Κορυφαίοι Μαραθωνοδρόμοι αναλύουν στοιχεία της προετοιμασίας τους και στρέφονται στη διατροφή των Κενυατών

 Runbeat Team   19:03 05-01-2021  

Κορυφαίοι Μαραθωνοδρόμοι αναλύουν στοιχεία της προετοιμασίας τους και στρέφονται στη διατροφή των Κενυατών


Μπορεί για κάποιους το 2:14:00 σε έναν Μαραθώνιο να είναι άπιαστο όνειρο, ωστόσο για άλλους που επιδιώκουν να φτάσουν σ' αυτό το σημείο και χαμηλότερα επιβάλλεται να τηρούν κατά γράμμα κάποια σημαντικά κομμάτια κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας τους, όπως τονίζουν οι κορυφαίοι Μαραθωνοδρόμοι.

Ο χρόνος προπόνησης τις ημέρες... ξεκούρασης, ο ρόλος των ηλεκτρολυτών, η υγιεινή καθημερινότητα και οι αναγκαίες ημέρες που το ρεπό είναι επιβεβλημένο, είναι τα κάποια από τα βασικά στοιχεία στα οποία στέκονται οι κορυφαίοι.

1)Σύμφωνα μ' αυτούς, λίγες είναι οι μέρες ξεκούρασης, καθώς ακόμα κι όταν υπάρχει χώρος για κάποιο ρεπό, εκείνοι πηγαίνουν κανονικά για προπόνηση. Μία προπόνηση που περιλαμβάνει πολύ σταθερό ρυθμό ο οποίος είναι περίπου 15-30sec/km κάτω από το ρυθμό του μαραθωνίου. Όλοι φτάνουν σε ένα σημείο στην προετοιμασία τους, όπου αυτός ο ρυθμός αισθάνεται πολύ άνετος για να τρέξει 20-35 χιλιόμετρα ακόμα και στις ημέρες ανάρρωσης.

2)Κανένας τους δε δίνει μεγάλη σημασία στην κατανάλωση ηλεκτρολυτών κατά την προπόνηση. Όλοι κατανάλωναν νερό πριν και μετά την προπόνηση και περιστασιακά ανεφοδιάζονταν με πρωτεϊνούχα ροφήματα ή κάτι παρόμοιο, αλλά σπάνια κατανάλωναν άλλα συμπληρώματα οποιουδήποτε είδους.

3) Όλοι τους εξέφρασαν έντονα τη σημασία μιας υγιούς ισορροπίας, τόσο στον επαγγελματικό χώρο, όσο και στην καθημερινότητα. Αν κάνεις κάποια δραστηριότητα έξω από το τρέξιμο, μπορεί να φέρει κάποιο τραυματισμό που θα μπορούσε να σε βγάλει εκτός δράσης για λίγο.

4) Όλοι οι αθλητές εξέφρασαν τη σημασία του "να ακούτε το σώμα σας". Οι δρομείς συχνά δεν το κάνουν αυτό και αρνούνται να πάρουν μια μέρα ρεπό  όταν πραγματικά το έχουν ανάγκη. Κανένας από τους αθλητές δεν έπαιρνε συχνά ρεπό, αλλά όλοι είπαν ότι είναι αναγκαίο όταν ξέρουν ότι το χρειάζεται το σώμα τους.

5)Σημαντικό κομμάτι βέβαια έχει να κάνει με τη διατροφή, όπου όλο και περισσότεροι δρομείς ακολουθούν την πεπατημένη τα τελευταία χρόνια διατροφή των Κενυατών. Όμως ποια είναι αυτή η διατροφή;

Η ιστοσελίδα sweatelite.co βρέθηκε κοντά στους Κενυάτες δρομείς για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και μπόρεσε να αντλήσει μέρος της καθημερινής τους διατροφής αλλά και προπόνησής.

Το Καπταγκάτ της Κένυας είναι το μέρος πολλών από τους ταχύτερους μαραθωνοδρόμους του κόσμου. Εκεί που περνούν το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της προετοιμασίας τους πριν από τους μεγάλος αγώνες ή τις σημαντικές διοργανώσεις.

