρέξιμο μπορεί να έχουμε και απρόβλεπτες καταστάσεις. Ένα παράδειγμα είναι πως ο στόχος της διάκρισης σε έναν αγώνα μπορεί να μην είναι εφικτός στην περίπτωση που ταλαιπωρούμαστε από κάποιον τραυματισμό. Βέβαια εκτός από τους τραυματισμούς, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας, για να δούμε εάν ένας στόχος είναι απόλυτα εφικτός.

 

Realistic

Μια αποτυχία θα επηρεάσει την ψυχολογία μας, ειδικά όταν δεν είναι «αναμενόμενη». Βάζοντας ρεαλιστικούς στόχους στο τρέξιμο, στη γυμναστική και οπουδήποτε, ξέρουμε τις δυνάμεις και τις δυνατότητές μας, συνεπώς γνωρίζουμε μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε. Αντιμετωπίζοντας αντικειμενικά και ρεαλιστικά τους στόχους μας, έχουμε και περισσότερες πιθανότητες να τους πετύχουμε.

Time Related

Θέτοντας στόχους με βάση τον χρόνο που έχουμε διαθέσιμο έχουμε ένα πρόγραμμα για να ακολουθήσουμε. Είτε ένας στόχος μας είναι βραχυπρόθεσμος, είτε μακροπρόθεσμος, ρυθμίζουμε κατάλληλα το πρόγραμμά μας για να μπορέσουμε να φτάσουμε στο επιθυμητό για εμάς σημείο.