Eliud Kipchoge στο Runbeat: Η παγκόσμια αποκλειστική συνέντευξη του μεγαλύτερου δρομέα όλων των εποχών (Vid)

 Χρήστος Κώνστας   9:15 05-11-2021  

Eliud Kipchoge στο Runbeat: Η παγκόσμια αποκλειστική συνέντευξη του μεγαλύτερου δρομέα όλων των εποχών (Vid)



Είναι εξαιρετική χαρά και πάνω απ΄ όλα μεγάλη τιμή για την ομάδα του Runbeat να αποτελούμε ένα από τα ελάχιστα Ανεξάρτητα (Non Sponsored Media) Μέσα Ενημέρωσης Παγκοσμίως, με εξειδίκευση στον κόσμο του τρεξίματος, που εξασφάλισε συνέντευξη με τον μεγαλύτερο δρομέα όλων των εποχών Εliud Kipchoge.

O δις χρυσός Ολυμπιονίκης στο Μαραθώνιο (Ρίο 2016-Τοκιο 2021) και κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στην απόσταση, μίλησε για πρώτη φορά σε Ελληνικό Μέσο Ενημέρωσης και στον αρχισυντάκτη του Runbeat Xρήστο Κώνστα απαντώντας σε όλα όσα θα ήθελαν να γνωρίζουν οι εκατομμύρια λάτρεις του τρεξίματος σε όλο τον πλανήτη.

O Άνθρωπος που κατάφερε για πρώτη φορά στην αθλητική ιστορία της ανθρωπότητας να σπάσει το φράγμα των δυο ωρών στον Μαραθώνιο, κάνοντας πράξη το παγκόσμιο μήνυμα του "Νο Human Is Limited", μας μιλάει για την τιμή που του έκαναν οι "Αθάνατοι" της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να του απονείμουν τον τίτλο του καλύτερου αθλητή των Ολυμπιακών Αγώνων και τι σημαίνει για εκείνον αυτό το βραβείο και δεν διστάζει να αποκαλύψει όλες τις λεπτομέρειες για την προπόνηση του.

Ο Μαραθωνοδρόμος, που έχει κερδίσει 13 από τους 15 Μajor Μαραθωνίους όπου έχει δώσει το παρών από το 2013 μέχρι σήμερα καταγράφοντας ένα ακόμη ιστορικό στατιστικό χωρίς προηγούμενο στον Μαραθώνιο απάντησε για τα σχέδια του για το μέλλον, δίνοντας ειδήσεις που για πρώτη φορά βλέπουν το φώς της δημοσιότητας και αναμένεται να προκαλέσουν παγκόσμιες συζητήσεις .Θα συμμετάσχει ή όχι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι και τι πρόκειται να κάνει μετά την ολοκλήρωση της καριέρας του, θα ασχοληθεί με την προπονητική και με ποιες συνθήκες;

Από αυτή τη συνέντευξη δεν θα μπορούσε να λείπει η Ελλάδα. Μια σχέση που "κτίστηκε" από το 2004 όταν και έγινε για πρώτη φορά Ολυμπιονίκης στην Αθήνα. Λίγες μόνο ημέρες πριν τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας ο Eliud Kipchoge απαντά στην πρόσκληση-ερώτηση του Runbeat και εξηγεί γιατί πριν αποσυρθεί από την ενεργό δράση θέλει να τρέξει έστω και μια φορά την ιστορική διαδρομή. Εκεί όπου ξεκίνησαν όλα πριν από 2.500 χρόνια περίπου και διαμόρφωσαν τον σημερινό κόσμο του Μαραθωνίου. Τον κόσμο που τον έχει αναδείξει ως τον Μεγαλύτερο Όλων των Εποχών.

