Kenya's Report: Είναι οι Αιθίοπες καλύτεροι δρομείς από τους Κενυάτες;

 Manuel Viehl   8:59 30-11-2021  

Kenya's Report: Είναι οι Αιθίοπες καλύτεροι δρομείς από τους Κενυάτες;


Για χρόνια, δεν υπήρχε τρόπος να σταματήσει η κυριαρχία των Κενυατών δρομέων. Όταν μιλούσαμε για τους κορυφαίους δρομείς του κόσμου, για πολύ καιρό μόνο τα ονόματα και οι τοποθεσίες προπόνησης στην Κένυα αναφέρονταν. Τα τελευταία χρόνια, όμως, η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει και νέες δυνάμεις να ανεβαίνουν στο προσκήνιο. Οι Αιθίοπες και οι αθλητές από την Ουγκάντα δεν βρισκόντουσαν μακριά από την κορυφή του τρεξίματος, με δρομείς όπως ο Kenenisa Bekele ή ο Haile Gebreselasie. Απλά οι Κενυάτες είχαν καταφέρει να επικρατήσουν σε μεγάλο μέρος.

Ο απολογισμός των παγκόσμιων ρεκόρ δείχνει ξεκάθαρα ότι η Κένυα ακόμα βρίσκεται σε θέση οδηγού για πολύ και ότι «κρατάει» τα περισσότερα ρεκόρ. Για πρώτη φορά, η Κένυα δεν ήταν όμως όσο δυνατή ήταν πάντα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο φέτος. Μήπως έχει «ξεφτίσει» η «λάμψη» των Κενυατών δρομέων, είναι ο ενθουσιασμός μας δικαιολογημένος και μήπως η Αιθιοπία και η Ουγκάντα είναι η νέα «Μέκκα» του τρεξίματος;

 

Με μία πρώτη ματιά, οι συνθήκες που γίνονται οι προπονήσεις είναι σχετικά οι ίδιες. Δεν έχει να κάνει το εάν βρίσκεσαι στην Κένυα, στην Αιθιοπία ή στην Ουγκάντα. Και στις τρεις χώρες, τα πιο συνηθισμένα σημεία για να τρέχει κανείς είναι σε υψόμετρο (2.000 – 2.400 μέτρα υψόμετρο) και σε χωμάτινες διαδρομές με πέτρες. Η ζωή είναι επίσης πολύ απλή και στα τρία μέρη σε σχέση με την Ευρώπη, με το παραδοσιακό τους φαγητό, όπως τα φασόλια, τα chapati, lentilsκαι άλλα. Τα βασικά γεύματα στις τρεις αυτές χώρες δεν διαφέρουν πολύ. Άρα, ποια είναι η μεγαλύτερη διαφορά σε σχέση με την Κένυα; Πιθανότατα η απάντηση δεν κρύβεται στην τοπογραφία ενός μέρους, αλλά σε κάτι που ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν.

Μέχρι στιγμής, η NN running team και αρκετές άλλες ομάδες διατηρούν δυνατά γκρουπ τρεξίματος στην Αιθιοπία (Αντίς Αμπέμπα) ή στην Ουγκάντα (Καπτσόρουα), αλλά ξεκίνησαν με γκρουπ στην Κένυα. Λόγω της κυριαρχίας των Κενυατών δρομέων τα τελευταία χρόνια, οι εταιρίες αθλητικών παπουτσιών, ρούχων, αλλά και τα γραφεία managementενδιαφέρθηκαν γρήγορα για τους αθλητές της χώρας, θέλοντας να δημιουργήσουν ομάδες που θα λάμβαναν μέρος σε μεγάλους αγώνες παγκοσμίως.

Αυτό οδήγησε στην αναζήτηση έμπειρων και παγκόσμιας φήμης προπονητών. Η Κένυα είναι ξεκάθαρο ότι έχει πάρα πολλούς από τους κορυφαίους προπονητές του κόσμου, όπως τον Ιταλό RenatoCanova, τον Brother O' Colm και τον Patrick Sang, προπονητή του Eliud Kipchoge. Αυτό εξασφάλισε την επιτυχία για αρκετά χρόνια στην Κένυα, με την διαφορά με τις άλλες χώρες μόνο να μεγαλώνει. Το πλεονέκτημα της Κένυας μπορεί να μικρύνει όσο περνάει ο καιρός, καθώς πολλοί Αιθίοπες και Ουγκαντέζοι προπονούνται εκεί, σε προπονητικά κέντρα της χώρας.

 

Δυνατοί δρομείς προπονούνται για πολλές εβδομάδες και μήνες στην Κένυα. Οι εγκαταστάσεις που υπάρχουν στη χώρα έχουν δημιουργηθεί εδώ και πολλά χρόνια, κάτι το οποίο κάνει αθλητές από άλλες χώρες να θέλουν να τις χρησιμοποιήσουν. Μόνο τώρα υπάρχει η δυνατότητα για την Ουγκάντα και την Αιθιοπία να δημιουργήσουν δικές τους εγκαταστάσεις για προπονήσεις. Αυτό όμως σίγουρα χρειάζεται χρόνο και οι αθλητές χρειάζονται χρόνια προπονήσεων για να αγωνιστούν σε κορυφαίο επίπεδο. Αυτό φαίνεται και σε έναν από τους κορυφαίους αθλητές του κόσμου, τον Ουγκαντέζο Joshua Cheptegei, που έχει καταφέρει να συγκεντρώσει όλα τα βλέμματα πάνω του μετά από τα παγκόσμια ρεκόρ που έχει σημειώσει στα 5.000 και 10.000 μέτρα σε στίβο, αλλά και τα 5 χιλιόμετρα σε αγώνα δρόμου.

Η μαγεία που υπάρχει γύρω από την Κένυα και την προπονητική περιοχή του Ίτεν θα συνεχίσει να υπάρχει. Εκεί, για πολλούς Ευρωπαίους δρομείς, η κοινότητα που έχει δημιουργηθεί, αλλά και η αίσθηση που τους δίνει το Ίτεν ότι είναι το δεύτερο «σπίτι» τους είναι κάτι σημαντικό.Όπως είναι φυσικό, αυτό προσελκύει πολλούς νέους δρομείς, κάτι το οποίο δείχνει και το γιατί η Κένυα θα συνεχίσει να είναι μία επιλογή για νεαρούς και ελπιδοφόρους αθλητές. Η διαφορά που υπάρχει στους δρομείς που «βγαίνουν» από την Κένυα, την Αιθιοπία και την Ουγκάντα πιθανότατα θα μικρύνει μέσα στα επόμενα χρόνια.

Στο παρακάτω βίντεο της NNRunningTeamμπορούμε να δούμε το πως οι δρομείς γύρω από τον Joshua Cheptegei προπονούνται στην Ουγκάντα, στην Καπτσόρουα.