Δρομική απάτη πίσω από ολυμπιακή πρόκριση;

 Runbeat Team   19:45 08-04-2021  

Δρομική απάτη πίσω από ολυμπιακή πρόκριση;


Μια περίεργη και για πολλούς σκανδαλώδη "ιστορία" εκτυλίχθηκε στον Μαραθώνιο της Δρέσδης, με τον ισπανό μαραθωνοδρόμο Camilo Santiago να τρέχει με την αγωνιστική ταυτότητα του Ivan Zarco από την Ονδούρα, να πραγματοποιεί εθνικό ρεκόρ (2:17:46) και να δίνει την πρόκριση στους ολυμπιακούς αγώνες στον... φίλο του Ivan Zarco.

 

Όπως δείχνει στο παρακάτω βίντεο η σελίδα "p.alvarezfilms", ο Santiago Camilo φαίνεται να τρέχει με καπέλο, γυαλιά και τον αριθμό του Ivan Zarco. Ως λεζάντα στο συγκεκριμένο βίντεο αναγράφεται το κείμενο "Μην κάνετε κι αυτό το άθλημα βρόμικο". Και συνεχίζει: "Πιστεύετε πως αυτή η αλλαγή στον αριθμό μπορεί να είναι τόσο κακή όσο το ντόπινγκ;".

Παράλληλα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η έγκυρη ισπανική ιστοσελίδα "as.com", ο ισπανός δρομέας προσπάθησε να αποκαταστήσει την... τάξη, πραγματοποιώντας δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία αναφέρει:

«Δεδομένης της αναταραχής που προκλήθηκε από τη συμμετοχή μου στη Δρέσδη, θέλω να ξεκαθαρίσω τι συνέβη: Πρώτα απ 'όλα, ζητώ συγνώμη για τα λάθη που έγιναν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ενήργησα με κακές προθέσεις.

Ταξίδεψα σε αυτόν τον μαραθώνιο με τον Iván Zarco, με τον οποίο είχα συμφωνήσει να κάνω τον pacemaker πριν αρκετό καιρό. Ο Iván δεν ήταν σίγουρος για το διαγωνισμό, επειδή έχει πελματιαία δυσπλασία. Έχοντας κλείσει τα πάντα, ταξίδια, ξενοδοχείο, και άλλα, αποφασίσαμε να ταξιδέψουμε. Εγώ έχω άλλο έναν στόχο στις 11 Απριλίου και είναι καλό για μένα να κάνω ένα τεστ και να τρέξω σε έναν αγώνα.

Όταν τελείωσα την προθέρμανση, η τσάντα μου με τα ρούχα του αγώνα, με τον αριθμό και διάφορα αντικείμενα, εξαφανίζεται από το πάρκο όπου το αφήσαμε. Εκείνη τη στιγμή με πιάνουν τα νεύρα μου και o Ivan μου λέει να μιλήσω στον οργανισμό και να τρέξω με τον αριθμό του, αφού δεν θα τρέξει τελικά λόγω της ενόχλησης που αντιμετώπισε. Μιλάμε με τον οργανισμό και μας δίνουν το ΟΚ. Έχουμε ήδη καταλάβει ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επίσημη κατάταξη.

Ίσως το λάθος μου ήταν το ότι τελείωσα τον μαραθώνιο ενώ θα έπρεπε να σταματήσω νωρίτερα. Ίσως το λάθος μου ήταν το ότι έτρεξα με έναν άλλο αριθμό. Ίσως το λάθος μου ήταν αφελές. Όσοι από εσάς με γνωρίζετε, ξέρετε ότι δεν υπάρχει κακή πρόθεση σε όλα αυτά. Και έχοντας απλώς την ψευδαίσθηση ότι είμαι σε θέση να αγωνιστώ και μετά το ταξίδι και ούτω καθεξής, δεν σκέφτηκα τις συνέπειες. Απλώς έβαλα τα ρούχα και τον αριθμό καθώς η τσάντα μου εξαφανίστηκε 30 λεπτά μετά την αναχώρηση. Σε κάθε περίπτωση, ζητώ συγνώμη για την αναστάτωση που έχω προκαλέσει και έμαθα ένα μάθημα».

Όπως μπορείτε να δείτε στην παρακάτω φωτογραφία από την επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης που αναγράφει τους χρόνους, θα δείτε και το χρόνο που πραγματοποίησε ο... Ivan Zarco.