 Συναντήσαμε τον Eliud Kipchoge στις 25 Οκτωβρίου, λίγες μόνο ώρες μετά τη βράβευση του από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή κατά τη διάρκεια των εργασιών της που διεξήχθησαν στη Χερσόνησο της Κρήτης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συναρπαστικής συνέντευξης με τον «Άρμστρονγκ της Γης» όπως χαρακτηρίστηκε λίγες μόνο στιγμές μετά την ιστορικό αθλητικό επίτευγμα να σπάσει το φράγμα των δύο ωρών στην απόσταση των 42.195 μέτρων, επιβεβαιώνοντας στη πράξη ότι "Κανένας άνθρωπος δεν έχει όρια-Νο Human Is Limited". 

Χρήστος Κώνστας : Eliud, είναι τεράστια χαρά, αλλά κυρίως μεγάλη τιμή το να συνομιλώ μαζί σου.

Eliud Kipchoge: Σε ευχαριστώ

X.K :Αρχικά, θα ήθελα να μας πεις για τη χθεσινή βραδιά και τον τίτλο του καλύτερου αθλητή του Τόκιο. Τι σημαίνει για εσένα;

E.K: Πραγματικά, το βραβείο σημαίνει πολλά. Είναι ένα πραγματικά μοναδικό βραβείο. Όλες οι ομοσπονδίες του κόσμου με ψήφισαν και αποφάσισαν ότι είμαι ο καλύτερος αθλητής για να βραβευτώ χθες. Συνεπώς, είναι σαν όλος ο κόσμος να αποφάσισε να μου δώσει ένα βραβείο. Πάνω από 160 ομοσπονδίες στην πραγματικότητα από χώρες που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν θα πω ότι ήταν ένα κοινό βραβείο. Χθες είχαμε πάνω από 150 ομοσπονδίες, τις οποίες μπορούμε να μεταφράσουμε σε περισσότερες από 150 χώρες, κάτι που μπορεί πραγματικά να σπανίζει, όταν δόθηκε το βραβείο. Ήταν πολύ καλά, αισθάνθηκα πολύ χαρούμενος που ξέρω ότι εμπνέω πάνω από 150 κουλτούρες που βρισκόντουσαν εκεί χθες. Ήταν μία πολύ όμορφη στιγμή που δείχνει ότι υπάρχει ξανά ελπίδα. Υπήρχαν πολλές δυσκολίες αλλά ήταν πολύ καλό να γίνει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, την ανθρωπότητα και μοιραστήκαμε την ελπίδα ότι προχωρούμε μπροστά.


Photo

Χ.Κ : Χθες, ο συνάδελφος σε ρώτησε τι σημαίνει για σένα ο μαραθώνιος. Εσύ απάντησες απλά οτι «Είναι ζωή», γιατί;

Ε.K : Ναι, ο μαραθώνιος είναι ζωή. Όταν λέω ζωή, εννοώ ότι ο μαραθώνιος είναι ένα μεγάλο event, σαν τη ζωή. Γεννιόμαστε και μπορεί να ζήσουμε σε αυτό τον κόσμο για 50, 100, 70 χρόνια, έτσι είναι η ζωή. Στον μαραθώνιο μαθαίνεις πολλά, ότι η προπόνηση μπορεί να σε κάνει δυνατότερο απέναντι στον πόνο και τους τραυματισμούς, κάτι που μπορείς ουσιαστικά να μεταφέρεις και στη ζωή σου. Σκέφτεσαι θετικά, δουλεύεις σκληρά για χάρη του κόσμου, δουλεύεις σκληρά για το κλίμα μας. Μπορούμε να φροντίσουμε το κλίμα μας για να αναπνέουμε καλύτερη ποιότητα αέρα και να προπονούμαστε καλά. Συνεπώς, είναι ζωή. Πιστεύω ότι στο μέλλον, όλος ο κόσμος θα είναι ένας μαραθώνιος. Αν προπονείσαι για πολύ καιρό, σου έρχονται και ιδέες. Για το πως μπορείς να κάνεις καλύτερη αυτή τη χώρα, πως μπορείς να κάνεις καλύτερο τον κόσμο γενικώς. Έχεις τις θετικές ιδέες να έρχονται στο μυαλό σου, αισθάνεσαι τον πόνο σε όλο σου το σώμα κατά τη διάρκεια της προπόνησης και αυτό είναι ό,τι χρειάζεται. Αισθάνεσαι καλά όταν νιώθεις αυτό τον πόνο. Όταν ιδρώνεις, όταν μπαίνεις στο ντους, όταν τρως, όταν περπατάς, αυτή είναι η ζωή.

