Το ranking για επιλογή των αθλητών σε διεθνείς θεσμικούς αγώνες

Το ranking για επιλογή των αθλητών σε διεθνείς θεσμικούς αγώνες


Τα τελευταία χρόνια οι διεθνείς ομοσπονδίες του στίβου καθιέρωσαν, εκτός από τα όρια, και την συμμετοχή μέσω του ranking. Πρόκειται για την δυνατότητα, μέσω τις συμμετοχής σε αξιολογημένους αγώνες, ο αθλητής να συγκεντρώνει βαθμούς που θα του επιτρέψουν να βρεθεί σε θέση “πρόκρισης” για τους θεσμικούς αγώνες. Αυτή η “ανάγκη” ως κριτήριο για επιλογή συμμετοχής έγινε λόγω του προβλήματος με το σύστημα ΜΟΝΟ των ορίων που είχε οδηγήσει πολλούς αθλητές, μεταξύ των οποίων και αρκετούς Έλληνες κορυφαίους αθλητές, στην συμμετοχή σε ελάχιστους αγώνες (1-2) για το όριο πριν από τον αγώνα στόχο... Έτσι οι διεθνείς ομοσπονδίες έχαναν ένα σημαντικό αριθμό αθλητών στα διεθνή μήτινγκ.

 

Πραγματικά με το ranking, και με δεδομένο ότι τα όρια έχουν ανέβει πολύ ψηλά, πολλοί αθλητές έχουν την δυνατότητα να προκριθούν κερδίζοντας βαθμούς αξιολόγησης.                                   

Το ΝΕΟ πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι πολλοί αθλητές μας διεκδικούν μέχρι την τελευταία ημέρα την πρόκριση... Έτσι στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα η ημερομηνία λήξης του ranking ήταν 10 ημέρες πριν από το πρωτάθλημα... Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί αθλητές μας διεκδίκησαν μέχρι την καταληκτική ημερομηνία την πρόκριση συμμετέχοντας σε μια συχνή σειρά αγώνων, γεγονός που τους “άδειασε” ψυχοσωματικά.....                        

Με δεδομένο ότι το ranking ισχύει από τον προηγούμενο χρόνο, όλοι μπορούν να διεκδικήσουν νωρίτερα την πρόκριση. Γνωρίζοντας το πρόβλημα ο ΣΕΓΑΣ θα μπορούσε να ορίσει, ως καταληκτική ημερομηνία 3-4 εβδομάδες πριν από τους αγώνες και όσοι αθλητές δεν καταφέρουν να προκριθούν να υποστηριχθούν από την ομοσπονδία, για συμμετοχή σε διεθνή μήτινγκ, μετά τον μεγάλο αγώνα, για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

 Πάντως για τους Ο.Α. η ημερομηνία πρόκρισης λήγει 1 μήνα πριν από τους αγώνες, γεγονός που δίνει την δυνατότητα στους αθλητές που θα προκριθούν να εφαρμόσουν ένα ενδιάμεσο προπονητικό κύκλο (ενεργητικής αποκατάστασης – ειδικής προπόνησης -αγωνιστικού ΜΙΚ).