Γιατί ο έλεγχος του μέσου ρυθμού είναι το ήμισυ του παντός στους δρόμους αντοχής (από 3000 έως 42195 μέτρα)

 Στέφανος Αντωνάκης   14:19 02-04-2021  

Γιατί ο έλεγχος του μέσου ρυθμού είναι το ήμισυ του παντός στους δρόμους αντοχής (από 3000 έως 42195 μέτρα)


Κάποια σχόλια, με αφορμή τον Ημιμαραθώνιο της Δρέσδης (21/03/2021)

Α. Πρόλογος

Επανάληψη μήτηρ μαθήσεως έλεγαν οι αρχαίοι ημών. Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Για τούτο και δεν κουράζομαι να επαναλαμβάνω (εύχομαι να μην κουράζονται και οι αναγνώστες να διαβάζουν!) μέσα από τα κείμενά μου τη χρυσή συνταγή των δρόμων αντοχής. Δεν φεύγουμε ποτέ γρηγορότερα από τον συνολικό μέσο ρυθμό του αγώνα μας. Συνταγή πραγματικά απλή, απόσταγμα της πολυετούς εμπειρίας του γράφοντα τόσο συμμετέχοντας όσο και παρακολουθώντας αγώνες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ο πρόσφατος Ημιμαραθώνιος Δρέσδης (21/03/2021) επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά στην πράξη την παραπάνω θεωρία. Η σύντομη ανάλυση που ακολουθεί, του αγώνα τόσο των πρώτων νικητών όσο και τριών εκ των Ελλήνων που αγωνίστηκαν στη Δρέσδη, μπορεί να φανεί χρήσιμο βοήθημα σε κάθε λάτρη των αποστάσεων αντοχής.

Β. Πίνακας περασμάτων 5 αθλητών (πρώτος νικητής, πρώτη γυναίκα και 3 Έλληνες αθλητές)

Στον πίνακα που ακολουθεί συνοψίζεται ο αγώνας των πρώτων νικητών του αγώνα Richard Ringer και Fabienne Sclumpf (γυναίκες)αλλά και των Μάρκου Γκούρλια, Κώστα Γκελαούζου και Στεφανίας Λεοντιάδου.

Γίνεται κατευθείαν αντιληπτό αυτό που επαναλαμβάνει κάθε φορά ο γράφοντας. Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, και ο μέσος ρυθμός στα πρώτα δύο τρίτα του αγώνα θα πρέπει να είναι ελαφρώς αργότερος (ή έστω ίσος) του τελικού μέσου ρυθμού. Τα στατιστικά (περάσματα και μέσος ρυθμός στα διάφορα σημεία του αγώνα) των δυο πρώτων νικητών αυτό ακριβώς επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά, συμπίπτοντας με τις προ του αγώνα προτάσεις του γράφοντα. Έως και το 15ο χιλιόμετρο, οι πρωταγωνιστές του αγώνα κινήθηκαν κατά τι αργότερα από τον συνολικό μέσο ρυθμό τους. Το τελευταίο τους πεντάρι ήταν το ταχύτερο του αγώνα τους, με κορύφωση τα τελευταία 1100 μέτρα. Αυτό ακριβώς εφαρμόζουμε άλλωστε και στο Μαραθώνιο: το πρώτο μισό του αγώνα μας βρίσκει να κινούμαστε ελαφρώς αργότερα, το τελευταίο πεντάρι είναι το ταχύτερο και κορυφώνουμε την προσπάθεια στα τελευταία 2195 μέτρα.

Εν κατακλείδι – οι δρόμοι αντοχής έχουν πάει πλέον σε άλλο επίπεδο. Εξαιρετικοί αθλητές γράφουν ιστορία, η προπονητική έχει αναχθεί σε επιστήμη, η τεχνολογία υποστηρίζει μοναδικά το έργο δρομέων και ομάδων. Η επιτυχία και η κατάρριψη ρεκόρ είναι (προφανώς) πολυπαραγοντικά, και προϊόν αρμονικής συνεργασίας όλων των παραπάνω. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το επίπεδο του δρομέα, τον εξοπλισμό της ομάδας ή την απόσταση (3000 μέτρα, Μαραθώνιος ή και περισσότερο) η απλή θεωρία του ελέγχου του μέσου ρυθμού είναι εκεί για να βοηθήσει στην επίτευξη του εκάστοτε στόχου. Δοκιμάστε το, ακολουθήστε το παράδειγμα των πρωταγωνιστών και μόνο ζημιωμένοι δεν θα βγείτε…