Photo

X.K : Είσαι ο καλύτερος αθλητής του Τόκιο με δύο συνεχόμενα χρυσά μετάλλια στον μαραθώνιο. Μόνο δύο ακόμη μαραθωνοδρόμοι το έχουν καταφέρει αυτό, ο Bikila και ο Ciepinski από τη Γερμανία. Θα γίνεις ο πρώτος και μοναδικός με τρία συνεχόμενα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια σε μαραθώνιο στο Παρίσι; Είναι αυτός ο επόμενος στόχος σου;

Ε.Κ : Δεν έχω αποφασίσει ακόμα οριστικά, αλλά το Παρίσι είναι μακριά.

X.K : Δεν είναι μακριά, μόνο τρία χρόνια!

Ε.Κ : Ναι, δεν είναι μακριά, αλλά και πάλι είναι τρία χρόνια. Πολλά πράγματα συμβαίνουν ακόμα. Έχω πολλά στη λίστα μου. Πάντως είμαι χαρούμενος που επιλέχθηκα ως πρεσβευτής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Θα είμαι εκεί, για αυτά τα τρία χρόνια, με σκοπό να εμπνεύσω τη νέα γενιά για να δει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024. Πιστεύω ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2024 θα είναι μοναδικοί, καθώς πολλοί νέοι θα λάβουν μέρος, πολλά μετάλλια θα δοθούν και αυτός είναι ο δικός μου στόχος.

X.K : Ποιες είναι οι κορυφαίες σου στιγμές σε στίβο και μαραθώνιο και γιατί ;

E.K: Στο στίβο η καλύτερή μου στιγμή ήταν όταν κέρδισα το πρώτο μου μετάλλιο στο Παρίσι, το 2003. Στον μαραθώνιο είναι η στιγμή που έκανα λιγότερο από δύο ώρες. Τότε έγραψα ιστορία και έγινα ο πρώτος άνθρωπος που έσπασε αυτό το φράγμα. Δεν έσπασα μόνο το φράγμα των δύο ωρών, αλλά ήθελα να δείξω στους ανθρώπους ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο. Μπορείς να περπατήσεις πάνω στο αδύνατο και τότε το δυνατό έχει επιτευχθεί.

X.K : Πολλοί άνθρωποι, χιλιάδες ή και εκατομμύρια μιλούν για τον «Άρμστρονγκ της Γης». Όχι για τον «Άρμστρονγκ του φεγγαριού». Συμφωνείς;

E.K : Συμφωνώ σε αυτό. Είμαι πολύ χαρούμενος όταν ακούω ανθρώπους να μιλούν και να σκέφτονται με αυτό τον τρόπο. Θέλω να τους ενσταλάξω την θετικότητα σε αυτό τον κόσμο. Θα είμαι χαρούμενος όταν καταφέρω να κάνω τον κόσμο, έναν δρομικό κόσμο.

X.K : Σε ρώτησα για τις καλύτερες στιγμές σου. Το πρώτο σου Ολυμπιακό μετάλλιο ήταν στην Αθήνα το 2004. Ποιο θα είναι το τελευταίο σου Ολυμπιακό μετάλλιο;

E.K : Δεν είμαι σε θέση να πω αυτή τη στιγμή, αλλά η Αθήνα ήταν το καλύτερο μέρος για να γίνει αυτό. Νομίζω ότι λίγοι άνθρωποι που έλαβαν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα μπορούν να πουν «Έγραψα ιστορία». Το να είσαι πίσω στο σπίτι των Ολυμπιακών Αγώνων είναι κάτι το πραγματικά διαφορετικό. Το να είσαι πίσω στο μέρος που οι Ολυμπιακοί Αγώνες γεννήθηκαν είναι αληθινά σημαντικό. Το να λάβεις μέρος και πάνω απ’ όλα να αγωνιστείς είναι το κάτι άλλο.

