Αποκάλυψη: Ο πιο μισητός μαραθωνοδρόμος στη Κένυα-Ερευνάται για συνωμοσία εις βάρος της Κένυας για να αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς αγώνες

 Runbeat Team   14:00 27-04-2021  

Αποκάλυψη: Ο πιο μισητός μαραθωνοδρόμος στη Κένυα-Ερευνάται για συνωμοσία εις βάρος της Κένυας για να αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς αγώνες


Ο ύποπτος για πλαστογραφία Elias Kiptum, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι μέρος διεθνούς συνωμοσίας, με σκοπό να αμαυρώσει την αθλητική εικόνα της Κένυας συνελήφθη τη Δευτέρα και αντιμετωπίζει κατηγορίες από δικαστήριο του Ναϊρόμπι. O Κενυάτης που έτρεξε τελευταία φορά σε επίσημο Μαραθώνιο το 2016 και έχει καλύτερο χρόνο 2:08:22 από το 2007, κατηγορείται για ψευδείς ισχυρισμούς πως οι Κενυάτες δρομείς χρησιμοποιούν απαγορευμένες ουσίες (doping), με απώτερο σκοπό να καταφέρει την αποβολή της χώρας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

 

Το Directorate of Criminal Investigations (DCI) αναφέρει ότι μετά από έφοδο στο σπίτι του Kiptum βρήκαν πλαστογραφημένα έγγραφα και laptops σχετικά με τη δράση του κατά της Αθλητικής Ομοσπονδίας της Κένυας, αλλά μαζί και διάφορα «ύποπτα» έγγραφα από τράπεζες. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ο γεννημένος το 1980 Κενυάτης είναι μέλος μίας διεθνούς σπείρας που έχει σκοπό να δημιουργήσει στην Αφρικανική χώρα το ίδιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ρωσία με το doping. Προς το παρόν, η Κένυα έχει τους περισσότερους αθλητές που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για doping στον κόσμο, πέρα από τη Ρωσία, η οποία όμως αντιμετωπίζει εθνικό ban.

Ο Elias Kiptum συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Jomo Kenyatta, με το DCI να αναφέρει σε ένα Tweet του ότι: «Η σύλληψή του και η επακόλουθη αγωγή ακολουθήθηκαν από έρευνες των ντετέκτιβ της Μονάδας κατά των Ναρκωτικών του DCI, οι οποίοι από τον Σεπτέμβριο του 2020 διώκουν αυτό το εγκληματικό συνδικάτο που συνεργάζεται με ξένους δημοσιογράφους για τη δημιουργία πληροφοριών σχετικά με το doping στον αθλητισμό».

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο συγκεκριμένο θέμα, όλη η Κένυα είναι «στο πόδι» καθώς η υπόθεση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό πολλούς αθλητές. Ο ύποπτος Kiptum αρνήθηκε και τις 12 κατηγορίες εναντίον του και θα παραμείνει υπό κράτηση της αστυνομίας εν αναμονή της απόφασης που αναμένεται αυτές τις μέρες.