Γ. Σχόλια

Κώστας Γκελαούζος. Στην πρώτη του κούρσα για το 2021 ο Κώστας έκανε μια εξαιρετική εμφάνιση που συνοδεύτηκε κι από ατομικό ρεκόρ. Θεωρώ ότι ρίσκαρε ξεκινώντας πολύ γρήγορα, για να δει σε τι κατάσταση βρίσκεται, και αυτό του βγήκε ως κόπωση στο τέλος του αγώνα. Βάσει της ανάλυσης των περασμάτων του, φαίνεται ότι μπορούσε να κυνηγήσει επίδοση καλύτερη κατά 25’’ -35’’. Ενδεικτικά να πούμε εδώ ότι διένυσε τα πρώτα 2500 μέτρα σε 7’28’’, που αντιστοιχούν σε ρυθμό ταχύτερο των 3’ ανά χιλιόμετρο – πολύ γρήγορος ρυθμός Κώστα, δεν μπορούσες να τον κρατήσεις… Ακόμη κι έτσι, έδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι αθλητής – κομάντο, δε φοβήθηκε τον αγώνα, ρίσκαρε, δοκίμασε τα όριά του και πέτυχε μεγάλη επίδοση. Τι θα συνέβαινε αν είχε κινηθεί λίγο πιο συντηρητικά θεωρώ ότι το γνωρίζει. Άλλωστε όταν ο αγώνας ξεκινάει, οι θεωρίες μένουν στην άκρη και φαίνεται και η προσωπικότητα του κάθε αθλητή. Κι ο Κώστας διαθέτει ισχυρή προσωπικότητα και δείχνει το δρόμο στους νεότερους!

Μαθαίνω ότι ορισμένες προπονήσεις τις κάνετε μαζί με το φίλο σου «αριστούχο» Παναγιώτη Καραϊσκο. Αυτό σας βοηθάει αμφότερους, και θεωρώ ότι θα τον βοηθήσει να κατέβει το 2:20’00’’. Ο ένας τραβάει τον άλλο, οι προπονήσεις βγαίνουν πιο ξεκούραστα και το σπουδαιότερο – δείχνετε εμπράκτως στους υπόλοιπους την ομορφιά του ευ αγωνίζεσθε και της αλληλεγγύης. Τα συγχαρητήριά μου Κώστα– ανυπομονούμε για τη συνέχεια της σεζόν!

ΥΓ: Κάθε φορά παίζεις με τη φωτιά, χωρίς ωστόσο να τσουρουφλίζεσαι. Αυτό είναι μεγάλο προτέρημα και λέει πολλά για την ποιότητά σου. Μπράβο!

Μάρκος Γκούρλιας. Πολύ μεγάλη κούρσα που συνοδεύτηκε όχι μόνο από ατομικό ρεκόρ, αλλά και τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών (1:04’42’’) για τη χώρα μας στην απόσταση του ημιμαραθωνιου. Εύγε! Μετά από πολύμηνη απουσία (ελέω πανδημίας…) η επιστροφή σου υπήρξε εμφατική. Μας χάρισες μεγάλες αθλητικές στιγμές και έθεσες ισχυρή παρακαταθήκη για το μέλλον. Ανυπομονούμε! Τα εύσημα ανήκουν φυσικά και στον πολύ καλό προπονητή σου κο Μανώλη Χάτζο, αλλά και στον προηγούμενο κο Δημήτρη Θεοδωρίδη. Έδειξες κι εσύ ότι είχες στα πόδια σου καλύτερη επίδοση κατά 15’’-25’’, γιατί ξεκίνησες πολύ δυναμικά και σου βγήκε στο τέλος. Ωστόσο, έπραξες σοφά που έμεινες πίσω από τον πιο έμπειρο Κώστα μέχρι και τα μισά του αγώνα. Έμεινες πίσω του κατά 50 μέτρα (8’’) από την αρχή έως και το 11ο χιλιόμετρο, έλεγξες με υπομονή την κούρσα και έκανες την αλλαγή στο 11ο χιλιόμετρο, περνώντας μπροστά. Θεωρώ ότι ήταν επιλογή που σε βοήθησε. Σε αυτό το επίπεδο, οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά. Τα 8 δευτερόλεπτα που κινήθηκες πιο αργά στην αρχή, τα κέρδισες εις διπλούν στο τέλος, όταν στα τελευταία 6100 μέτρα του αγώνα ήσουν 14’’ ταχύτερος από τον ισάξιό σου Κώστα. Ο Κώστας ρίσκαρε συνειδητά εκείνη τη μέρα για να δει τις δυνάμεις του, κυνηγώντας το 1:04’00’’.