Photo

X.K : Θα επανέλθω αργότερα σε αυτό το κομμάτι και στην Ελλάδα και την Αθήνα. Όπως ξέρεις, οι δρομείς «διψούν» για τις λεπτομέρειες της προπόνησής σου. Εγώ «διψώ», όχι μόνο σαν δημοσιογράφος, αλλά κυρίως σαν μαραθωνοδρόμος. Έχεις ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχεις την ευκαιρία να προπονηθείς στα καλύτερα camps του κόσμου, αλλά προπονείσαι στην Κένυα. Τι πιστεύεις ότι μπορείς να πάρεις από εκεί που δεν υπάρχει στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ;

Ε.Κ : To camp μας δεν έχει κάποια πυρηνική φυσική. Το camp μας έχει μικρές λεπτομέρειες. Έχουμε αξίες που μας οδηγούν. Ακολουθούμε αυτά τα μικρά πράγματα που μας βελτιώνουν με κάποιον μικρό τρόπο. Έχουμε ένα camp που λειτουργούν οι αξίες, οι ανθρώπινες αξίες. Η αξία της οικογένειας, η αξία της σκληρής δουλειάς, η αξία της ομαδικής δουλειάς, η αξία της θετικότητας, η αξία της καινοτομίας, η αξία της γνώσης, η αξία της περιέργειας να κάνεις κάτι, η αξία του να τολμάς να σκέφτεσαι, η αξία του να τολμάς να σκέφτεσαι το απίθανο. Ακολουθούμε πάνω από 60 αξίες και αυτό είναι κάτι που κάνει το camp μας διαφορετικό από πολλά άλλα camps στον κόσμο.

X.K : Ποια πιστεύεις ότι είναι τα στοιχεία που καθορίζουν έναν δρομέα; Που θεωρείς ότι πρέπει να εστιάσει κάποιος για να δει βελτίωση;

E.K: Είναι απλό. Ένας δρομέας δεν πρέπει να εστιάζει στην επιτυχία. Ένας δρομέας πρέπει να εστιάζει στην προετοιμασία και στο τρέξιμο. Εάν προετοιμαστείς καλά και έχεις σωστό σχέδιο, θα είσαι επιτυχημένος. Πάνω απ’ όλα πρέπει να έχεις πειθαρχία και να προσπαθείς να είσαι εγωιστής σε άλλα πράγματα, όταν πρέπει να χαλαρώσεις αντί για να βγεις για τρέξιμο. Πρέπει να είσαι πιο επαγγελματίας από ερασιτέχνης. Πάνω από όλα πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη και ομαδική δουλειά.

X.K :Πες μας περισσότερες λεπτομέρειες. Ποιος είναι ο ρόλος της μυικής ενδυνάμωσης στο πρόγραμμά σου; Βρίσκεσαι στο γυμναστήριο όλους τους μήνες του χρόνου; Τι ενδυνάμωση κάνεις;

Ε.Κ : Έχουμε διαφορετική προπονητική φιλοσοφία. Στην αρχή της σεζόν κρατάμε την προπόνηση ενδυνάμωσης πηγαίνοντας συχνά στο γυμναστήριο, ενώ παράλληλα έχουμε και προπονήσεις με τρέξιμο. Μετά το πρώτο μέρος , πραγματοποιούμε περισσότερες προπονήσεις με τρέξιμο, κυρίως long runs και δουλεύουμε πολύ στην ταχύτητά μας. Άρα, το κάνουμε βήμα βήμα, σε μπλοκ. Όπως πλησιάζουμε προς τους δύο τελευταίους μήνες του αγώνα, δουλεύουμε κυρίως στην ταχύτητά μας και με long runs. Η δουλειά μας όμως είναι διαφορετική. Αναμιγνύουμε την ταχύτητα με την ενδυνάμωση. Αυτό είναι και το γεγονός που μας κάνει να πραγματοποιούμε καλές εμφανίσεις και να μείνουμε σε υψηλό επίπεδο για πολύ καιρό.

