Diamond League: Κερδίζουν παγκόσμιοι πρωταθλητές, θησαυρίζουν ατζέντηδες και αθλητική βιομηχανία

 Χρήστος Κώνστας   11:00 10-09-2021  

Diamond League: Κερδίζουν παγκόσμιοι πρωταθλητές, θησαυρίζουν ατζέντηδες και αθλητική βιομηχανία


Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη η σειρά των Diamond League της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου. Ο τελικός της Ζυρίχης ανέδειξε τους νικητές των αγωνισμάτων αλλά και τους πρωταθλητές του Diamond League, δηλαδή τους αθλητές που σημείωσαν τις περισσότερες νίκες στο σερί των αγώνων, κατακτώντας το περίφημο τρόπαιο με το διαμάντι.

Φυσικά πέρα από την επιβράβευση και τη παγκόσμια καταξίωση οι νίκες συνοδεύονται και από χρηματικά έπαθλα. Για αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ ή το τένις, τα ποσά που δίνονται στους νικητές μπορεί να φαντάζουν... αστεία αλλά για τον στίβο και ιδιαίτερα για αθλητές που προέρχονται από χώρες της Αφρικής, της Ασίας ή της Λατινικής Αμερικής, τα ποσά αυτά είναι περιουσίες.

 

Όμως τι αλήθεια ισχύει; Πόσα χρήματα λαμβάνουν και πόσα από αυτά φτάνουν πράγματι τους δικαιούχους-πρωταθλητές;

Σύμφωνα με τη διοργάνωση οι 8 πρώτοι νικητές των αγωνισμάτων σε κάθε Diamond League μοιράζονται 24.000 ευρώ με τον 1ο  της κατάταξης σε κάθε αγώνισμα να λαμβάνει 10.000 δολάρια και τον 8ο 750 δολάρια. Στον τελικό τώρα η οκτάδα κάθε αγωνίσματος μοιράζεται 60.000 δολάρια με τον 1ο να λαμβάνει 30.000 δολάρια και τον 8ο της κατάταξης 1.000 δολάρια.΄

Για ένα εξτρά εισόδημα ακούγονται δελεαστικά ακόμη και αυτά τα ποσά που είναι εξαιρετικά δυσανάλογα της προσπάθειας των αθλητών αλλά κυρίως της συμβολής τους στην ανάπτυξη της παγκόσμιας αθλητικής βιομηχανίας. Όμως η πραγματικότητα πίσω από τα ποσά που αναγράφονται στο σχετικό πίνακα για τα χρηματικά έπαθλα των νικητών είναι εντελώς διαφορετική, καθιστώντας αυτά τα ποσά για τους αθλητές σχεδόν...χαρτζιλίκι.

Από το κάθε χρηματικό έπαθλο που λαμβάνει ο νικητής θα πρέπει να αφαιρεθούν τα εξής: 40% για φόρους, 10% στον μάνατζερ, 30 δολάρια/ημέρα στο μάνατζερ για κάθε μέρα που βρίσκεται ο αθλητής στην Ευρώπη(αθλητές εκτός Ευρώπης) και όχι σε ξενοδοχεία συναντήσεων ι. Έτσι αφαιρείται για κάθε έπαθλο 10.000 δολαρίων = - 4.000 - 1.000 - 500 δολάρια = 4.500 δολάρια. Μάλιστα ούτε αυτό το ποσό είναι το τελικό που εκκαθαρίζει ο αθλητής ,καθώς θα πρέπει να συνυπολογιστούν επιπλέον έξοδα για προπονητική, ιατρικά κτλ. Επομένως ο αθλητής επιστρέφει σπίτι του περίπου με ένα ποσό της τάξης των 2.500 με 3.500 ευρώ. Όπως καταλαβαίνουμε αν δεν έχει και συμβόλαιο με κάποια αθλητική εταιρία αυτά τα ποσά αποτελούν δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από ένα ... χαρτιζιλίκι.

Άλλωστε πόσες νίκες να κάνει ένας αθλητής στη διάρκεια μιας χρονιάς στη σειρά των Diamond League και για πόσους από αυτούς τους αγώνες θα καταφέρει να εξασφαλίσει τους πόρους και την κατάλληλη προετοιμασία για να συμμετάσχει;