Χ. Ταϊγανίδης: Στέλνει ένα δυνατό μήνυμα κολυμπώντας την διαδρομή Ρόδος – Πανορμίτης!

 Runbeat Team   17:40 07-10-2022  

Χ. Ταϊγανίδης: Στέλνει ένα δυνατό μήνυμα κολυμπώντας την διαδρομή Ρόδος – Πανορμίτης!


Παρότι αποσύρθηκε πέρυσι, ο «χρυσός» παραολυμπιονίκης, Χαράλαμπος Ταϊγανίδης, με τα δέκα παραολυμπιακά μετάλλια και τα δεκαέξι παγκόσμια ρεκόρ έχει βάλει ένα νέο μεγάλο στόχο, με σκοπό να στείλει ένα δυνατό μήνυμα. Πιο συγκεκριμένα, στις 6 με 8 Νοεμβρίου, θα επιχειρήσει να κολυμπήσει τη διαδρομή Ρόδος-Πανορμίτης. Ο στόχος αυτός έγινε τάμα στον Πανορμίτη της Σύμης, το οποίο θα συνοδευτεί με την παράδοση του χρυσού μεταλλίου που κατέκτησε το 2017 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μεξικό.

 

Διαβάστε το δελτίο τύπου της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής:

Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης με αυτό το εγχείρημα θέλει να αποδείξει ότι οι αθλητές με αναπηρίες δεν διαπρέπουν μόνο στις πισίνες και στα στάδια, αλλά παντού, έχοντας δύναμη, θάρρος και αποφασιστικότητα.

Μάλιστα, το εγχείρημα θα έχει και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, καθώς θα συγκεντρωθούν χρήματα για να αγοραστούν σκύλοι-οδηγοί για ολικά τυφλούς, ενήλικες και παιδιά, προκειμένου να παρακινηθούν, να βγουν από το σπίτι τους, να κάνουν δραστηριότητες και να διεκδικήσουν την συμπερίληψή τους στην κοινωνία.

Για να μπορέσει να γίνει πραγματικότητα όλο αυτό το εγχείρημα, στηρίζουν και βοηθούν αρκετοί φορές αλλά και επιχειρήσεις- εταιρείες, οι οποίες βρίσκονται ήδη δίπλα στον χρυσό παραολυμπιονίκη μας.

Το εγχείρημα γίνεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής.

Αναλυτικά, όσοι στηρίζουν το εγχείρημα του Χαράλαμπου Ταϊγανίδη.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ

1)Επιμελητήριο Δωδεκανήσου

2)Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Δωδεκανήσου

3) Α.Σ. Ιππόκαμπος, κολυμβητές ανοιχτής θαλάσσης Ρόδου

 

ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ:

1)Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

2)Ελληνική Ομοσπονδία Ατόμων με αναπηρία

3)Σύλλογος αλιέων «Καβουράκια»

4)Ρ.Ο.Τ.Α.

5)Α.Σ.Ι.Α.Θ.Ρ.

6)Κέντρο Σκύλων- οδηγών τυφλών Ελλάδας

ΧΟΡΗΓΟΙ:

1)Όμιλος ξενοδοχείων Χατζηλαζάρου H Hotels

2)Εταιρεία κατασκευών και πωλήσεων ακινήτων «Κάλλιστος & Βασίλης Διακογεωργίου»

3)Ξενοδοχείο Cactus

4)Ροδιακό κατάλυμα «Κούκος»

5)Εστιατόριο Jason

6)Κασάπης Ελαστικά Rent-a-car

7)Ναυτιλιακή εταιρεία Sea Dreams

8)ΚΑΡΥΟ, ιδιωτικό εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Μικροβιολογίας

Χ. Ταϊγανίδης: Στέλνει ένα δυνατό μήνυμα κολυμπώντας την διαδρομή Ρόδος – Πανορμίτης! runbeat.gr

Ο Χαράλαμπος -Μπάμπης για τους φίλους του- Ταϊγανίδης γεννήθηκε στις 11 Μαρτίου του 1981 στη Θεσσαλονίκη και κατάγεται από το χωριό Πολύμυλος του δήμου Ελλησπόντου. Το 2003 και αφού έχει διακριθεί ήδη σε πανελλήνιο επίπεδο κατακτώντας σημαντικές διακρίσεις, μαθαίνει ότι πάσχει από μία σοβαρή ασθένεια των ματιών, η οποία εκφυλίζει την όραση, την ελαττώνει σταδιακά και καθιστά ατροφικά τα νεύρα του αμφιβληστροειδούς. Χρειάστηκε ένα ικανό διάστημα για να αφομοιώσει τι ακριβώς συμβαίνει και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που του περιόριζε την όραση.

Ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης ξεκίνησε την καριέρα του ως αρτιμελής αθλητής από τον Εθνικό Κοζάνης, συνέχισε στον Άρη και κατόπιν στον Ολυμπιακό. Η εξέλιξη του αθλητή κολύμβησης ήταν εντυπωσιακή. Το 2002 κατέκτησε την πρώτη θέση στα 50 μέτρα ύπτιο κάνοντας νέο πανελλήνιο ρεκόρ.

Τα προβλήματα όρασης που άρχισαν να εμφανίζονται, όχι μόνο δεν τον κάμπτουν αλλά τον πεισμώνουν κι έτσι, παρά τους αρχικούς προβληματισμούς του, αποφασίζει να κάνει την μετάβαση και να αρχίσει να αγωνίζεται ως αθλητής με αναπηρία στην κατηγορία S13.

Συμμετέχει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες που διεξάγονται στην Αθήνα, καταρρίπτοντας τα παγκόσμια ρεκόρ και κατακτώντας την πρώτη θέση στα 100 μέτρα πεταλούδα και στα 100 μέτρα ύπτιο καθώς και τη δεύτερη στα 50 μέτρα ύπτιο.

 

Το 2006 συμμετείχε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης για αθλητές με αναπηρία στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής, όπου κατέκτησε έξι χρυσά μετάλλια, καταρρίπτοντας το παγκόσμιο ρεκόρ στα πέντε από τα έξι αγωνίσματα. Την ίδια χρονιά βραβεύτηκε ως καλύτερος αθλητής με αναπηρία από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικών Συντακτών.

Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο ήταν σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής. Στους αγώνες αυτούς κατέκτησε έξι μετάλλια, 2 χρυσά με ισάριθμα παγκόσμια Ρεκόρ, 3 ασημένια και ένα χάλκινο.

Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο το 2012 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 100 μέτρα ύπτιο και στου επόμενους στο Ρίο το 2016 την τέταρτη θέση στο ίδιο αγώνισμα.

Έκλεισε την αγωνιστική του καριέρα στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021 κατακτώντας την 4η θέση στα 100 μέτρα ύπτιο το αγώνισμα που τόσο αγάπησε και με το οποίο έγραψε τα πιο χρυσά γράμματα στο παλμαρέ του.