Photo

X.K : Υπάρχουν δύο βασικές προσεγγίσεις στον ρυθμό του easy run. Η προσέγγιση του ότι ένα easy run θα πρέπει να είναι πολύ χαλαρό, ακόμα και ένα λεπτό «κάτω» από τον ρυθμό μαραθωνίου και η προσέγγιση του ότι τα easy runs θα πρέπει να είναι κοντά στον ρυθμό του μαραθωνίου, ίσως 20 με 30 δευτερόλεπτα πιο αργά. Ποια εκδοχή ακολουθείς και γιατί;

 E.K : Στα easy runs, τρέχουμε πραγματικά χαλαρά. Όταν πρέπει να τρέξουμε γρήγορα, το κάνουμε πολύ γρήγορα. Με αυτό τον τρόπο διαχειριζόμαστε ό,τι χρειάζεται με τον τρόπο που χρειάζεται. Όταν έχουμε προπόνηση σε στίβο, το κάνουμε στο μάξιμουμ, εάν έχουμε προπόνηση fartlek, την κάνουμε στο μάξιμουμ. Στα easy runs μιλάμε μεταξύ μας, τρέχουμε πολύ αργά για να είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε την κατάλληλη αποκατάσταση.

X.K : Είδα ότι η τελευταία προπόνηση αποκατάστασης που έκανες, ήταν 5 με 6 λεπτά ανά χιλιόμετρο;

E.K: Πέντε λεπτά νομίζουμε πως είναι εντάξει. Πέντε ή έξι, είναι καλά.

X.K : Δώσε μας μία εικόνα για το εβδομαδιαίο πλάνο προπόνησής σου

E.K : Τρέχω περίπου 200 με 220 χιλιόμετρα ανά εβδομάδα, αλλά συνήθως έχω τρεις «καλές» μέρες. Έχω μία συνεδρία σε στάδιο την Τρίτη, ένα long run την Πέμπτη και προπόνηση fartlek το Σάββατο. Όλες τις άλλες ημέρες παίρνω ανάσες και κάνω ποιοτική αποκατάσταση από το τρέξιμο. Κάθε εβδομάδα τρέχω 200 χιλιόμετρα.


Photo

X.K:Πόσο μεγάλη είναι η περίοδος του tapering πριν από έναν αγώνα; Δέκα μέρες, δύο εβδομάδες;

E.K: Ναι, δύο εβδομάδες είναι καλά

X.K : Πόσο σημαντική είναι η τροφοδοσία πριν την προπόνηση;

E.K : Είναι πολύ σημαντική. Πριν την προπόνηση, κατά τη διάρκειά της και μετά από αυτή.

X.K : Ακόμα και για τα easy runs ή όχι;

E.K : Προσπαθούμε να ενυδατώνουμε τους εαυτούς μας όλη την ώρα, αλλά κατά τη διάρκεια των δύσκολων προπονήσεων πρέπει πραγματικά να ενυδατώνεσαι σωστά την προηγούμενη μέρα, αλλά και κατά τη διάρκεια της άσκησης.

X.K :Παίρνεις πρωινό πριν τα easy runs ή την προπόνηση;

E.K : Μερικές φορές πριν την σκληρή δουλειά όπως για παράδειγμα τα long runs, δεν χρειάζεσαι πρωινό. Προσπαθούμε να έχουμε ένα Maurten τζελ μαζί μας στον δρόμο και πίνω αρκετό ενεργειακό ποτό.

X.K : Έχεις πει στο παρελθόν ότι σκέφτεσαι να δοκιμάσεις αγώνες υπεραποστάσεων

Ε.Κ : Ναι,είναι ο σωστός δρόμος. Θέλω πραγματικά να νιώσω πως είναι να τρέχεις για τέσσερις, πέντε ημέρες, πολύ καιρό. Για πάνω από 250 χιλιόμετρα σε 5 μέρες, να τρέξω με άλλους ανθρώπους. Απλά να τρέξω για πέντε ημέρες, να το απολαύσω και να το νιώσω όλο αυτό.

Photo

Χ.K : Εντάξει, το επόμενο βήμα σου μετά το τέλος της καριέρας σου θα είναι να γίνεις προπονητής;

E.K : Νομίζω θα είμαι part – time προπονητής σε κάποια φάση της ζωής μου, αλλά θέλω κυρίως να ταξιδέψω στον κόσμο και να εμπνεύσω τους νέους σχετικά με το τρέξιμο. Να δω τον κόσμο σε σχέση με τον αθλητισμό.

X.K : Πόσο σημαντικό είναι να εμπιστεύεσαι τον προπονητή σου; Είστε συνδεδεμένοι πολλά χρόνια με τον Patrick Sang. Ποια είναι τα κλειδιά αυτής της σχέσης;

E.K : Το κλειδί είναι να ζεις με έναν ειλικρινή τρόπο, με εμπιστοσύνη. Ξέρεις, η εμπιστοσύνη μπορεί να είναι το «τσιμέντο» που θα δέσει έναν αθλητή και έναν προπονητή. Άρα, πρέπει να ζούμε μία ειλικρινή ζωή, να μπορούμε να εμπιστευτούμε, να έχουμε πίστη, να δουλεύουμε σκληρά και να είμαστε πειθαρχημένοι, ακολουθώντας το σωστό πρόγραμμα.

X.K : Ποιος είναι ο ρόλος της οικογένειας;

E.K : Ο ρόλος της οικογένειας είναι πολύ σημαντικός. Σε κρατάει, χρειάζεσαι υποστήριξη. Ξέρεις, η οικογένεια είναι το μέρος που στηριζόμαστε. Επίσης, όταν έχουμε κακές μέρες, πηγαίνουμε πίσω σε αυτούς. Η οικογένεια είναι πραγματικά σημαντική. Γι’ αυτό και όλοι δίνουν την καρδιά τους στα μέλη της οικογένειάς τους.

X.K : Τελευταία ερώτηση. Αφού σε ευχαριστήσω για αυτή την μεγάλη τιμή που μας έδωσες λίγο χρόνο από τον δικό σου, θα ήθελα να σε ρωτήσω κάτι τελευταίο. Στην Ελλάδα λέμε συνήθως πως «αν θέλεις να τρέξεις 42 χιλιόμετρα, μπορείς να το κάνεις οπουδήποτε στον κόσμο. Αλλά αν θέλεις να τρέξεις έναν μαραθώνιο, τότε μπορείς να το κάνεις μόνο στην Αθήνα», επειδή, όπως ξέρεις, έχεις αφιερωθεί σε ένα άθλημα που οι ρίζες του βρίσκονται στην Ελλάδα, στην Αθήνα. Θα ήθελα να σε ρωτήσω εάν μπορεί να σε δούμε στο μέλλον να τρέχεις στον μαραθώνιο της Αθήνας.

E.K : Ναι, η Ελλάδα έχει πολλή ιστορία. Ιστορία που μπορεί να μας φέρει όλους μαζί. Ιστορία που μπορεί να φέρει όλους τους ανθρώπους πραγματικά μαζί. Πιστεύω ότι στο μέλλον θα έρθω στην Αθήνα και θα τρέξω για να αισθανθώ πως είναι το σπίτι του μαραθωνίου, ο Ελληνικός μαραθώνιος. Πριν αποσυρθώ από το άθλημα θα έρθω στην Ελλάδα και θα τρέξω με τους ανθρώπους, θα νιώσω την διαδρομή, θα τους εμπνεύσω και θα γυρίσω πίσω στο σπίτι.

Χ.Κ : Eliud σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου, σε ευχαριστώ εκ μέρους του Runbeat και εκ μέρους όλων των δρομέων του κόσμου. Σ’ ευχαριστώ.

E.K : Kι’ εγώ σ΄ ευχαριστώ

Photo