Μάρκο, στο πρόσωπό σου βλέπω έναν πολύ ταλαντούχο αθλητή, που έχει να δώσει πολλά στο μέλλον στο άθλημα του Μαραθωνίου. Στα 26 σου έτη, έχεις την ιδανική ηλικία για να ξεκινήσεις. Θα τρέχεις με υπομονή, πρώτα με το μυαλό και έπειτα με τα πόδια, θα έχεις ως σύντροφο και συνοδοιπόρο τη σεμνότητα και την ταπεινότητα, και τα καλύτερα έρχονται. Συνηθίζω να δίνω ένα προσωνύμιο σε κάθε δρομέα – για μένα θα είσαι στο εξής ο αθλητής Απάτσι. Συγχαρητήρια για τη μεγαλειώδη κούρσα σου!

ΥΓ: Να είσαι καλός με τους συναθλητές σου στο δρόμο προς την κορυφή γιατί πολλούς από αυτούς θα τους συναντήσεις και στο δρόμο σου προς τα κάτω…

Στεφανία Λεοντιάδου. Ήταν η πρώτη κούρσα της προετοιμασίας σου, και ως τέτοια ήταν πολύ καλή και αξιοπρεπής. Τα περάσματά σου δείχνουν ότι μπορούσες να κυνηγήσεις κατά τουλάχιστον ένα λεπτό καλύτερο χρόνο – αυτό φαίνεται και από το δυνατό κι αρχοντικό φινάλε σου (3’55’’ στα τελευταία 1100 μέτρα, που αντιστοιχεί σε ένα εξαιρετικό 3’33’’:06 ανά χιλιάρι…). Συνονόματη Στεφανία, να θυμάσαι ότι η ακρίβεια είναι που «κλέβει» χρόνο. Τις ευχές μου για τη συνέχεια!

Δ. Επίλογος

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ τα καλύτερα στις αθλήτριες μας Γκλόρια Πριβιλέτζιο και Ανδριάννα Βασιλάτουπου θα αγωνιστούν στον Μαραθώνιο της Σιέννα στην Ιταλία (11/04/2021). Η διοργάνωση αφορά μόνο ελίτ δρομείς και θα διεξαχθεί σε αεροδρόμιο (κυκλική διαδρομή των 5 χιλιομέτρων, συν ευθεία2195 μέτρων στο τέλος).

Έπειτα από μια ατυχή εμφάνιση στη Βαλένθια (06/12/2020), η καμικάζι Γκλόρια επιστρέφει δριμύτερη κι εμείς ανυπομονούμε να παρακολουθήσουμε την προσπάθειά της. Έχει αποδείξει πολλαπλώς την ποιότητά της δίνοντας εξαιρετικά δείγματα γραφής στο παρελθόν (ο γράφοντας δεν μπορεί να ξεχάσει τον πραγματικά ηρωικό της αγώνα στο κολαστήριο της Ντόχα…), και ανυπομονούμε να τη θαυμάσουμε άλλη μια φορά. Γκλόρια, ό,τι επίδοση κι αν έρθει θα είναι καλοδεχούμενη. Πρότασή μου – αν το πρώτο πεντάρι είναι το πιο αργό στον αγώνα σου, και το τελευταίο το ταχύτερο, θα πας άριστα.

Η Ανδριάννα Βασιλάτου του Εθνικού (προπονητής ο πολύ αξιόλογος και παλιός πρωταθλητής κος Μιχάλης Αναγνώστου) δοκιμάζει τις δυνάμεις της για δεύτερη φορά, μετά από ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο (7/11/2020, Βάρνα, Βουλγαρία, 2:46’33’’). Αν τρέξει με σύνεση και αυτοσυγκράτηση γνώμη μου είναι ότι θα κάνει ατομικό ρεκόρ μέχρι και 2’30’’.

Να θυμάστε ότι το είναι μας είναι το μυαλό μας. Καλό αγώνα!

ΥΓ: Κατά Έγκελς, «ένα γραμμάριο δράσης ισούται με έναν τόνο θεωρίας».

ΥΓ2: «Η ταπεινότητα σε κάνει σπουδαίο. Ο σεβασμός σε κάνει άνθρωπο. Η ειλικρίνεια σε κάνει ξεχωριστό. Η απλότητα σε κάνει μοναδικό». Χόρχε Μπουκάι.

Με τιμή,

Στέφανος Αντωνάκης

Ηράκλειο, 02/04/2021