Trail running: Πως σε βοηθάει να γίνει καλύτερος!

 Μάνος Μαρκάκης   10:24 28-12-2020  

Trail running: Πως σε βοηθάει να γίνει καλύτερος!


Το τρέξιμο στην άσφαλτο σε βοηθάει να προσαρμοστείς σε καταστάσεις αγώνα, ωστόσο το τρέξιμο σε ορεινές διαδρομές θα σου δώσει την ποιοτική λεπτομέρεια προκειμένου να σε βοηθήσει να φτάσεις στην κορυφή.

Πολλοί αθλητές που έχουν σημειώσει μεγάλη επιτυχία στους μεγάλους αγώνες αποστάσεων, έχουν περάσει πολύ χρόνο τρέχοντας εκτός δρόμου και συγκεκριμένα σε ανώμαλο έδαφος. Οι μεγάλοι δρομείς της Αιθιοπίας, Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ και Κενενίσα Μπεκέλε έχουν περάσει εκατοντάδες ώρες τρέχοντας το ανώμαλο λοφώδες έδαφος μέσα από τα δάση που περιβάλλουν την Αντίς Αμπάμπα.

Πολλές από τις προπονήσεις του Κιπτσόγκε πραγματοποιούνται κατά μήκος λασπωμένων δρόμων και μονοπατιών στην ύπαιθρο της Κένυας. Ποιο είναι όμως το μυστικό της προπόνησης σε ορεινές διαδρομές και που μπορεί να είναι τόσο ωφέλιμο; Παρακάτω θα δούμε μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί αυτή η προπόνηση να μας βοηθήσει να πετύχουμε τον στόχο μας.

Μυϊκή δύναμη

Οι ορεινές διαδρομές συχνά καλύπτουν έδαφος που είναι κυματοειδές. Αυτό σημαίνει ότι οι μυϊκές ομάδες ενεργοποιούνται σε μια τεράστια ποικιλία συνδυασμών και η δύναμη που δημιουργείται είναι πολυεπίπεδη, εν αντιθέσει με το τρέξιμο σ’ έναν επίπεδο δρόμο όπου πραγματοποιούνται πιο ομοιογενείς και επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Διασχίζοντας απότομο έδαφος, με άλματα και όρια για να ξεπεράσετε τα εμπόδια κατά μήκος της ορεινής διαδρομής, βοηθάτε στην ανάπτυξη εκρηκτικής αντοχής ποδιών που είναι πιο δύσκολο να αναπτυχθεί σε επίπεδο έδαφος, καθώς και αντοχή και σταθερότητα του πυρήνα του σώματός μας. Το έγκαυμα που θα νιώσετε καθώς ανεβαίνετε σε μια συνεχή ανάβαση θα βοηθήσει αναμφίβολα τους μύες σας.

Ιδιοδεκτικότητα και συντονισμός

Η ιδιοδεκτικότητα σημαίνει επίγνωση της θέσης ή της κίνησης του σώματος στο χώρο. Το τρέξιμο σε ανώμαλες, τεχνικές επιφάνειες συνεπάγεται μεγάλη προσαρμογή των κινήσεών μας. Αν προσπαθήσετε να τρέξετε έξω, κατά μήκος μίας ορεινής διαδρομής χωρίς να προσέξετε πού προσγειώνονται τα πόδια σας, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει τραυματισμός. Το τρέξιμο σε ορεινό μονοπάτι συνεπάγεται σημαντική ενίσχυση των μυών των ποδιών και των συνδέσμων του αστραγάλου, ως προσαρμογή στην προστασία από το διάστρεμμα.

Ειδικά σε καταβάσεις προσπαθήστε να εστιάσετε σε εμπόδια καθώς εμφανίζονται στην όρασή σας σε απόσταση περίπου είκοσι μέτρων, αντί να έχετε τα μάτια σας κλειδωμένα στο έδαφος στα πόδια σας, κάτι που λέει ότι οι αρχάριοι θα κάνουν συχνά όταν αρχίζουν να τρέχουν σε ορεινές διαδρομές. Αφού επεξεργαστείτε το επερχόμενο έδαφος, κλειδώστε το, συνεχίστε να εστιάζετε στο έδαφος που ξεδιπλώνεται μπροστά και προσπαθήστε να τρέξετε χωρίς να κοιτάξετε προς τα κάτω.

Μείωση της πρόληψης τραυματισμών

Δεδομένης της συνεχούς διακύμανσης στο βάδισμα και των επιπτώσεων στις αρθρώσεις και τους μύες στο τρέξιμο σε ανώμαλο έδαφος, μία ορεινή διαδρομή μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να την ανάρρωσή σας.

Τα μονοπάτια είναι γενικά πολύ πιο μαλακά από τις σφραγισμένες επιφάνειες. Αυτό συμβάλλει σε ένα χαμηλότερο επίπεδο πρόσκρουσης σε σύγκριση με το τρέξιμο στο δρόμο και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη τραυματισμών που οφείλονται σε επαναλαμβανόμενες κρούσεις και καταπόνηση. Παράλληλα, ακόμη και σε μία προπόνηση που παράγει μικρό αντίκτυπο, παραμένοντας σε χαμηλές ταχύτητες, μπορείτε να κάνετε δουλειά πλησιάζοντας το VO2 max σας. Ακόμη και από μια αργή ανακατεύθυνση σε μια πολύ απότομη κλίση.

Φύση και εξερεύνηση

Το να βγείτε στη φύση και να απολαύσετε την ποιότητα του αέρα μακριά από τη φασαρία των αστικών δρόμων μπορεί να έχει τεράστια οφέλη για την ψυχική σας κατάσταση. Θα είστε τόσο εστιασμένοι στο έδαφος και το όμορφο τοπίο που συχνά θα ξεχάσετε ότι εργάζεστε σκληρά στην καθημερινότητά σας. Το να ξεφύγεις από τις γνωστές διαδρομές των καλών διαδρομών και να βρεις κάποιο νέο έδαφος μπορεί να είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να εξερευνήσεις την περιοχή σου ή μπορείς να κάνεις μια ημερήσια εκδρομή σε ένα φυσικό καταφύγιο εκτός πόλης και να το εξερευνήσεις με φίλους.

Μπορεί να χρειαστεί λίγη προσπάθεια για να ενσωματώσετε το ορεινό τρέξιμο στο πρόγραμμά σας, αλλά τα πολλά οφέλη που θα αποφέρει το αξίζουν. Απολαύστε το!