4,5 λεπτά έντονης καθημερινής άσκησης μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου!

 Runbeat Team   18:49 03-08-2023  

4,5 λεπτά έντονης καθημερινής άσκησης μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου!


Το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ δημοσίευσε μία νέα διεθνή μελέτη στο περιοδικό «JAMA Oncology», στο οποίο αναφέρεται ότι μόλις τεσσεράμισι λεπτά έντονης καθημερινής δραστηριότητας θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου έως και 32%.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από έξυπνες φορητές συσκευές για να παρακολουθήσουν την καθημερινή δραστηριότητα περισσότερων από 22.000 ατόμων με μέσο όρο ηλικίας τα 62 έτη. Το επόμενο βήμα ήταν να αναλύσουν τα κλινικά αρχεία υγείας των συμμετεχόντων για σχεδόν επτά χρόνια, με σκοπό να μελετήσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στα συγκεκριμένα άτομα.

 

Όπως αποδείχθηκε μέσω της σχετικής μελέτης, τα μόλις τέσσερα έως πέντε λεπτά έντονης διαλειμματικής σωματικής δραστηριότητας καθημερινά, σχετίζονται άμεσα με τον σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, πάντα βέβαια σε σχέση με άτομα που δεν αθλούνται καθόλου. Μέσα στις συγκεκριμένες δραστηριότητες περιλαμβάνονται και απλά πράγματα, όπως οι δουλειές του σπιτιού, τα βαριά ψώνια στο σούπερ μάρκετ, το δυναμικό περπάτημα ή διάφορα παιχνίδια τα οποία χρειάζονται «παραπάνω» ενέργεια.

4,5 λεπτά έντονης καθημερινής άσκησης μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου! runbeat.gr

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, Εμμανουήλ Σταματάκης, τόνισε ότι «είναι αρκετά αξιοσημείωτο να βλέπουμε ότι η αύξηση της έντασης των καθημερινών καθηκόντων για μόλις τέσσερα έως πέντε λεπτά την ημέρα, που γίνονται σε σύντομες εκρήξεις περίπου ενός λεπτού η κάθε μία, συνδέεται με συνολική μείωση του κινδύνου καρκίνου έως και 18% και έως 32% για τύπους καρκίνου που έχουν συνδεθεί με τη σωματική δραστηριότητα».

 

Σημαντικό είναι βέβαια να αναφερθεί ότι ενήλικες οι οποίοι δεν ασκούνται, δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν ορισμένους καρκίνους, όπως του μαστού, του ενδομητρίου ή του παχέος εντέρου. Το ήπαρ, οι πνεύμονες, οι νεφροί, το ενδομήτριο, το μυέλωμα, το παχύ έντερο, το κεφάλι, η ουροδόχος κύστη και ο μαστός ήταν οι περιοχές ανάπτυξης καρκίνου που μελετήθηκαν στην έρευνα του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ.