Eliud Kipchoge: H διατροφή του

 Runbeat Team   12:32 14-06-2021  

Eliud Kipchoge: H διατροφή του


Σε προηγούμενο άρθρο μας έχουμε ασχοληθεί με την διατροφή των Αφρικανών δρομέων και πως οι διατροφικές τους συνήθειες συμβάλλουν στις επιδόσεις παρά το γεγονός ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσουν τις... διατροφικές δυνατότητες που έχουν στη διάθεση τους-κυρίως μέσω συμπληρωμάτων και υψηλής ποιότητας κρέατος - , οι συναθλητές τους από δυτικές χώρες. Στο βιβλίο των Tait Hearps και Matt Inglis Fox με τίτλο: Eliud Kipchoge - History's fastest marathoner: An insight into the Kenyan life that shapes legends, ο αναγνώστης-δρομέας κάνει μια βαθιά βουτιά στο περιβάλλον που διαμορφώνει τον κόσμο των θρύλων των μεγάλων αποστάσεων.

Οι συγγραφείς «επένδυσαν» αρκετό χρόνο για να συμβιώσουν με Κενυάτες δρομείς και να παρακολουθήσουν την καθημερινότητα τους με σημείο αναφοράς τον Εliud Kipchoge και όπως περιγράφουν «Η διατροφή των αθλητών στο Kaptagat ήταν μια έκπληξη για εμάς. Όπως πολλές πτυχές που χαρακτηρίζουν τη ζωή ενός αθλητή στην αγροτική Κένυα, ήταν απλή, λιτή και επαναλαμβανόμενη».

 

Στο κεφάλαιο για τη διατροφή εξαρχής επισημαίνουν τις διαφορές, «Φαίνεται ότι πολλοί Δυτικοί αθλητές έχουν εμμονή για μακροθρεπτικά συστατικά, συμπληρώματα και υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών, προσαρμόζοντας τη διατροφή τους για να διευκολύνουν την κορυφαία απόδοση στην προπόνηση και την ταχεία ανάκαμψη. Όμως αυτό δεν συμβαίνει στην Κένυα. Κατά τη διάρκεια της διαμονής μας φάγαμε με τους αθλητές σε πολλές περιπτώσεις. Αυτό που παρατηρήσαμε μπορεί να σας εκπλήξει επίσης. Η διατροφή τους είναι κυρίως μια ολόκληρη διατροφή με βάση τα φυτά. Τα περισσότερα από τα τρόφιμα καλλιεργούνται τοπικά, βιολογικά, απευθείας από τα γύρω αγροκτήματα. Η κατανάλωση πρωτεϊνών των αθλητών είναι επίσης αρκετά χαμηλή. Οι περισσότεροι αθλητές σπάνια τρώνε κρέας περισσότερες από μία φορά κάθε δεκαπενθήμερο. Θεωρείται μια ακριβή πολυτέλεια, ειδικά από τους αθλητές που δεν βρίσκονται σε κάποιο camp. Λοιπόν, τι τρώνε κυρίως;»

Υπάρχουν πολλά βασικά στοιχεία που τα περισσότερα γεύματα φαίνεται να περιστρέφονται γύρω από:

Ουγκάλι: φτιαγμένο από αλεύρι αραβοσίτου, μαγειρεύεται σε νερό για να σχηματίσει ένα είδος κέικ καλαμποκιού. Έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο και είναι πολύ ήπιο, χωρίς πολύ γεύση. Πολλά γεύματα σερβίρονται με έναν μεγάλο «σωρό» ugali στο πλάι.

Managu: Πράσινο φυλλώδες, σαν σπανάκι. Αυτό τρώγεται κανονικά αφού σοταριστεί σε νερό και λίγο λάδι, ωστόσο μερικοί αθλητές μαγειρεύουν τα φύλλα στο γάλα!

Λάχανο: Παρασκευασμένο με παρόμοιο τρόπο με το managu.

Φασόλια: Γενικά ένας τύπος κόκκινου φασολιού, πιθανώς η πιο πλούσια σε πρωτεΐνη τροφή που συχνά τρώνε οι αθλητές (εκτός από γάλα, αυγά και περιστασιακά κρέας).

Ψωμί: οι αθλητές φαινόταν να τρώνε ψωμί αρκετά συχνά, καθώς και το chapati (ένα επίπεδο ψωμί ινδικού τύπου παρόμοιο με το naan). Συχνά έτρωγαν απλό άσπρο ψωμί για πρωινό αλλά και για σνακ αποκατάστασης μετά από μεγάλης διάρκειας προπονήσεις.

Ρύζι: Συνδυάζεται συχνά με φασόλια.

Αυγά: Συχνά τηγανητά και τρώγονται παράλληλα με ένα πιάτο managu και ugali.

Πατάτα: Bρασμένη που τρώγεται σε συνδυασμό με ugali.

Σνακ: Τα σνακ που καταναλώνονται πιο συχνά ήταν φρούτα, όπως μπανάνες. Πολλοί αθλητές είχαν επίσης καθημερινό ραντεβού στις 5μμ για να πιούν ένα φλιτζάνι κουάκερ (κεχρί, νερό και ζάχαρη) και να χαλαρώσουν καθώς τελείωσε η ημέρα.

Ποτά: Πολύ τσάι! Με πολύ ζάχαρη και γάλα που οι δρομείς φαινόταν να πίνουν όλη την ημέρα. Για τους περισσότερους αθλητές, η ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνεται καθαρά με το τσάι είναι πάνω από δέκα έως δεκαπέντε κουταλάκια του γλυκού την ημέρα! Υπήρχαν πολύ λίγοι ηλεκτρολύτες που περιείχαν αθλητικά ποτά που καταναλώθηκαν, οι περισσότεροι είχαν μόνο νερό. Μερικοί αθλητές έπιναν επίσης σόδες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σε μια συνηθισμένη ημέρα, οι αθλητές που ζούσαμε πολύ κοντά σπάνια κατανάλωναν τρόφιμα εκτός της παραπάνω λίστας. Μερικοί από τους αθλητές στην ομάδα του Eliud θα κατανάλωναν σκόνες ηλεκτρολυτών μετά από μεγάλες διαδρομές, ωστόσο εκτός από αυτό δεν είδαμε κανέναν να καταναλώνει συμπληρώματα, σκόνες πρωτεΐνης ή προϊόντα αποκατάστασης.

 

Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι ο λόγος που πολλοί δρομείς έτρωγαν με αυτόν τον τρόπο είναι επειδή δεν μπορούν να αγοράσουν πιο ακριβά τρόφιμα. Πολλοί από αυτούς ζουν με μόνο δύο δολάρια την ημέρα. Ωστόσο, όταν συζητήσαμε για το θέμα, επέμειναν ότι ο συνδυασμός ugali και managu είναι ένα από τα μυστικά όπλα των αθλητών της Κένυας.

Πολλοί άνθρωποι θα ανησυχούσαν για την απλότητα του διατροφικού καθεστώτος που ακολουθούνταν από τους αθλητές, πόσο χαμηλή είναι η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και πόσο λίγο κρέας καταναλώνουν οι αθλητές. Ωστόσο, με τόσο μεγάλο αριθμό ελίτ αθλητών μεγάλων αποστάσεων να ακολουθούν μια πολύ παρόμοια φόρμουλα, είναι δύσκολο να αμφισβητήσουμε τα αποτελέσματα.

Η έλλειψη ποικιλίας στη διατροφή ήταν κάτι που μας εξέπληξε πραγματικά. Ένα άλλο πράγμα που δυσκολευτήκαμε συνεχώς να καταλάβουμε ήταν η έλλειψη γεύσης στα περισσότερα γεύματα. Σε αγορές που επισκεφτήκαμε υπήρχε μια πληθώρα μπαχαρικών και γευστικών τροφίμων, όμως αυτά φαινόταν να απουσιάζουν εντελώς από τη διατροφή των αθλητών.

Η διατροφή ήταν σχεδόν καθαρά μη επεξεργασμένα φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά. Αυτό το διατροφικό καθεστώς δεν είναι μοναδικό για τους αθλητές με τους οποίους περάσαμε χρόνο, είναι η διατροφή που ακολουθείται από τους περισσότερους ανθρώπους στην Κένυα. Αυτή η ίδια σειρά φαγητών προσφέρεται στα περισσότερα τοπικά εστιατόρια. Οι τεράστιες ποσότητες Ουγκάλι που σερβίρονται με κάθε γεύμα χρειάζονται λίγο χρόνο για να τις αφομοιώσεις αλλά στη πορεία το συνηθίζεις.

Κάτι άλλο που κέντρισε το ενδιαφέρον μας ήταν ότι οι αθλητές ολοκλήρωσαν τις περισσότερες προπονήσεις - συμπεριλαμβανομένων long run 40χλμ.(περίπου 3:15 λεπτά/χλμ.) - σε κατάσταση νηστείας. Κάποιοι μπορεί να είχαν πάρει λίγο τσάι ή ένα μικρό κομμάτι φαγητού πριν βγουν για τρέξιμο, αλλά οι διαδρομές ολοκληρώνονταν τροφοδοσία ενώ δεν υπάρχουν διαλείμματα ούτε για νερό ενώ καταναλώνουν τις πρώτες θερμίδες τους αμέσως μετά την επιστροφή τους στο camp».

Πηγή: Eliud Kipchoge - History's fastest marathoner: An insight into the Kenyan life that shapes legends Kindle Edition by Tait Hearps (Author), Matt Inglis Fox (Author) Format: Kindle Edition