Αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά ρεκόρ στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Όρεγκον

 Runbeat Team   13:11 25-07-2022  

Αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά ρεκόρ στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Όρεγκον


Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του Όρεγκον αποτελεί παρελθόν εδώ και μερικές ώρες αφήνοντας μία γλυκιά επίγευση για τα όσα είδαμε το τελευταίο δεκαήμερο. Οι φίλοι του κλασικού αθλητισμού είχαν τη δυνατότητα να δουν τρία παγκόσμια ρεκόρ, αλλά και εθνικά ρεκόρ τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο.

 

Περισσότεροι από 1700 αθλητές από 179 χώρες (συν την Ομάδα Προσφύγων Αθλητών) αγωνίστηκαν στο Όρεγκον, ενώ τους αγώνες παρακολούθησαν σχεδόν 150.000 θεατές.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι χώρες που κατέκτησαν χρυσό μετάλλιο σημειώνοντας νέο ρεκόρ καθώς από 26 που ήταν το 2017 στο Όρεγκον αυξήθηκαν σε 29!

Επίσης, υπήρξε νέο ρεκόρ παρουσίας αθλητών σε τελικούς από διαφορετικές χώρες. Πιο συγκεκριμένα από 76 που ήταν στην Ντόχα το 2019 έγιναν 81 οι χώρες που είχαν αντιπρόσωπο σε τελικό το 2022 στο Όρεγκον. Μάλιστα, Λιβερία, Νίγηρα, Πακιστάν, Σαμόα, Φιλιππίνες και Γουατεμάλα είχαν για πρώτη φορά αντιπρόσωπο σε τελικό σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Το Περού, το Καζακστάν και η Νιγηρία κέρδισαν τα πρώτα τους χρυσά μετάλλια και η Ινδία και η Μπουρκίνα Φάσο είχαν επίσης τις καλύτερες επιδόσεις τους σε μετάλλια (ασημένιο).

Η ομάδα των ΗΠΑ κατέρριψε το ρεκόρ με τα περισσότερα μετάλλια σε ένα μόνο πρωτάθλημα, κερδίζοντας 33 συνολικά, ενώ 13 από αυτά ήταν χρυσά.

Η Τζαμάικα από τη δική της πλευρά έκανε επίδειξη δύναμης κατακτώντας και τα τρία μετάλλια στα 100μ. γυναικών.

Η Kimberly Garcia από το Περού μπορεί να χαρακτηριστεί η αθλήτρια των αγώνων καθώς σε ατομικό επίπεδο κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια στους αγώνες βάδην 20 και 35 χιλιομέτρων. Εάν αγωνιζόταν ως χώρα θα αν στην 7η θέση του πίνακα των μεταλλίων.

Το 18ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα είχε αθλητές και αθλήτριες που ήταν κυρίαρχοι στο αγώνισμά τους, είχε όμως και συναρπαστικά φινάλε με έντονο συναγωνισμό. Μόλις δύο εκατοστά του δευτερολέπτου χώρισε τους νικητές των 100μ ανδρών. Τα 10.000 μ. γυναικών προσέφεραν συναρπαστικό φινάλε, όπως και η σφαιροβολία των ανδρών. Ακόμη και τα 35χλμ βάδην ανδρών προσέφεραν συγκινήσεις καθώς τους δύο πρώτους χώριζε μόλις ένα δευτερόλεπτο.

Στην ιστορία θα μείνει το εκπληκτικό παγκόσμια ρεκόρ της Sydney McLaughlin στα 400 μέτρα με εμπόδια (50.68), της Tobi Amusan στα 100 μέτρα με εμπόδια (12.12) και του Mondo Duplantis στο άλμα επί κοντώ (6.21μ.).

Επίσης σημειώθηκαν 13 ρεκόρ αγώνων, 30 κορυφαίες φετινές επιδόσεις στον κόσμο, 19 ρεκόρ περιοχής, 92 εθνικά ρεκόρ και 1 παγκόσμιο ρεκόρ U20.

Πραγματοποιήθηκαν οι ταχύτεροι μαραθώνιοι όλων των εποχών σε μεγάλα πρωταθλήματα, ενώ ήταν η πρώτη φορά που τρεις γυναίκες έσπασαν το φράγμα των εννέα λεπτών στα 3000 μέτρα στιπλ.

Η Allyson Felix αύξησε το σύνολο των μεταλλίων της σε 20 μετά το χρυσό στα 4Χ400μ γυναικών και το χάλκινο στη μικτή 4Χ400μ.

Η Ελλάδα με το ασημένιο μετάλλιο που κατέκτησε ο Μίλτος Τεντόγλου στο μήκος των ανδρών βρίσκεται στην 33η θέση του πίνακα μεταλλίων.

Αναλυτικά, ο πίνακας μεταλλίων