Βουδαπέστη 2023: Όλοι οι νέοι κανονισμοί που θα ισχύσουν στο Παγκόσμιο

 Runbeat Team   14:25 05-08-2023  

Βουδαπέστη 2023: Όλοι οι νέοι κανονισμοί που θα ισχύσουν στο Παγκόσμιο


Αρκετοί νέοι κανονισμοί θα εφαρμοστούν στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης (19-27 Αυγούστου) για πρώτη φορά. Κάποιοι εξ αυτών ανακοινώθηκαν στο ξεκίνημα της φετινής χρονιάς και μετά τη Βουδαπέστη θα εφαρμοστούν και σε άλλους αγώνες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Μετά από αρκετά παράπονα προπονητών και αθλητών, η Παγκόσμια Ομοσπονδία αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο που μοιράζονται οι διάδρομοι στα 200 και 400 μέτρα μετά τα προκριματικά. Το ίδιο θα ισχύει και για το έπταθλο και το δέκαθλο.

 

Πιο συγκεκριμένα θα ισχύσουν τα παρακάτω:

Βουδαπέστη 2023: Όλοι οι νέοι κανονισμοί που θα ισχύσουν στο Παγκόσμιο runbeat.gr

Κριτήριο πρόκρισης στις μεσαίες αποστάσεις

Για τα αγωνίσματα μεσαίας απόστασης (άνω των 800 μέτρων) αλλάζει ο τρόπος πρόκρισης. Μέχρι πρότινος η πρόκριση κρινόταν με βάσει το χρόνο κάτι που ευνοούσε κάποιους αθλητές σε αντίθεση με κάποιους άλλους. Πλέον η πρόκριση στα 1500μ., 3000μ. στιπλ και 5.000μ. θα βασίζεται αποκλειστικά στις θέσεις που θα καταλαμβάνουν οι αθλητές και οι αθλήτριες.

Βουδαπέστη 2023: Όλοι οι νέοι κανονισμοί που θα ισχύσουν στο Παγκόσμιο runbeat.gr

Πολιτική αντικατάστασης αθλητών

Όπως αποφασίστηκε από την WA, στη Βουδαπέστη δε θα υπάρχουν κενοί διάδρομοι εφόσον αποσυρθεί για κάποιο λόγο ένας αθλητής ή μία αθλήτρια. Ο ελεύθερος διάδρομος θα καλυφθεί από τον αθλητή ή την αθλήτρια που έχει τον επόμενο καλύτερο χρόνο.

Ο συγκεκριμένος κανονισμός θα ισχύει σε τελικούς και ημιτελικούς των αγώνων σταδίου, αλλά και στις σκυταλοδρομίες, ενώ δεν θα υπάρξει εκ νέου κλήρωση διαδρόμων ή αναδιάταξη προσπαθειών.

Θα εφαρμοστεί ένα εικονικό σύστημα «hot seat», όπου οι αθλητές ή οι ομάδες με την επόμενη καλύτερη κατάταξη θα περιμένουν να ενημερωθούν για τυχόν απόσυρση. Το πολύ δύο αθλητές θα βρίσκονται σε αναμονή για αντικατάσταση.

Το δωμάτιο q

Για όλα τα σπριντ, τα εμπόδια και τα αγωνίσματα των 800 μέτρων, θα δημιουργηθεί μια αίθουσα όπου οι αθλητές που δε θα έχουν πάρει απευθείας την πρόκριση θα περιμένουν να δουν εάν βάσει χρόνου προκρίνονται. Το δωμάτιο θα έχει αναπαυτικές καρέκλες για τους αθλητές και τις αθλήτριες, οθόνες τηλεόρασης για να παρακολουθούν την εξέλιξη των αγώνων, αναψυκτικά και όλες τις ανέσεις. Οι αθλητές και οι αθλήτριες θα μπορούν να μείνουν στο δωμάτιο για έως και 20 λεπτά και στη συνέχεια θα πρέπει να περάσουν από τη μικτή ζώνη.

Τρέχοντας υπό αμφισβήτηση

Στο παρελθόν οι αθλητές είχαν τη δυνατότητα να τρέξουν εφόσον ο κριτής είχε αμφιβολίες για το κατά πόσο ήταν έγκυρη η εκκίνησή του, αλλά όχι εφόσον η άκυρη εκκίνηση πιστοποιούνταν από το ηλεκτρονικό σύστημα της WA.

Όταν ο χρόνος αντίδρασης είναι κοντά στο επιτρεπόμενο όριο (0,100), οποιαδήποτε κίνηση μπορεί πολύ δύσκολα να είναι ορατή. Σε τέτοιες περιπτώσεις, εάν ο κριτής πιστεύει ότι η εν λόγω εκκίνηση απαιτεί περαιτέρω μελέτη μπορεί να επιτρέψει στον αθλητή να τρέξει με στόχο να υπάρξει περεταίρω έλεγχος μετά την κούρσα.

Οι αθλητές δεν θα μπορούν να τρέξουν εφόσον η λανθασμένη εκκίνηση έχει εντοπιστεί από ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα πληροφοριών εκκίνησης ή σε περιπτώσεις όπου η εσφαλμένη εκκίνηση είναι σαφώς ορατή.

Όργανα ρίψης

Τα προηγούμενα χρόνια οι ρίπτες δεν είχαν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν δικά τους όργανα ακόμα και εφόσον περιλαμβάνονταν στην λίστα της διοργάνωσης. Πλέον ο περιορισμός αυτός δεν υφίσταται.