Εξερευνώντας τα μονοπάτια της Ελλάδας: Πεζοπορία στα Βόρεια Τζουμέρκα

 Γιώργος Ζαχαράκης   16:30 04-04-2021  

Εξερευνώντας τα μονοπάτια της Ελλάδας: Πεζοπορία στα Βόρεια Τζουμέρκα


Η αφετηρία μας είναι το βλαχοχώρι Ματσούκι (1050 μέτρα υψόμετρο).Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του νομού Ιωαννίνων σε απόσταση από την πόλη 85 χλμ. Ανήκει στον Δήμο Βόρειων Τζουμέρκων που έχει έδρα το κεφαλοχώρι Πράμαντα. Η οδική σύνδεση με το Ματσούκι πραγματοποιείται μέσω του χωριού Χριστοί. Λέγεται ότι πήρε το όνομά του, από το γεγονός ότι οι κάτοικοί του, αντιμετώπιζαν τα παλιά χρόνια τους εχθρούς τους, με ματσούκια. Δηλαδή κομμάτια από ξύλο. Είναι χτισμένο στην δυτική πλαγιά των Τζουμέρκων(Αθαμανικά όρη) κάτω από την κορυφή της Κακαρδίτσας. Κατά κύριο λόγο είναι κτηνοτροφικό χωριό.

 

Το χωριό είναι πετρόκτιστο, έχει σοκάκια από καλντερίμια και μία πλατεία με θέα, που μπορούμε να κάνουμε μία βόλτα να τα δούμε. Επίσης να επισκεφθούμε το παλιό σχολειό, το μουσείο με χειρόγραφα και εικόνες από την μονή Βύλιζας που θα περάσουμε σε λίγο. Επισκεπτόμαστε τον εντυπωσιακό νερόμυλο(που είναι σε ενέργεια) με την ντριστέλα (δηλαδή την νεροτριβή),ο οποίος έχει ανακηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Ξεκινάμε από την δυτική είσοδο του χωριού όπως ήρθαμε. Κοιτάζουμε προς δυτικά και έχουμε το χωριό πίσω μας. Στην άκρη του χωριού και στα δεξιά μας μπαίνουμε για λίγο στο δρόμο και στην πρώτη στροφή αρχίζει το πετρόκτιστο φαρδύ καλντερίμι. Συνεχίζουμε μέσα σ' αυτό έχοντας στα αριστερά μας το Ματσουκιώτικο ρέμα. Η θέα προς τις καταπράσινες χαράδρες και βουνοπλαγιές είναι τέλεια. Προχωράμε το μονοπάτι το οποίο είναι και προστατευμένο από αριστερά με πέτρινο υπερυψωμένο τοίχο. Φθάνουμε στην μονή Βύλιζας (υψόμετρο 980 μέτρα), της οποίας η εκκλησία είναι τοιχογραφημένη.