Όμως, πως είναι η ζωή ενός αθλητή στην αγροτική Κένυα; Ποια διατροφή ακολουθούν οι μεγαλύτεροι μαραθωνοδρόμοι του κόσμου;

Μπορεί η ζωή ενός αθλητή κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του στο Καπταγκάτ να είναι απλή, λιτή και επαναλαμβανόμενη, ωστόσο αυτό που μας εκπλήσσει είναι η διατροφή που ακολουθούν.

Ξεχνάμε συμπληρώματα διατροφής, ξεχνάμε τα λιπαρά φαγητά, ξεχνάμε την πρωτεΐνη και επικεντρωνόμαστε στη διατροφή με βάση τα φυτά και τα λαχανικά. Τα περισσότερα απ' αυτά τα τρόφιμα καλλιεργούνται τοπικά, βιολογικά, κατευθείαν από τα γύρω αγροκτήματα.

Η κατανάλωση πρωτεϊνών των αθλητών είναι αρκετά χαμηλή. Οι περισσότεροι αθλητές σπάνια τρώνε κρέας περισσότερες από μία φορές κάθε δεκαπενθήμερο.  Ποια είναι όμως το βασικά στοιχεία της διατροφής τους;

Το Ουγκάλι και το Μαναγκού τα μυστικά όπλα των Κενυατών!

Ουγκάλι: Φτιάχνεται από καλαμποκάλευρο, μαγειρεύεται σε νερό για να σχηματίσει ένα είδος κέικ καλαμποκιού. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο και πολύ απλή γεύση. Χρησιμοποιούμε τέσσερα ποτήρια νερό, δύο κουταλιές ζάχαρη και δύο κούπες καλαμποκάλευρο. Τοποθετούμε το νερό και τη ζάχαρη σε μία κατσαρόλα, μέχρι να βράσουν. Έπειτα ρίχνουμε το καλαμποκάλευρο σιγά-σιγά και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός.

Μαναγκού: Είναι ένα σκούρο πράσινο φυλλώδες λαχανικό σαν σπανάκι και τρώγεται αφού σοταριστεί σε νερό και λίγο λάδι.

Λάχανο: Καταναλώνεται με παρόμοιο τρόπο διαχείρισης, όπως το Μαναγκού.

Φασόλια: Ένας τύπος κόκκινων φασολιών, πιθανώς η πιο πλούσια σε πρωτεΐνες τροφή που συχνά καταναλώνουν οι αθλητές (εκτός από γάλα, αυγά και περιστασιακό κρέας).

Ψωμί: Οι αθλητές φάνηκαν να τρώνε ψωμί αρκετά, καθώς και τσιπάτι (μία ινδική συνταγή ψωμιού). Συχνά καταναλώνουν απλό άσπρο ψωμί για πρωινό.

Ρύζι: Συνδυάζεται συχνά με φασόλια.

Αυγά: Τρώγονται συχνά μαζί με ένα πιάτο Μαναγκού και Ουκάλι.

Σνακ: Τα σνακ που καταναλώνονται πιο συχνά είναι φρούτα όπως μπανάνες. Βέβαια πολλοί αθλητές έχουν επίσης καθημερινό απογευματινό ραντεβού στις για να πιουν ένα φλιτζάνι τσάι και να κάνουν παρέα καθώς τελείωσε η μέρα.

Ποτά: Νερό, σόδες (περιστασιακά), τσάι (αρκετές φορές την ημέρα - μαύρο τσάι με άφθονο γάλα και ζάχαρη).

Μερικοί από τους αθλητές στην ομάδα του Κιπτσόγκε καταναλώνουν σκόνες ηλεκτρολυτών μετά από μεγάλες διαδρομές, ωστόσο εκτός απ' αυτό, κανένας δεν καταναλώνει συμπληρώματα, σκόνες πρωτεΐνης ή προϊόντα ανάκτησης.

Είναι δεδομένο πως η χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες διατροφή των συγκεκριμένων αθλητών, θα μπορούσε να είναι ανησυχητική, ωστόσο οι επιδόσεις δείχνουν το αντίθετο και τα αποτελέσματα είναι ο καλύτερος καθρέπτης, για να ανατρέψει κάθε άλλη άποψη για τους ίδιους.