Υπεγράφη η Ολυμπιακή Εκεχειρία

 Runbeat Team   13:33 17-04-2024  

Υπεγράφη η Ολυμπιακή Εκεχειρία


Την Ολυμπιακή Εκεχειρία υπέγραψαν την Δευτέρα το απόγευμα οι Δήμαρχοι των τριών Αρχαίων Πόλεων, Αρχαίας Ολυμπίας, Ήλιδας και Σπάρτης, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας, λίγες ώρες πριν ανάψει ο Ιερή Φλόγα, στο Αρχαίο Στάδιο, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024».

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας σε συνεργασία με το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας στην προσπαθειά τους να ενδυναμώσουν ακόμα περισσότερο το φιλειρηνικό μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων καθιέρωσαν από το 2016 με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο Ντε Τζανέιρο την υπογραφή της Διακήρυξης της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, για τη παύση των πολέμων κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Για το σκοπό αυτό, επιλέχθηκε ο Ιερός Χώρος της Ολυμπίας προσδίδοντας συμβολισμό στην πράξη και κυρίως προσθέτοντας το Ηθικό πλεονέκτημα των μνημείων της Ολυμπίας που αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά αφού φέρνουν από τα βάθη των αιώνων τις ωραιότερες ανθρωπιστικές αξίες της φιλίας της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών.

 

Η σχετική τελετή υπογραφής της σύγχρονης Ολυμπιακής Εκεχειρίας σύμφωνα με τα αρχαία πρότυπα, πραγματοποιήθηκε μπροστά στον ναό της Ήρας, εκεί όπου φυλασσόταν ο δίσκος του Ίφιτου πάνω στο οποίο είχε χαραχτεί η Ιερή Εκεχειρία των αρχαίων ολυμπιακών αγώνων, η μακροβιότερη πράξη ειρήνης όλων των εποχών που διατηρήθηκε για περισσότερο από χίλια χρόνια. Την αυθεντικότητα του ιερού κειμένου επικυρώνουν με τις υπογραφές τους οι Δήμαρχοι των πόλεων Ολυμπίας, Ήλιδας και Σπάρτης, εκπροσωπώντας συμβολικά τις τρείς αρχαίες πόλεις που είχαν υπογράψει την ιερή Εκεχειρία.

«Είμαστε όλοι εδώ για να υπηρετήσουμε με τον ίδιο αυστηρό τρόπο το παράδειγμα των πρωτεργατών της Ιερής εκεχειρίας αλλά και των οραματιστών της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων Πιέρ Ντε Κουμπερνέν και Δημητρίου Βικέλα και να στείλουμε το μήνυμα της Ειρήνης σε όλο τον κόσμο. Να μπολιάσουμε νέους και νέες σε κάθε σημείο του πλανήτη μας, με το δένδρο της ελπίδας, με την θέληση της συνύπαρξης, με το σεβασμό στο διαφορετικό, με την αποδοχή στην ποικιλομορφία του παγκόσμιου πολιτισμού», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Αριστείδης Παναγιωτόπουλος.

«Η σημερινή Διακήρυξη υπογραμμίζει την ανάγκη επέκτασης του διαλόγου τόσο θεματικά όσο και από άποψη συχνότητας. Όχι μόνο μεταξύ μας, αλλά και με τις κοινωνίες και κυρίως τη νέα γενιά. Ως καθολική αντίληψη, η Ολυμπιακή Εκεχειρία μπορεί να αγγίξει της τις καρδιές των ανθρώπων. Η πραγματική πρόκληση είναι να κερδίσει και το μυαλό τους», ανέφερε στον λόγο του ο Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, κ. Κωνσταντίνος Φίλης.

«Υπάρχουν ορισμένες πράξεις που, αν και συμβολικές, μπορούν να αποτελέσουν μια νέα νοηματοδότηση, μια ουσιαστική επικαιροποίηση διαχρονικών Αξιών, όπως αυτές του «Ολυμπισμού» και της «Εκεχειρίας». Μια τέτοια πράξη είναι και η σημερινή συνυπογραφή της Εκεχειρίας του 21ου αιώνα, μεταξύ των πόλεων που συνυπέγραψαν και την πρώτη Ολυμπιακή Εκεχειρία 2800 χρόνια πριν. Είναι μια πράξη πρωτίστως πολιτική, που αν και συμβολική, στις μέρες μας με τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, θα έπρεπε να έχει πιο ουσιαστικό χαρακτήρα», δήλωσε ανάμεσα σε άλλα ο Δήμαρχος Ήλιδας, κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.

«Εδώ πριν από 2800 χρόνια ο Βασιλιάς της Σπάρτης Λυκούργος, ένας από τους μεγαλύτερους νομοθέτες του Αρχαίου κόσμου, με τους Βασιλείς της Ήλιδας Ίφιτο και Πίσας Κλεοσθένη χάραξαν στο δίσκο το ιερό κείμενο της Εκεχειρίας καθιερώνοντας το μακροβιότερο σύμφωνο Ειρήνης του Αρχαίου κόσμου. Η πολύτιμη αυτή παρακαταθήκη του Ελληνικού Πολιτισμού αναβιώνει σήμερα εδώ με την συνεργασία των τριών Δήμων και του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας, προσδοκώντας να μεταδοθεί με την δύναμη των αξιών του τόπου μας σε κάθε γωνιά του πλανήτη», ανέφερε στο λόγο του ο Δήμαρχος Σπάρτης, κ. Μιχαήλ Βακαλόπουλος.

Την Διακήρυξη υπέγραψαν, επίσης, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Τόμας Μπαχ και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Σπύρος Καπράλος, παρουσία μελών της κυβέρνησης, εκπροσώπων των κομμάτων, Εκκλησιαστικών αρχών και αιρετών της Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού, καθώς και ξένων και ελληνικών αντιπροσώπων.

 

Σημειώνεται ότι, μετά από πρωτοβουλία του κ. Σπύρου Καπράλου, απαγγέλθηκε το ποίημα του Ηλειολάτρη Τάκη Δόξα «Το Φως της Ολυμπίας» από τον ηθοποιό Γιάννη Στάνκογλου.

Μετά το πέρας της τελετής υπογραφής της Εκεχειρίας, παρατέθηκε δείπνο επισήμων στο ξενοδοχείο Antonios, με την παρουσία της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κας Σακελλαροπούλου.