Χρήστος Φραντζεσκάκης: «Αξίζω να πάρω μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες»

 Νίκη Μηλιαράκη   11:59 27-02-2024  

Χρήστος Φραντζεσκάκης: «Αξίζω να πάρω μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες»


Μετά από μία μεταβατική χρονιά, ο Χρήστος Φραντζεσκάκης είναι έτοιμος να επιστρέψει στο παγκόσμιο προσκήνιο και να διεκδικήσει εκ νέου τα όνειρά του.

Η πρόκληση των Ολυμπιακών Αγώνων και του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος δεν τον αφήνουν καθόλου ασυγκίνητο. Θέλει να είναι «παρών» στις μεγάλες διοργανώσεις της χρονιάς και έτοιμος να διεκδικήσει ακόμα και μία θέση στο βάθρο. Έχει πίστη στον εαυτό του και την τακτική του.

Όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος, έκανε το αγωνιστικό του ντεμπούτο στο Χειμερινό Κύπελλο Ρίψεων που φιλοξενήθηκε προχθές Κυριακή 25/2 στο Στάδιο Ελευθερίας του Ηρακλείου.

 

Η βολή του στα 74.07μ. ήταν αρκετή για να του χαρίσει την πρώτη θέση, όχι όμως και για να του δώσει την ικανοποίηση που ήθελε. «Δεν μπορώ να πω ότι είμαι ευχαριστημένος με τέτοιες επιδόσεις, είναι πολύ χαμηλές. Παρόλα αυτά είδα ότι ο τρόπος που ήρθαν τα μέτρα αφήνει υποσχέσεις για τη συνέχεια. Δηλαδή στη μεγαλύτερη βολή η σφύρα χτύπησε στον κλωβό και σίγουρα έχασα 2-3 μέτρα. Εγώ αυτό που ήθελα να δω είναι ότι είμαι σε καλή κατάσταση και το είδα. Στις πρώτες βολές κατάλαβα ότι μπορώ να ρίξω μακριά, δε βγήκε ωστόσο. Ήταν ο πρώτος αγώνας μετά από τόσο καιρό, ήταν και λίγο το άγχος, δεν ήρθε. Δεν έκοψα καθόλου προπόνηση γι' αυτό τον αγώνα, δεν προετοιμάστηκα καθόλου ήρθαμε κουρασμένοι και θα συνεχίσουμε έτσι για κανένα μήνα ακόμα. Είναι βέβαια και το Ευρωπαϊκό Κύπελλο ρίψεων και μετά θα πέσει η προπόνηση. Τα μέτρα που έριξα καλά είναι, αλλά αφού μπορούσα να ρίξω παραπάνω γι' αυτό δεν είμαι ευχαριστημένος», τονίζει στο runbeat.

Χρήστος Φραντζεσκάκης: «Αξίζω να πάρω μετάλλιο σε μία Ολυμπιάδα» runbeat.gr

Πλέον η προετοιμασία του βρίσκεται στο τελικό της στάδιο πριν ξεκινήσουν οι πιο δυνατοί αγώνες, όπου οι επιδόσεις θα μετράνε. Ο ίδιος αισθάνεται δυνατός και έτοιμος για πολλά πράγματα. «Η προετοιμασία έχει πάει πάρα πολύ καλά. Η προπόνηση πάει όπως θέλω, τα μέτρα είναι ικανοποιητικά και έχω δυναμώσει στα βάρη. Ευτυχώς δεν είχα σοβαρό τραυματισμό. Μόνο ένα διάστρεμμα έπαθα στην Αφρική και έχασα δέκα μέρες προπόνησης, αλλά έχει πάει πολύ καλά ως τώρα και θέλω να δω τα αποτελέσματα το καλοκαίρι».

