Όταν ο Eliud Kipchoge έσωσε τον Bernard Koech από τον αλκοολισμό

 Runbeat Team   19:15 28-12-2023  

Όταν ο Eliud Kipchoge έσωσε τον Bernard Koech από τον αλκοολισμό


O Bernard Koech απεκάλυψε πως ο πρώην πλέον κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στον μαραθώνιο, Eliud Kipchoge, του έσωσε την ζωή απομακρύνοντάς τον από τον αλκοολισμό.

Ο Κενυάτης δρομέας μεγάλων αποστάσεων με ατομικό ρεκόρ στον μαραθώνιο 2:04:53 και 59:10 στον ημιμαραθώνιο, είχε περάσει μία δύσκολη περίοδο στην ζωή του, έχοντας εθιστεί στο αλκοόλ. Ο Koech παραχώρησε δηλώσεις στο NOS, και αποκάλυψε πως ο Kipchoge τον έβγαλε από την… μαύρη τρύπα που είχε βρεθεί.

 

«Έπινα ό,τι ήταν διαθέσιμο, οτιδήποτε περιείχε αλκοόλ. Ο καλός μου φίλος Eliud Kipchoge με έσωσε. Μου μίλησε αρκετές φορές και με φρόντισε. Όταν μου ξεκαθάρισε ότι πετούσα την ζωή μου στα… σκουπίδια, κατάλαβα ότι έπρεπε να κάνω σημαντικές αλλαγές». Ο Κενυάτης ανέφερε ότι από το 2015 έως το 2020 έκανε «κακές» παρέες με αποτέλεσμα να παρασυρθεί, και παρότι ήταν ένας επιτυχημένος μαραθωνοδρόμος, βούλιαζε στην κατάθλιψη.

«Είχα στην ζωή μου ανθρώπους που θεωρούσα φίλους αλλά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν. Άνθρωποι που με παραπλάνησαν και με έκαναν να… πετάξω στην θάλασσα τις αρχές μου. Για έναν αθλητή, η πειθαρχία είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία. Μετά την προπόνηση πρέπει να δώσεις χρόνο στο σώμα σου να αναρρώσει, για να πάρεις το καλύτερο από τον εαυτό σου και την επόμενη μέρα.





Γύρω στο 2015 ξεκίνησα να το κάνω αυτό. Αντί να πηγαίνω στο κρεβάτι μου για ξεκούραση μετά από την προπόνηση, έψαχνα διασκέδαση αλλού. Ένα ακόμα πρόβλημα στην Κένυα είναι ότι δεν μπορείς, για παράδειγμα, να παραγγείλεις ένα ποτήρι ουίσκι σε ένα μπαρ. Ένα μπουκάλι είναι κατευθείαν μπροστά σου. Από ένα σημείο και μετά δεν έπινα δημόσια, αλλά έπαιρνα μαζί μου μπουκάλια στα training camps για να πίνω μακριά από όλους».

Από την στιγμή που «απελευθερώθηκε» και μετά, ο Bernard Koech έχει στόχο να αποτρέψει άλλους Κενυάτες αθλητές να κάνουν το ίδιο λάθος.