Εξερευνώντας τα μονοπάτια της Ελλάδας: Πεζοπορία στον Ν. Ρεθύμνης

 Γιώργος Ζαχαράκης   20:15 03-03-2021  

Εξερευνώντας τα μονοπάτια της Ελλάδας: Πεζοπορία στον Ν. Ρεθύμνης


Η περιήγησή μας συνεχίζεται στην Κρήτη σε ένα μονοπάτι ανάμεσα στον Ψηλορείτη και τα Λευκά όρη. Με μία όμορφη διαδρομή κοντά στην πόλη του Ρεθύμνου. Πάνω στον κεντρικό άξονα από βορρά προς νότο (που οδηγεί από το Ρέθυμνο προς το Σπήλι), βρίσκεται το χωριό Αρμένοι. Λίγο πριν φθάσουμε στους Αρμένους (περίπου 1 χλμ), στα δεξιά μας και δίπλα στο δρόμο, βρίσκεται το Υστερομινωϊκό νεκροταφείο των Αρμένων. Μία νεκρόπολη με 231 τάφους, τύπου υπογείου λαξευτού θαλαμοειδή με διάδρομο. Η τοποθεσία ονομάζεται 'Πρινοκέφαλο' και οι τάφοι βρίσκονται μέσα σε δάσος από ήμερες βελανιδιές.

Αφού επισκεφθούμε τον χώρο, θα ξεκινήσουμε την πορεία μας από εδώ (υψόμετρο 360 μέτρα). Περνάμε με προσοχή στην απέναντι πλευρά του κεντρικού δρόμου και κοιτάζοντας μπροστά ανατολικά υψώνεται το βουνό 'Βρύσινας'. Ακολουθούμε τον δρόμο ο οποίος μας οδηγεί λίγο πρίν την κορυφή και τερματίζει(υψόμετρο 720 μέτρα). Από εδώ εμφανέστατο μονοπάτι ανηφορίζει ακόμα λίγο και μας οδηγεί στην κορυφή του Βρύσινα (υψόμετρο 858 μέτρα). Όλη η πορεία μας μέχρι εδώ είναι πάνω στο Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4. Η κορυφή του Βρύσινα υπήρξε λατρευτικός τόπος για τους Μινωίτες για αυτό ονομάζεται Ιερό κορυφής Βρύσινα. Εδώ πάνω βρίσκεται και η εκκλησία του Αγ.Πνεύματος. Η θέα φυσικά είναι ανεμπόδιστη προς όλα τα σημεία του ορίζοντα. Από ανατολικά ο Ψηλορείτης, από δυτικά τα Λευκά όρη, από βορρά όλη η πόλη του Ρεθύμνου και από νότια η ενδοχώρα του νομού.

Διευκρινιστικά για τυχόν λάθος, ξεκινώντας την πορεία μέχρι την κορυφή, θα συναντήσουμε πέντε(5) διακλαδώσεις. Στην πρώτη ,δεύτερη και τρίτη, κάνουμε ΔΕΞΙΑ, ενώ στην τέταρτη και πέμπτη κάνουμε ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

Αφού θαυμάσουμε την θέα, κλείνουμε την πόρτα του περιφραγμένου χώρου της εκκλησίας και προχωρούμε ανατολικά σε μονοπάτι για περίπου 20' λεπτά. Στην συνέχεια κάνουμε αριστερά, αφήνοντας ένα αγροτόσπιτο-στάνη στο αριστερό μας χέρι (περνάμε από την κάτω του πλευρά) και με δυτική τώρα πορεία πάντα σε μονοπάτι κατηφορίζουμε για να συναντήσουμε τον χωματόδρομο που βλέπουμε μπροστά μας και χαμηλά. Περνάμε μέσα από συστάδα με τεράστιες βελανιδιές και κατηφορίζουμε πάλι από χωματόδρομο μέχρι το χωριό Καπεδιανά (υψόμετρο 370 μέτρα), το οποίο το βλέπουμε από πολύ πριν και έχουμε σωστό προσανατολισμό. Δεν μπαίνουμε στο χωριό, αλλά συνεχίζουμε δεξιά τον ίδιο δρόμο που είμαστε και βγαίνουμε στην ανατολική πλευρά του χωριού στο σημείο που είναι η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Εδώ προχωράμε πάλι δεξιά τον χωματόδρομο, ο οποίος μας οδηγεί στον κεντρικό δρόμο που πηγαίνει στο χωριό Χρωμοναστήρι.

Εμείς συνεχίζουμε ΑΡΙΣΤΕΡΑ πάνω στην άσφαλτο και προχωράμε στην δεξιά πλευρά του δρόμου, όπου λίγο πιο κάτω μπροστά στα πόδια μας στην άκρη του δρόμου, βρίσκονται τα σκαλοπάτια που μας οδηγούν στο φαράγγι των Μύλων. Μία όαση συνεχόμενου πράσινου με καταπληκτικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον. Πήρε το όνομά του από τους περίπου 30 νερόμυλους που υπήρχαν σε λειτουργία μέχρι ακόμα το 1972, όπου οι δύο οικισμοί Πάνω και Κάτω Μύλοι έχουν εγκαταλειφθεί λόγω κατολισθήσεων. Η δημιουργία τους ανάγεται από την περίοδο της Ενετοκρατίας. Σήμερα υπάρχει μόνο ένας νερόμυλος αναστηλωμένος. Ο αδηφάγος χρόνος έχει αφήσει τα αποτυπώματά του πάνω και στα μυλόσπιτα και στους νερόμυλους. Ακόμα και έτσι υπάρχει ένα αρμονικό πάντρεμα του φυσικού τοπίου με την ανθρώπινη αρχιτεκτονική. Μετά το 1972 έχει δημιουργηθεί καινούργιος οικισμός, οι Νέοι Μύλοι, δυτικά πάνω από το φαράγγι.