Ανησυχία στην Κένυα για τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα ντόπινγκ

 Runbeat Team   12:01 29-10-2022  

Ανησυχία στην Κένυα για τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα ντόπινγκ


Τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα ντόπινγκ στην Κένυα έχουν προκαλέσει τεράστια ανησυχία στη χώρα.

Ο Brett Clothier, επικεφαλής του AIU (Μονάδα Ακεραιότητας Στίβου), ζήτησε να χρηματοδοτηθεί επαρκώς η Υπηρεσία Αντιντόπινγκ της Κένυας (ADAK) για να περιοριστεί η χρήση απαγορευμένων ουσιών καθώς η Κένυα βρίσκεται πλέον σε δυσμενή θέση.

 

Ο Clothier σημείωσε ότι η έρευνα ήταν ένα σημαντικό μέρος της δουλειάς τους και ότι είχαν εντείνει τις προσπάθειες προκειμένου να αποκαλύψουν τους αθλητές και τις αθλήτριες που έχουν κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών.

«Έχουμε γίνει πολύ καλύτεροι στη δουλειά μας και πραγματικά είναι πλέον πολύ δύσκολο για έναν αθλητή να μας κρυφτεί. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι το ντόπινγκ στην Κένυα μεσουρανεί. Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και αυτή είναι μια πολύ σοβαρή στιγμή για το στίβο της Κένυας», ανέφερε σε τηλεοπτικές δηλώσεις του ο Brett Clothier.

Πολύ πρόσφατα, μόλις στις 21 Οκτωβρίου, ανακοινώθηκε ότι η πρωταθλήτρια του Μαραθωνίου της Βοστώνης το 2021, Diana Chemtai Kipyokei και η συμπατριώτισσά της Betty Wilson Lempus τέθηκαν σε προσωρινή αναστολή καθώς βρέθηκαν να έχουν κάνει χρήση συνθετικών ουσιών γλυκοκορτικοειδών - triampotcinolone που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα και στη θεραπεία αρθρικών διαστρεμμάτων, πόνου και τραυματισμών.

Η Κένυα μετρά πάνω από 20 αθλητές που έχουν προσωρινά αποκλειστεί ή έχουν οριστικά αποκλειστεί λόγω παραβιάσεων των κανόνων αντι-ντόπινγκ (ADRVs). Οι δέκα εξ αυτών βρέθηκαν θετικοί σε απαγορευμένες ουσίες το διάστημα 2021-2022.

Η Ομοσπονδία της Κένυας με ανακοίνωσή της στις αρχές της εβδομάδας τόνισε ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα κινηθεί άμεσα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

"Η Athletics Kenya (AK) κάνει επί του παρόντος ό,τι είναι δυνατό για να ανακαλύψει τους δράστες του ντόπινγκ" ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας της Κένυας (ΑΚ).

Η AK αναφέρει επίσης ότι την περασμένη εβδομάδα είχε συνάντηση με προπονητές και αθλητές με στόχο να τους ενημερώσει για τους τρόπους που θα καταπολεμηθεί το ντόπινγκ.