Εκτός από σωματικά, ο Χρήστος Φταντζεσκάκης, είναι έτοιμος και ψυχικά αφήνοντας πίσω του μία δύσκολη χρονιά. «Πέρυσι ήμουν και ψυχολογικά και σωματικά μπερδεμένος. Παρότι ξεπέρασα πριν τους αγώνες το πρόβλημα με την πάρεση δεν ήμουν καλά για να αγωνιστώ. Όταν σκέφτεσαι ότι δε θα πας καλά δε θα πας. Εάν σκέφτεσαι αρνητικά αυτό βγαίνει. Από την άλλη εάν σκέφτεσαι θετικά δεν είναι σίγουρο και πάλι ότι θα πας καλά. Πρέπει να είσαι στην μέρα σου, είναι οι συγκυρίες του αγώνα, είναι-ωστόσο-πολύ σημαντική η ψυχολογία. Εγώ τα τελευταία χρόνια έχω το άγχος με το μέρος μου, δηλαδή το μετατρέπω σε ενέργεια και μου πάει καλύτερα ο αγώνας, αλλά γενικά η ψυχολογία είναι πολύ σημαντική».

Χρήστος Φραντζεσκάκης: «Αξίζω να πάρω μετάλλιο σε μία Ολυμπιάδα» runbeat.gr

Το πιο σημαντικό τη δεδομένη στιγμή για τον Χανιώτη σφυροβόλο είναι να είναι έτοιμος στους σημαντικούς αγώνες. «Στόχος είναι η Ολυμπιάδα και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Οι αγώνες στη Ρώμη είναι δύο μήνες πριν την Ολυμπιάδα και θα κυνηγήσουμε κι εκεί μία καλή θέση. Για εμάς ο αγώνας-στόχος είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Για εκεί είναι προσαρμοσμένη η προετοιμασία μας. Γι’ αυτό προπονούμε».

Η συμμετοχή του στους αγώνες του Παρισιού μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη καθώς και το όριο να μην πιάσει, βρίσκεται στη δεύτερη θέση στο ranking. «Το όριο δε με αγχώνει καθόλου γιατί είμαι πολύ ψηλά στη βαθμολογία ranking», επισημαίνει και εξηγεί: «Είμαι ο δεύτερος αθλητής που προκρίνεται χωρίς όριο, οπότε θα πρέπει να με περάσουν 20 αθλητές για να χάσω την πρόκριση. Όπως και να έχει μέσα στη χρονιά θα το κάνω και το όριο σίγουρα. Θα μπορούσα να το πιάσω και στο Ηράκλειο την Κυριακή, αλλά καλύτερα που δεν έριξα τόσο μεγάλη βολή γιατί ίσως με επηρέαζε στη συνέχεια εάν δεν έπιανα τα ίδια μέτρα. Τώρα έχω περισσότερο κίνητρο για τη συνέχεια. Να μπορώ να βελτιώνομαι σε κάθε αγώνα».

Στα 24 χρόνια του έχει καταφέρει να εδραιωθεί στους κορυφαίους σφυροβόλους του κόσμου και ο ανταγωνισμός με τους καλύτερους τον έχει κάνει να πιστεύει ακόμα περισσότερο στον εαυτό του. «Έχω συνηθίσει πλέον να αγωνίζομαι με τους ελίτ. Τους συναντώ συχνά σε διεθνή μίτινγκ και στις μεγάλες διοργανώσεις. Πολλούς από αυτούς τους έχω κερδίσει σε κάποιο αγώνα και δε φοβάμαι κανένα. Τον μόνο που θέλω να ξεπερνάω είναι ο εαυτός μου και εάν το κάνω αυτό είμαι απόλυτα ευχαριστημένος και σίγουρα και με το αποτέλεσμα θα είμαι ευχαριστημένος».

Ερωτηθείς εάν βλέπει τον εαυτό του στο βάθρο σε Ολυμπιακούς Αγώνες είναι απόλυτα ειλικρινής: «Έχω βάλει πολύ υψηλούς στόχους στην καριέρα μου και εάν δεν καταφέρω να ανέβω στο βάθρο θα είναι ένα απωθημένο για μένα. Δηλαδή πιστεύω ότι αξίζω. Έχω τέσσερις Ολυμπιάδες που θεωρητικά θα είμαι καλά (2024, 2028, 2032 και 2036). Πιστεύω ότι κάποια στιγμή το αξίζω να πάρω ένα μετάλλιο»...